Translate

четвъртък, 22 септември 2016 г.

Българското село и устойчивата градска среда на София са сред основните теми на 7-мите Зелени дни




Те ще се проведе от 30.09 до 02.10 в Градската градина (около мястото на бившия
мавзолей). Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал - изложение на отговорния бизнес, ще привлече вниманието на софиянци и техните гости, както и на бизнеса, към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството. Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.
Централен фокус в тазгодишното издание са възможностите за рестарт на „българското село“. На него са посветени две изнесени събития, разкриващи различни перспективи към тази актуална тема.
Проблематиката на устойчивата среда ще бъде разгърната в поредица от представяния и дискусии, между които работилница по компостиране и разделно събиране, „Умна раница“ - инициатива за по-малко боклук в планината и „КонсУмувай“ - тур за разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот на фондация „Екоцентрик“. Фермерските пазари „Хранкооп“ традиционно ще присъстват с цяла мини програма от образователни активности и разбира се, най-доброто от фермерската си продукция.
Традиционно „Зелени дни“ вървят ръка за ръка с целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включват в състезания по колоездене и катерене, а всички ще могат да вземат участие в йога сесии и други активности.  Част от акцентите ще бъдат и събития, посветени на бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини на придвижване в столицата и в планините.
Основна цел на форума е да запознае столичани и гостите на града с нови форми на приключения и активност сред природата и да способства за изграждане на щадящо отношение към природните ресурси и трайна промяна в обществените нагласи в полза на уважение към културното и природно наследство и живите традиции на България. Столична Община, Министерство на туризма, ансамбъл за традиционен фолклор Дивля и лидерът в създаваенто на катерачни стени Уолтопия, са само част от постоянните партньори на фестивала.


Няма коментари:

Публикуване на коментар