Translate

петък, 30 септември 2016 г.

Фолклор от цяла България беше показан в Южния парк



по време на Дните на Българския фолклор в София от 22 до 25 септември.
По покана на главния организатор Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“, гости на столицата бяха едни от най-добрите ансамбли в България и изтъкнати индивидуални изпълнители. Събитието се организира в партньорство със Столична община и „Артекс Инженеринг“ и започна с кампанията „Нашият дом е България“ в Деня на Независимостта, когато за по-малко от пет часа бяха раздадени 13 000 знамена, изработени от големия Роженски трибагреник. Дните на българския фолклор в София, също както и другите събития на фондация „Наследство в бъдещето“, имаше за цел да се превърне в символ на единение и родолюбие!
В четири дни „България гостува на столицата“ и на сцената беше показано изключителното богатство и разнообразие на българския фолклор от седемте основни области.
Във фестивалната програма самодейни състави от цялата страна представиха
фолклорното богатство от региона си, а най-добрите от тях бяха отличени от компетентно жури в състав: проф. Румяна Цинцарска – етномузиколог, Кирил Апостолов – хореограф на ансамбъл „Пирин“ и Марек Дяков – композитор и диригент на ансамбъл „Гоце Делчев“.
Национален Земеделски музей, София, който през 2016 г. отбелязва 60 години, представи изложба във връзка с международната година на бобовите култури. В кулинарната зона всепризнатият майстор – Пашата, всеки ден биеше масло и сирене, а баби от различни краища на страната приготвяха специфични български вкусотии: хлябове, солени и сладки питки, клинове, пататници, ялова баница от Разлог, мекици, домашна лютеница и много други.
Интересни занаятчийски изделия и демонстрации показваше Митко Минев от "Липа арт", а в Сапунената работилница се предлагаше 100% натурална ръчно приготвена козметика. Работилница „Родолюбие“ и абаджията Андрей Тодоров, представяше уникални реставрирани и запазени автентични български носии, рисувани и тъкани ковьори за украса и др. Всеки ден на голямата поляна в Южния парк по време на Дните на българския фолклор в София се виеха народни хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар