Translate

събота, 1 октомври 2016 г.

Предсърдното мъждене е най-често срещаното в световен мащаб нарушение на сърдечния ритъм




Един от всеки 4-ма възрастни, над 40 годишна възраст, е с това заболяване, което
причинява нарушения в сърдечния ритъм и увеличава 5 пъти риска от инсулт. Предсърдно мъждене (ПМ) е състояние, при което сърцето губи своя равномерен ритъм, а двете предсърдия на сърдечния мускул обикновено бият прекалено бързо/ бавно или неравномерно. Сърцебиене, задух, световъртеж и лесна уморяемост са на-честите симптоми, но те не винаги са изявени.
Повечето пациенти дори не осъзнават, че имат ПМ, а смятат, че сърцето им леко прескача. При ПМ обаче кръвта в предсърдието  не циркулира правилно и това евентуално да доведе до образуване на тромб, който посредством кръвта може да се придвижи до мозъка и да блокира важен кръвоносен съд, предизвиквайки тежък инсулт.
ПМ е причина за почти една трета от всички случаи на исхемичен инсулт - изключително сериозно медицинско събитие, при което приблизително 1.9 милиона нервни клетки умират ежеминутно. Дължината на разрушените нервни влакна по време на инсулт се равнява приблизтелно на разстоянието между София и Йоханесбург, и в повечето случай този медицински инцидент води до сериозна инвадилизация.
Инсултите, причинени от ПМ, обикновено са изключително тежки и се свързват с висока смъртност.
По данни на СЗО ПМ засяга над 5,5 милиона в световен мащаб, което превръща това състояние в своеобразна епидемия. В България около 230 000 души страдат от ПМ, като броят на жените е по-голям. Предразположени към заболяването са хора с артериална хипертония, с различни форми на исхемична болест на сърцето, с вродени сърдечни заболявания, тиреотоксикоза или хиперфункция на щитовидната жлеза и други.
Ако бъде открито навреме, ПМ може да бъде лекувано и сериозните последствия като инсулт да бъдат предотвратени със съвременни лекарства средства - противосъсирващи  медикаменти или т.нар. нови антикоагуланти (НОАК). Правилно избраното лечение, съобразено с индивидуалния риск на пациента, може ефективно да предотврати две трети от случаите на инсулт. Сред предимствата на съвременните лекарства за разреждане на кръвта е и фактът, че не е необходимо проверяване на кръвните показатели на редовни интервали от време. Нещо повече, тяхната ефективност не се влияе неблагоприятно от определени храни. Всичко това прави ежедневието на пациентите с ПМ по-леко. Поради тези причини медицинските специалисти и международните ръководства за терапия на пациенти с ПМ препоръчват  употребата на новите антикоагуланти за профилактика на мозъчни инсулти.
Допълнителен фактор, подсилващ профила на ефикасност и безопасност на новите антикоагуланти, е фактът, че вече съществува и медикамент, който може да неутрализира противосъсирващото действие  в спешни ситуации Става дума за ситуации, в които се налага противосъсирващото  действие да бъде спряно незабавно. Например при спешна операция (фрактура на тазобедредна кост, апендицит и т.н.), злополука или неконтролируемо кървене. Тази опция дава допълнително спокойствие на лекарите, когато предписват на пациентите си медикамент за разреждане на кръвта, тъй като годишно плюс/минус един от всеки 50 пациенти с ПМ, приемащ противосъсирващи  медикаменти, може да се окаже в спешна ситуация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар