Translate

четвъртък, 22 септември 2016 г.

НПО и Институтът за здравно образование стартират кампания "Право на зрение"



Безплатни прегледи и консултации за катаракта и глаукома ще се провеждат в София, Пловдив,
Стара Загора, Хасково и Велико Търново от 26 септември.
Д-р Иван Вецев, експерт към НПО, при обявяване старта на Националната кампания „Право на зрение“, която се провежда от 2011 г. обяви, че около 50% от хората над 55-годишна възраст започват да имат признаци на катаракта.
Заболяването е лечимо, но има и много необхванати, както и доста късно диагностицирани пациенти.
По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. броят на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.
В България в рамките на кампанията „Право на зрение“ миналата година бяха прегледани близо 1000 души от различни краища на страната на възраст над 55 години. При половината от тях бе констатирано заболяването катаракта. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.
Кампанията ще продължи до края на годината и ще обхване 16 града в страната.
НПО ще публикува актуални данни онлайн в нова секция "Факултет по очни заболявания" на своя интернет "Университет за пациенти".
Ще бъде разкрита и гореща телефонна линия, за записване за консултации и безплатни прегледи в рамките на кампанията. В София и Пловдив телефонът е
0700 10 126.

Няма коментари:

Публикуване на коментар