Translate

сряда, 14 септември 2016 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов откри първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване



За първи път представители от 25 държави от Европа - политици, представители на здравни институции, пациентски, съсловни и други неправителствени организации се събраха, за да
дискутират и потърсят общоевропейски решения за подобряване на достъпа на пациентите до качествено здравеопазване.
Конференцията бе под егидата на МЗ на темата - Сътрудничеството в региона като начин за подобряване на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа. Целта на форума бе да се обединят силите на всички заинтересовани страни в сферата на здравеопазването в Европа, с цел идентифициране на ключовите пречки пред достъпа на европейските пациенти до здравни грижи и намиране на иновативни и устойчиви решения, които да адресират тези проблеми, съобщиха от Националната пациентска организация, която е съорганизатор на проявата.
По време на официалното откриване д-р Москов, в качеството си на домакин на събитието, потвърди необходимостта от конструктивен диалог и общи действия в тази посока, като очерта стартиралата инициатива между министрите на здравеопазването от Централна и Източна Европа по въпросите на нарастващите предизвикателства в областта на лекарствената политика. Предмет на проведените работни срещи в София и Букурещ през изминалите месеци в рамките на  инициативата бе подобряването и улесняването на достъпа на пациентите до ефективно лекарствено лечение при отчитане на актуалните постижения на медицинската наука и осигуряване на предвидимост и устойчивост на публичните финанси.
Д-р Москов добави, че разговорите между министрите от региона на ЦИЕ, с цел сближаване на лекарствените политики и обединяване на усилията на представените страни за общи действия в тази област, са в напреднала фаза, като предстои подписването на „Споразумение за сътрудничество за достъп до ефективно лекарствено лечение“ между България и Румъния.
За първи път в рамките на конференцията бяха анонсирани и приоритетите на предстоящото през 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз в сферата на здравеопазване, с основен фокус: цени и ценообразуване на лекарствените продукти и подобряване на достъпа до здравни грижи на европейските граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар