Translate

събота, 1 октомври 2016 г.

Водещи фармацевтични компании със стратегически план за борба с антимикробната резистентност




Целта е до 2020 г антимикробната резистентност (АМР) да се намали.
“Битката срещу антимикробната резистентност е от изключително значение за нас, затова и ние стартираме тази амбициозна програма. Колаборацията между водещите фармацевтични компании, която се изразява в подписването на настоящия стратегически план, е първата важна стъпка към изпълнението на обещанието, което поехме през месец януари тази година. Нашите компании обединяват усилията си по безпрецедентен начин, съгласявайки се на много конкретни действия и разчитайки на подкрепа от всички заинтересовани лица в здравната екосистема. Ние сме изцяло отдадени да завършим тази битка до край, но няма да успеем, ако я водим сами. Затова ще продължим да настояваме пред правителствата на отделните държави да осигурят най-подходящата законова рамка и регулаторни одобрения.“, сподели Оливие Брандикур, Главен изпълнителен директор на Sanofi.
Преди провеждането на срещата на високо равнище по въпросите на антимикробната резистентност (АМР) в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН (UNGA), 13 водещи фармацевтични компании, сред които AstraZeneca, GSK,  Novartis, Pfizer, Sanofi и др, представиха нов стратегически план, който включва четири основни ангажимента, които те ще изпълнят до 2020 г. с цел намаляване на антимикробната резистентност. Ангажиментите следват принципите, идентифицирани и съгласувани в Декларацията на фармацевтичната индустрия, оповестена на Световния икономически форум в Давос 2016 в началото на т.г. и отразяват намерението на компаниите да продължат активно да допринасят към глобалните усилия за решаване на проблема с АМР.
В тази връзка компаниите се ангажират със следното:
-Намаляване на вредния ефект върху околната среда от производството на антибиотици, включително преглед на производствените мощности и веригите за доставка, както и работа със заинтересовани лица за установяване на обща рамка за оценка и управление на изхвърлянето на антибиотици;
-Антибиотиците да се използват само от пациенти, които се нуждаят от тях, като се вземе под внимание факта, че това изисква да се обединят усилията на много заинтересовани лица посредством постоянно информиране на доставчици и пациенти, преглед на промоционните дейности на компаниите, споделяне на данните от контрола с органите на общественото здравеопазване и медицинските специалисти, и сътрудничество със заинтересовани лица с цел да се намали безконтролното закупуване на антибиотици;
одобряване на достъпа до настоящи и бъдещи антибиотици, ваксини и диагностични средства, включително работа със заинтересовани лица за укрепване на глобалните здравни системи и решаване на проблемите с достъпа; установяване на нови бизнес модели, които подобряват достъпа и правилната употреба на антибиотици, по-широко покритие на ваксините и адекватното им връщане на компаниите; и работа за намаляване на разпространението на фалшиви антибиотици на високо-рискови пазари;
-Изследване на нови възможности за открито сътрудничество между фармацевтичната индустрия и публичния сектор за справяне с предизвикателствата в научната и развойна дейност във връзка с нови антибиотици, ваксини и диагностични средства, като се признава стойността, която те носят на обществото.
Компаниите също така изразяват отново подкрепата си за един всеобхватен многосекторен подход за разглеждане на други фактори, които допринасят за АМР. Те считат, че напредък не може да бъде постигнат без общите усилия на всички заинтересовани страни, затова призовават правителствата да подкрепят намаляването на неуместната употреба на антибиотици при хора и животни, да се подобрят мерките за контрол на инфекциите, се да задълбочат ангажиментите за разработване и приемане на напреднали диагностични средства с цел да се избегне схвръх предписване на антибиотици на пациенти.
Компаниите подкрепят създаването на координационен механизъм на високо ниво, който да осигурява глобално лидерство, да мобилизира ресурси, да поставя цели и да измерва напредъка към постигането им.


Няма коментари:

Публикуване на коментар