Translate

петък, 30 септември 2016 г.

Green Forum 2016: Институции, бизнес и научни организации работят заедно за развитие на все по-зелени градове в България


Към 2050 г. 70% от населението ще е концентрирано в големите градове и в София ще има над 4 милиона жители

Седмото издание на традиционния дискусионен форум, организиран от сп. Мениджър и Теленор България - Green Forum 2016, събра представители на властта и бизнеса, еко- и
научни организации, специалисти по енергийна ефективност и управление на отпадъци, които се обединиха около идеята за развитие на все по-зелени градове в България. Te демонстрираха пред участниците във форума, че имат ясна визия и работят заедно за намаляване на въглеродни емисии, ефективно управление на отпадъци, дигитализация и други инициативи за създаване на условия за устойчиво развитие на градовете и опазване на околната среда.
Форумът инициира активна дискусия в два панела, като първият „Национални и регионални политики за зелените градове” се фокусира върху две основни теми – намаляване на вредните емисии и управление на отпадъци от една страна и дигитализация на бизнес и административни услуги от друга. Заместник-министърът на околната среда и водите, Атанаска Николова, увери участниците, че ресурсната ефективност и устойчивото управление на отпадъците, са сред приоритетните зелени политики на национално ниво. „Законодателните политики у нас по отношение на управление на отпадъците са насочени най-вече към предотвратяването им, но и към насърчаване на повторното им усвояване, защото целите на европейско ниво до 2030 г. са да бъде постигнато 65% рециклиране на битови отпадъци и 75% рециклиране на отпадъци от опаковки”, сподели заместник-министър Николова и представи Националния план на действие за насърчаване на зелените обществени поръчки, целящ ускореното им навлизане у нас. „Вече има реално приложено облекчения по отношение на електромобилите, които са освободени от годишен данък, но процесите по развитие на зелените политики са бавни и скъпи и до голяма степен успехът им зависи и от промяната в поведенческите модели”, коментира тя.
Главният архитект на София арх. Здравко Здравков постави началото на втория панел под
наслов „Бизнесът – двигател на устойчиво развитие на градовете”, като представи пред участниците новата стратегия за развитие на столицата и по-специално плановете за промяна на моделите за придвижване и градски транспорт. „Към 2050 г. 70% от населението ще населява големите градове. Тогава жителите на София най-вероятно ще наброяват над 4 млн. и затова трябва непрекъснато да работим за подобряване на инфраструктурата и за насърчаване на велосипедния транспорт, метро и пешеходното придвижване”, сподели арх. Здравков.
„Темата за зеленото бъдеще на градовете е неразривно свързана с темата за управлението на отпадъци, тъй като всяка година генерираните от обществото и бизнеса отпадъци се увеличават с 10-12%”, посочи на свой ред Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България. „Увеличаването на възможностите за рециклиране е част от кръговата икономика и води и до създаването на нови работни места”, допълни той и обобщи, че е оптимист за зеленото бъдеще, защото всяка година процентът на събиращите разделно се увеличава с 4%.
Франсоа-Ксавие Кованди, аташе по институционално и техническо сътрудничество във Френския институт, инж. Снежана Семова, управител на „Сен Гобен констракшън продъктс България”, Александър Стоянов, ръководител на направление "Сградни технологии" в Siemens България и Мартин Крон, директор на фабриката на Нестле България за шоколадови продукти представиха плановете и основните иновативни направления, в които компаниите работят, за да превърнат българските градове в интелигентните градове на бъдещето. Сред най-интересните практики бе представеният от инж. Семова иновативен подход – биомимикрия, прилаган от „Сен Гобен констракшън продъктс” за намиране на ефективни нови решения. „Най-новите тенденции по света са да се търси устойчивото развитие чрез вече доказани модели, а какви по-успешни модели има от наложените в природата. Биомимикрията или копиране от природата, дава възможност за създаване на иноватични продукти на базата на нещо, което вече съществува в дивия свят. Реално ние може да копираме форми, процеси, системи и други”, разясни инж. Семова, представяйки реализирани продукти и такива в разработка в момента, които копират идеални решения от природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар