Translate

неделя, 23 октомври 2016 г.

Между 2 и 3% са ваксинираните срещу грип и тази година



У нас през зимния сезон около 10 до 30 % от цялото население се заразява с някой от
грипните щамове.
Според епидемиолозите имунизацията с противогрипна ваксина е изключително важна за децата, хората над 65 години, бременните и тези с хронични заболявания, които са най-уязвими за усложненията на заболяването, като най-честото от тях е пневмония.
За да може една ваксина да окаже влияние върху епидемиологичния процес в страната, трябва покритието й да е 95%.
До преди няколко години грипната епидемия нахлуваше от запад, но напоследък идва и от Турция. За това говори фактът, че районите на Хасково, Ямбол, Свиленград са едни от първите засегнати, поясни гл. държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
В момента у нас покритието с противогрипна ваксина е едва 2 %, докато в останалите страни в Европа достига до 75 %, каза той и продължи, че почти всички европейски държави реимбурсират противогрипните ваксини за хора над 65 г.
България е единствената страна в света, в която ваксините за тази рискова група не са безплатни и това трябва да се промени, категоричен беше той.
Тази година ще бъдат актуални грипните вируси тип А "Калифорния" (H1N1), "Хонконг" (H3N2) и тип В "Бризбейн". Все още не е късно за имунизация, тъй като грипът все още не е дошъл в Европа, а на организма му трябват 21 дни да изгради пълна защита. До края на месеца или най-късно в началото на ноември, епидемиолозите очакват и първите заразени у нас с някой от трите щама, като най-опасен ще е „Хонконг“, тъй като е нов. Пикът на епидемията обаче ще е чак след Нова година.
От следващата година на пазара у нас ще бъде пусната в продажба и 4-валентна ваксина, която ще ни предпазва от два щама от група А и два от група В. Очаква се обаче тя да е поне двойно по-скъпа от тривалентната.
До няколко години очаквам производителите да ни зарадват с продукт, с който не се налага да се инжектираме всяка година, а направена веднъж имунизацията ще ни защитава поне за едно десетилетие, съобщи д-р Кунчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар