Translate

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Въвеждането на диагностично свързаните групи се отлага за 2018 год.



Става ясно от промените в Наредбата за изменение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба No 42 от 2004 г. за въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето – десета ревизия. Същата е публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане.
Целта на предложените промени е да се създадат необходимите условия за ефективно прилагане в практиката на Австралийската класификация на медицинските процедури –българска ревизия, като се минимизират рисковете от технически грешки в работата на лечебните и здравните заведения, регионалните здравни инспекции, лекарите, лекарите по дентална медицина, фармацевтите и другите медицински и немедицинските специалисти, които обработват здравна и медико-статистическа информация.
В хода на работата по внедряване на новата класификация беше констатирана необходимост от допълнително време за прецизиране на кодовете, адаптиране на софтуерните продукти и пробното им използване в практиката с цел отстраняване на възможни технически грешки. След приключване на този процес следва да се организира обучително прилагане и поетапно преминаване към отчитане по новата класификационна система, са основните мотиви за решението.
Съгласно документа въвеждането на диагностично свързаните групи трябваше да бъде факт от началото на 2017 г. С промените обаче въвеждането й се отлага за 1-ви януари 2018 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар