Translate

неделя, 23 октомври 2016 г.

От НСЧБ предлагат всеки български гражданин да има индивидуална осигурителна партида в солидарния модел



За да стане факт това са необходими законови промени. Целта е да се знае какви пари дава
Д-р Цветан Диманов в дясно
държавата за всяко лице, което осигурява. Така държавата няма да има извинение да не плаща здравните осигуровки на деца, пенсионери, безработни, държавни служители, подчерта председателят на сдружението д-р Николай Болтаждиев.
Трансферът за здравноосигурените от държавата лица за тази година е в размер малко над 1 млрд лева, а би следвало да е 1,5 млрд. лева.
Над 450 млн. лв. държавата дължи за здравни вноски за т. г.. Тя не е коректен платец, допълни д-р Цветан Диманов, член на УС на  НСЧБ.
Според него време е държавата да започне реално да плаща пълния размер на здравните осигурителни вноски на лицата, които осигурява или да се „разтовари“ от част от тях.
Увеличаването на здравната вноска плавно да започне да се вдига с 1% годишно до 10%. Ако това се направи ще се генерират допълнително 1,3 млрд. лв., което автоматично ще качи публичните разходи за здравеопазване до около 75% от всички разходи за здравеопазване и ще намали директните разплащания от страна на пациентите, които сега възлиза на 44,5%.
За да може да доближим нашето здравеопазване до немското качество на здравеопазване в системата трябва да влязат годишно допълнително 2,5 млрд. лв. всичко друго е популизъм и демагогия, подчерта д-р Диманов

Няма коментари:

Публикуване на коментар