Translate

понеделник, 10 октомври 2016 г.

ВМА – от шампион по дълг до пример за финансова дисциплина



Военномедицинска академия за пореден път получи безпрецедентна подкрепа от всички държавни институции.
На Общо събрание на личния състав на болницата началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н. направи отчет за дейността на управленския екип от 2014г. досега.
Сред официалните лица, които присъстваха в залата бяха началникът на отбраната генерал Константин Попов, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната г-жа Валерия Кардашевска, командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, както и военномедицинска делегация от Република Сърбия, която по-рано се срещна с началника на ВМА и тримата му заместници - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS; полк. проф. д-р Румен Попов, д.м., полк. проф. д-р Любомир Алексиев, д.м..
Ние се запазихме като най-предпочитаната болница в България. Успяхме да запушим пробойните, без това да се отрази на качеството на лечение и приходите на персонала, отчете генерал-майор професор Николай Петров.
От шампион по дълг ВМА вече може да служи за пример, обединиха се гостите на събранието.
Как се стигна до тук? Чрез предоговаряне с фирмите, които са се отказали от дължимите лихви, чрез оптимизация на разходите; чрез повишаване на приходите. Така, от близо 230 млн.лв. дълг /главница – 114,300 млн.лв. и лихви – 113,200млн.лв./ към 30.06.2014г. сега тази сума е сведена до 34 млн.лв.
Ръководството на ВМА благодари за подкрепата на Министерски съвет и премиера Бойко Борисов, на министъра на отбраната Николай Ненчев и неговите заместници, на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и екипа му, на финансовия министър Владислав Горанов, с чиято помощ бе осъществена и цесията за над 50 млн.лв. специални благодарности имаше и към д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването към парламента за законодателните промени, позволяващи на ВМА да отчита дейности към НЗОК.
Тези резултати са съвместни и са постигнати и с участието на всички вас, обърна се генерал-майор Петров към личния състав на болницата, като благодари за положените усилия, въпреки наложилите се икономии и някои екстремални ситуации.
Отчетени бяха и направените ремонтни дейности, закупената апаратура, голяма част от която с дарения; новите дейности. Отчетена беше и положителната насока на развитие по отношение на академичната дейност, 70 представители на академичния състав на ВМА са преподаватели.
Вече съществува Център за обучение на санитари. Мечтаем за колеж, а защо не и за Военномедицински университет, коментира професор Петров, давайки за пример Румъния, Сърбия, Гърция, Турция.
Казусът „ВМА” в България е единствен – когато има воля и характер на управленският мениджмънт, нещата могат да се случват. Няма друг такъв уникален случай  за доказване на невъзможни неща. Това коментира заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, след като чу финансовите резултати на болницата.
По думите й, това, което е постигнало ръководството в случая, не могат да го постигнат много велики професори по финанси. Фокусът тя постави върху управлението на приходите и на получените дарения: Ако нещата продължат да се развиват в тази насока, следващата година ВМА ще докаже, че може да се издържа и сама.
Положителна оценка за работата даде и д-р Ваньо Шарков: ВМА заема водещо място в страната, благодарение на професионализма на всички, които работят тук, благодарение на стремежа към ред. Имайте самочувствие, защото имате физиономия, обърна се той към ръководството и личния състав на болницата.
Впечатляващите резултати идват от дисциплината, коментира и началникът на отбраната генерал Константин Попов и добави: Добрият мениджмънт може да е наука, но с такива таблици, очевидно е и изкуство, господин генерал Петров. Очевидно, добрият мениджмънт може да е присъщ и за военните, и е прекрасен пример за всички как може да се гради, въпреки тежкото минало.
Искам лично да ви благодаря и да пожелая много успех на вас и фантастичния ви екип, заключи началникът на отбраната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар