Translate

събота, 1 октомври 2016 г.

Здравеопазването в България - отново сред най-неефективните в света



Страната влошава резултата си през 2014 г. спрямо 5 години по-рано в здравния индекс на Bloomberg

Българската система за здравеопазване остава сред най-неефективните в света, като през 2014 г. тя е съизмерима със тази на сриналата се в класацията Либия и е малко по-добра от тези на
Беларус. В същото време е по-слаба от тези във Венецуела, Еквадор и Казахстан. Това сочи годишна класация според индекс за ефективното здравеопазване на агенция „Блумбърг" (Bloomberg Health-Care Efficiency Index), разпространена в четвъртък. В нея са включени 55 държави и България е на 46-о място. Предното издание на индекса е от 2012 г., когато са използвани данни от 2009 г. Така сравнението между двете издания на класацията показва, че за 5 години качеството на българското здравеопазване се е влошило и страната ни е слязла надолу в списъка с три места. Фактически става дума за стагнация, понеже през 2009 г. България е била на 43-о място. Така според данните за 2014 г. България дели 46-ата позиция с Либия, където от 2011 г. бушува гражданска война и за този период държавата се е сринала с 34 позиции в класацията. 
Методологията 
В приложената методология основна тежест (60%) е дадена на продължителността на живота. Следват относителните (30%) и абсолютните (10%) разходи за здравеопазване. Под относителни се разбират всички разходи за здравната система като дял от БВП, а под абсолютни -цялата сума, която се отделя на глава от населението от тези разходи за здравеопазване. За индекса като здравни грижи са приети всички дейности на превантивните и терапевтичните медицински услуги, семейно планиране, здравословно хранене и спешна медицинска помощ. В този смисъл според авторите на индекса големите разходи не са решаващи за ефективността. САЩ например отделят по 9400 долара на човек и над 17% от БВП за здравеопазване, но са с по-ниска ефективност от България или Сърбия. Макар приблизително същите разходи на глава от населението да дават и в Швейцария или Норвегия,
алпийската страна е на 14-о място, а скандинавската - на 20-о, и делът от БВП е в рамките на 9-11%. На практика страните в първата седмица инвестират между 2000 и 3700 долара на глава от населението в здравеопазване годишно. В процентно изражение това са между 5 и 10% от БВП.Повече разходи, по-лош резултат?Увеличените разходи за здравеопазване може да доведат до понижаване рейтинга на страната в индекса и Швеция е добър пример. Там хората живеят средно 82 години, за здравеопазване се отделят по 6800 долара на глава от населението и 12% от БВП. Но от 2009 до 2014 г. разходите са се увеличили с повече от 50%, поради което тя е слязла по ефективност с 13 позиции до 27-о място. Друг пример е Саудитска Арабия - там за същия срок разходите са скочили с 80% и тя е слязла в класацията от 18-о на 30-о място. В същото време Гърция е на другия полюс - увеличаване продължителността на живота с 1 година при намаляване с 40% на разходите от $2879 до $1743. Според индекса в България през 2014 г. всеки би трябвало да е получавал средно по 662 долара за здравни грижи и услуги, или 8.44% от БВП. Кой къде е САЩ са на 50-о място от общо 55 държави. След американците са само Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия. Хонконг и Сингапур остават с най-ефективните системи за здравеопазване и авторите обясняват, че това все пак са страни с по-малко население и не толкова разнообразен етнически състав. Силна роля в тях играе правителството в регулирането и предоставянето на здравни услуги. Там на човек се падат годишно по около 2400 долара, а продължителността на живота е около 83 години. Вероятно именно тежестта в индекса на елемента „Продължителност на живота" определя и мястото на България, тъй като по официални данни тя е средно почти 75 години. „Важно е също как се храним, как живеем, нивото на бедност, социалното неравенство и подкрепата в обществото", казва Джон Оберландър, преподавател по здравни политики в University of North Carolina. Ho продължителността на живота е начин да се измери и как работи здравната система в една страна.
***8.44% от БВП, или по 662 долара средно на глава от населението, за здравни грижи и услуги трябва да е инвестирала България според данните.
***В класацията на Bloomberg са включени 55 държави и България е на 46-о място, което дели с Либия.


Капитал Daily 

Няма коментари:

Публикуване на коментар