Translate

понеделник, 10 октомври 2016 г.

ВМА обменя опит с военни лекари от Сърбия



Военномедицинска академия ще си сътрудничи в различни направления с военни медици
от град Белград, Сърбия. Това стана ясно по време на провела се среща на ръководството на ВМА със сръбска делегация, която е на неколкодневно посещение у нас.
От българска страна присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н. и тримата му заместници – полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS; полк. проф. д-р Румен Попов, д.м., полк. проф. д-р Любомир Алексиев, д.м..
Гостите - полк. д-р  Углеша Йовечич, полк. проф. д-р. Йован Шегрт и подп. Боян Джорджевич получиха подаръци – плакети на Академията.
Генерал-майор Петров ги запозна със структурата и модела на управление на ВМА. Той изтъкна, че освен централната част в София, ВМА има подразделения в още няколко града, което позволява при бедствие или авария да се покрие територията на цялата страна.
Освен за контингента ни, ВМА е отворена и за всички български граждани. Според статистическите данни на НЗОК, ние сме най-предпочитаната болница, не скри задоволството си професор Николай Петров. Той поясни, че това е така заради изключително високото ниво на специалистите, които работят в лечебното заведение. По думите му, 70% от ръководителите на клиниките са едни от най-добрите не само в България, но и в Европа.
Двете страни начертаха и перспективите на сътрудничество – учебно-преподавателска, научна и практическа.
В учебно-преподавателски план има какво да научим от вас, обърна се професор Петров към колегите си от западната ни съседка. Той отбеляза, че определено обаче имаме напредък в тази област – ежедневно през ВМА преминават 400-500 студента, които слушат лекциите на 70 специалисти от болницата; върви обучение на докторанти по 30 направления.
Двете страни се договориха за обмен на опит при обучението на военни лекари.
Ние знаем кои сме, но не бива да се заблуждаваме и с прекалено самочувствие. Винаги имам какво да се научи, коментира началникът на ВМА.
Делегацията имаше възможност да разгледа някои от водещите клиники – по гастроентерология; по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия; УНГ; ендоскопска хирургия; барокамера; реанимация. Гостите не скриха задоволството си от видяното и като апаратура, и като условия, и като отношение към пациентите.
По-късно те присъстваха и на Общото събрание на личния състав на болницата, където в присъствието на представители на всички държавни институции имаха възможността да се запознаят с отчета за дейността на ръководството на болницата и целите, които са си поставили занапред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар