Translate

сряда, 26 октомври 2016 г.

МЗ „ще бори” задълженията на болниците, чрез различни цени на клиничните пътеки, според вида на болницата



Това обмисля МЗ като мярка срещу продължаващото трупане на дългове на лечебните
заведения.
В момента държавните и общинските болници дължат над половин милиард лева. Близо половината от задълженията са просрочени. Най-много са към търговците на медикаменти и консумативи.
-Когато се види от ниво болница - областна, университетска, общинска и т.н има ли разлики в себестойността, то там, които се работи на по-високо ниво т.е. вложенията са повече, то това трябва да бъде овъзмездено, коментира зам.-министърът Бойко Пенков. От МЗ смята да увеличат приходите в болниците, като се отдадат под наем или продадат неизползвани сгради и помещения, собственост на лечебните заведения.
Болницата с най-големи задължения е УМБАЛ „Св. Георги"-Пловдив. В челната тройка са и УМБАЛ „Александровска”-София и УМБАЛ „Св. Марина"-Варна.
Промяната се приема противоречиво. Така напр. от Асоциацията на общинските болници смятат, че те ще бъдат най-ощетени, тъй като общинските болници са с най-големи дългове и никой не им ги покрива.
-Изискванията да се работи по дадена клинична пътека са еднакви за всички лечебни заведения в страната и не е логично заплащанията да бъдат различни. Като пример посочи лечението на пневмония, при което не става въпрос изобщо за болници, които работят на високо ниво, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на асоциацията и директор на болницата в Чирпан.
Промяната обаче е приветствана от университетските и многопрофилните болници в страната. Според техни болнични директори това е начин да се гарантира качество и различна степен на обслужване за различна степен на сложност на заболяванията.
-Една университетска болница трябва да поддържа огромен набор от специалисти и техника, която не винаги се използва. Нормално е да й се плаща повече по една или друга клинична пътека, заяви д-р Славчо Близнаков, директор на УБ „Света Анна" - София.
С 16% са увеличени разходите на НЗОК за онколекарства, за първото шестмесечие на т. г., в сравнение със същия период на 2015 г., но без промяна при брой болни, начин и вид на лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар