Translate

петък, 4 ноември 2016 г.

Книгата на Свен Бьотхер „Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: въпрос на личен избор“ вече е на книжния пазар



През 2005 г. Свен Бьотхер – 40 годишен германски журналист, писател, сценарист и продуцент
на тв сериали, се разболява от множествена склероза, която се смята за нелечима. Той като всеки „начинаещ“, е изпълнен с въпроси, на които лекарите отговарят уклончиво, а често дори ги игнорират или арогантно ги обявяват за напълно безсмислени и излишни.
Бьотхер решава да използва краткото време, което му остава, както може да се предположи, за да опише за трите си дъщери „всичко, което ще им е нужно да знаят, за да живеят и оцеляват“. Така се появява книгата му „Квинтесенции“. Скоро след излизането си тя се превръща в бестселър.
След мъчителен период, в който болестта се развива стремително бързо, той прави своя избор и поема риска да тръгне по път, коренно различен от този, който очертава официалната медицина. Заради невръстните си дъщери, заради жената до себе си и страстното си желание да продължи да живее. И поема по неутъпкани пътеки - към новия си Аз. Едва след като взема нещата в свои ръце и сам се захваща с проучване на болестта, в тунела се показва светлинка. Авторът сам търси информация, проучва и изпробва различни неща. Открива алтернативи извън официалната медицина и стига до убеждението, че собственото му тяло не му е враг, а партньор, че организмът му е прекрасно функциониращ механизъм, който просто се е пообъркал и е решил, че трябва да се бори като унищожава вещества, които му принадлежат и са му нужни. Бьотхер е майстор на думите и книгата е написана увлекателно, провокативно, духовито и модерно. Разказът му на места е и сух – когато става въпрос за конкретни действия, диети, спорт, хранителни добавки, за анатомия, химия, биология, психология. Нищо не е пропуснал. Всичко е обосновано научно и практически, базирано на близо двеста цитирани изследвания, книги, научни трудове. Със съдействието на лекари, учени, специалисти, болни, оздравели, съмишленици и противници. „Множествена склероза…“ е написана с искреност, която не щади нито автора, нито болестта, нито трудностите по пътя обратно към здравето и живота. А това е сериозна причина човек да повярва, че може би не всичко, но много неща са възможни. И че винаги има път.
По удивителен начин авторът разказва как точно е извършил „рестарта“ на организма си, предлагайки както научно обоснованата информация за множествената склероза, така и дълбоко емоционалната си мотивация за побеждаване на болестта със собствени сили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар