Translate

вторник, 22 ноември 2016 г.

Кардиолозите от УМБАЛ „АлександровскА” имплантираха ултрамодерен магнезиев стент за лечение на коронарна болест на сърцето



В Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска”, екипът на доц. Добрин Василев имплантира първото доказано резорбируемо коронарно магнезиево скеле на двама пациенти
с коронарни артериални лезии.
„Устройството е плод на 13-годишна разработка на немска компания и в света има поставени от него по-малко от 1000 броя”, обясни доц. Василев, началник на клиниката и един от най-добрите експерти у нас в областта на интервенционалното третиране на коронарната болест на сърцето. Неговият екип получи възможността да имплантира скелето пилотно, по решение на фирмата, одобрена да го разпространява у нас.
„Този биорезербируем стент е направен от магнезиева сплав, чието време за резорбция е една година, а не две, както при полимерните”, изтъкна специалистът и допълни, че това има значение за продължителността на прием на антикоагуланти. През първите 6 месеца стентът укрепва стената на съда, като изпълнява ролята на скеле, което го дилатира и го държи отворен. След време започва от самосебе си да се разпада и физиологията на съда напълно се възстановява. Друго предимство на магнезиевия стент е гладката му повърхност, което спомага за по-лесно достигане до лезията.
Имплантирането на резорбируемо коронарно магнезиево скеле е най-модерния и перспективен метод за лечение на коронарни артериални лезии. С него се постига дългосрочна проходимост, пациентите напускат болницата по-скоро и се възстановяват по-бързо, процедурата е по-малко болезнена, с минимална кръвозагуба и с по-малък риск от усложнения.
Магнезиевият стент е одобрен за употреба в България, но все още процедурата по имплантирането му не се покрива от НЗОК. В кардиологичната клиника на „Александровска” има наличности, на цена съвсем достъпна за болните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар