Translate

четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, шизофрения, епилепсия и други болести



Това предвижда Наредба 4 на МЗ. Съгласно промени в нея, обнародвана в „Държавен вестник"
те ежегодно ще преминават през медицински преглед за психични заболявания и отклонения, шизофрения, епилепсия и други болести. На психотест ще подлежат и кандидатите за учители.
Педагозите трябва да предоставят медицински документ, удостоверяващ тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година. Кандидатите за учители трябва да представят документ от медицински преглед, издаден до три месеца преди постъпване на работа.
Наредбата подписана от здравния министър д-р Петър Москов е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование.Съгласно чл. 5 от документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице, страдащо от шизофрения, психични, поведенчески разстройства, включително такива които включват злоупотреба с алкохол и др.Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от разстройства на сексуалното влечение катопедофилия, психични разстройства като алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацило отделяне.
Заболяванията могат да бъдат установени от лекар специалист в съответната област - психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.
Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради наредбата, която според тях унижавала учителите. Те определят чл. 5 от Наредбата като скандален и припомнят, че всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. '”Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност", твърдят от синдиката.

Снимка: investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар