Translate

вторник, 29 ноември 2016 г.

Силанизацията – вече не е непозната дума у нас



Силанизирането на първите постоянни молари - златен стандарт в профилактиката на кариесите при децата

От БЗС отчетоха резултатите от "Националната програма за профилактика оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст в Република България”. От която част е силанизирането на първите постоянни дъвкателни зъби.
По думите на д-р Виктория Жекова,  ръководител на екипа за силанизиране - силанизирането първите постоянни молари (шестите зъби) на деца от 5 до 8 г. възраст е златен стандарт в профилактиката на кариес. Силантът е покритие на здрави зъби. Той се явява бариерата между зъба и бактериите които водят до кариес. Първите молари са най-уязвими, тъй като децата все още нямат необходимите зъбни, хигиенни навици.
Ако се постави веднага след пробиването на тези постоянни зъби с 70-100% редуцира появата на кариес/и. Казано с други думи силанизирането е процес на запечатване на цепнатините (фисурите) по дъвкателните повърхности на задните зъби със специален пластичен композит. До 8-годишната възраст на детето емайлът на зъба постига максималната си минерализация и за това е добре силантите да се поставят преди навършването й, подчерта тя.
За периода 15.09.2016 г.-20.11.2016 г. са силанизирани зъбите средно на 15 хиляди деца в 200 общини. Проблем остават някои общини в Северозападна България, където няма или дентални кабинети или има твърде малко деца.
Резултатите от ефективността на първия петгодишен период от програмата вече са налице. Те отчитат по-малко кариеси при децата.
Целта на програмата до края на втория период  е всяко второ дете до 6-год. и до 70% от 12-годишните деца нямат нито един кариес а 70% от децата на 18-годишна възраст да нямат нито един изваден зъб.
В изпълнението на програмата са включени над 500 лекари по дентална медицина, преминаващи ежегодно обучение. В нея са включени още 28 координатори представители на БЗС и медиатори по места, които са от малцинствените групи. Освен това всяка година на ротационен принцип се избират по 10 града в страната в които предварително се осъществява комуникацията с местната власт.
Д-р Борислав Миланов, председател на БЗС изрази надежда, че програмата ще продължи до 2020 г., когато отчетените тогава резултати ще бъдат още по-добри.
По думите на д-р Николай Шарков, гл. секретар на БЗС, силанизирането първоначално е срещнало сериозен отпор от страна не само на родители, но и на лекари по дентална медицина. Но сега за радост интересът на родителите е голям което говори за огромното им доверие към изпълнителите на програмата.
Данните от епидемиологично проучване за оралния статус на децата у нас, проведено   имат средно по 6 кариеса, и само 8% от тях са със здрави зъби. Над 60% от подрастващите във възрастовата група 14-16 години  имат възпаление на венците т. е. пародонтоза.
миналата година, чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната, показват, че 5-6 годишните деца имат средно по 4 кариеса, а по-малко от една трета са без кариеси. Младежите на 18-годишна възраст
От изнесената от БЗС статистика е видно, че 62% от родителите са разбрали за силанизирането, като профилактика на кариесите, благодарение на програмата, 55% от тях, по време на снеман за зъбния статус на децата им, са научили и за други налични орални заболявания, а 77% са заявили, че биха силанизирали и други подходящи зъби на децата си при частно посещение на зъболекар
Представителите на БЗС подчертаха, че това, което се случва в човешката уста атакува всички органи и системи. Микроорганизмите, които влияят върху заболяванията на венците оказват въздействие най-вече на сърдечносъдовата система. Те водят до редица усложнения като артрит например. Могат да доведат и до преждевременно раждане и да причинят доори пневмния и т. н.
В заключение те акцентираха, че за да се силанизират 6-те постоянни интактни (здрави) зъби, при децата от6 до 8 год. възраст, единственото условие е родителите да декларират писменото си съгласие за тази неинвазивна процедура, която е финансирана от МЗ.
З месеца след силанизирането се извършва контролен преглед. А проследяването на детето е в рамките на една календарна година. 

Снимка1:  Haskovo.info
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар