Translate

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Учени разработвят лепенка, която да следи здравословното ни състояние



Нов вид акустичен датчик, който напомня малка кожна лепенка, може да следи сърцебиенето ни и други телесни функции, заявиха учени, съобщи  DarikNews.bg.
Датчикът може един ден да осигури възможност за безболезнено и безжично следене на здравето на индивида. Той ще позволи на лекари да следят сърдечните и белодробните функции, състоянието на стомаха и активността на гласните струни.
"Разработихме меко, подобно на кожа устройство, което "чува" звуците, създадени в резултат на функционирането на вътрешни органи", поясни съавторът на изследването Джон Роджърс от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн и Северозападния университет. "Мислете за устройството като за удобен за носене и захванат за кожата стетоскоп. То обаче "чува" не само звуци, но и слабочестотни вибрации", посочва той.
Екипът, разработил т.нар. епидермална електроника, увери, че новата лепенка е мека и тънка. Гъвкавата й силиконова сърцевина напомня кожна тъкан. Това я прави лесна за прилепване и носене по всички части на тялото.
Проектирана е така, че да "чува" през кожа, тъкани и течности, за да регистрира звуци и вибрации, генерирани от дишането на индивида, консумацията му на храна, движенията му и съня му.
Лепенката може също да бъде снабдена с електроди, за да се направи електрокардиограма

Снимка: DarikNews.bg 
DarikNews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар