Translate

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Кои са храните, в които има най-много ГМО съставки?



Основно в соеви и царевични продукти се откриват ГМО съставки на храните у нас. Всички
видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна, пише БГНЕС.
При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, поясни в рубриката "Чети етикета" в "Тази сутрин" по bTV Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните.
Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята” изтъкна, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.
Царевица и соя са и основните продукти, които се изследват за остатъци от ГМО. Тестът е
сложен и отнема време, а пробата трябва да е във вид на прах.
В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана . В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, признават от лабораторията на Столичната здравна инспекция. В случая на изследваната вносна царевица от САЩ резултатът за ГМО е положителен, показва лабораторният анализ. В нея има ГМО 3,48%.
Дали такива продукти трябва да бъдат унищожени и спрени, решават от Агенцията по безопасност на храните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар