Translate

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Прокуратурата повдигна три обвинения на Петър Москов



Обиден съм, заяви следственият министър в оставка

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се сдоби с три обвинения. Той е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски, съобщи говорителят
на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 Обвиненията към здравния министър в оставка са свързани със скандала с турските ваксини от началото на година. Нарушавайки законовите процедури, министър Москов е приел дарение от Турция, като МЗ е заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. Имуществените последици от тези действия са 323 хил. лева. Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.
Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава, е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.
Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява, е за безстопанственост. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".
"Не разбирам къде е моето финансово прегрешение. Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационния календар. Това ме обиди", коментира министърът в оставка Петър Москов.
В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която не е разрешена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза, произвеждани у нас. Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

В."Сега"
Снимка: БГНЕС - Москов с адвоката си Менко Менков

Няма коментари:

Публикуване на коментар