Translate

петък, 4 ноември 2016 г.

Круизните връзки между Бургас и Одеса ще бъдат възстановени



Преговорите за това са в напреднал етап. Вече е намерен превозвач, който е дал
принципното си съгласие да осъществи маршрута. Обсъждан е вариант маршрутът да включва и Истанбул, съобщиха в Бургас посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтаджи и почетният консул Димитър Караненов.
Украйна е с ясно очертана евроориентация и разчита на подкрепата на България, заяви посланикът. Продължава да стои на дневен ред сключването на спогодба за нейното асоцииране в ЕС. До 24 ноември вероятно ще бъде взето решение и за безвизов режим при посещение на украинските граждани в страните от Съюза, законодателното предложение за което бе внесено в европарламента от български евродепутат.
Задълбочават се и бизнес отношенията между двете страни. Украинските инвестиции у нас са ориентирани най-вече в областта на енергетиката и селското стопанство. Интересът е взаимен и непрекъснато нараства. Украинският бизнес осъзнава, че като идва в България, всъщност стъпва в Европа, уточни Балтаджи. В момента се водят преговори за създаване на малки смесени предприятия, които да използват безмитната зона в Бургас. Със строителната камара са обсъдени варианти за участие на български фирми в инфраструктурни проекти в Украйна. Там предстои изграждането на нови магистрали. За отсечката Одеса – Рени, с дължина 220 км, вече е договорено участието на български, румънски и украински фирми. Конкретни параметри на бъдещото сътрудничество ще бъдат набелязани на предстоящия българо-украински бизнес форум, който ще се проведе в Бургас в началото на следващата година.
Най-устремно се развиват взаимоотношенията в областта на туризма, за което голям е приносът на почетния консул Димитър Караненов, отбеляза посланикът. Докато през 2012 - 2013 г. посетилите страната украинци са били 215 хил., през 2016 г. те вече достигат 375 хил. Българските туристически фирми активно присъстват на украинския пазар. Съдействие им оказват посолството и почетното консулство в Бургас. Според Караненов през лятото на 2017 г. може да се очаква ръст от 10% на преминалите през страната украински туристи.
Не така обаче стои въпросът с посещенията на българските туристи в Украйна. Годишно украинските градове се посещават от близо 15 хил. българи. През последните години дестинацията се избягва заради военните действия в Крим и Донбас. От това страдат и мирните райони на Украйна, които имат какво да покажат на туристите. Вече има предложения да се обмислят специални туристически маршрути, които да се предложат на българския пазар.
Според Балтаджи за нас ще е интересно да видим населяваната от сънародниците ни «Украинска България».
С конкретни действия българското общество изразява своята солидарност с желанието на Украйна да запази своята териториална цялост и помага на украинците да се справят със сложната политическа и военна обстановка. Ранени украински войници се лекуват в български болници. Около 200 деца на пострадали от войната семейства безплатно летуват всяка година в Приморско, Китен, Влас и Смолян.
Взаимоотношенията между двете страни се развиват непрекъснато. Израз на това е желанието на четири украински града – Одеса, Николаев, Херсон и Черновци да се побратимят с Бургас. Изборът ще трябва да направи бургаският Общински съвет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар