Translate

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Фондация „Заслушай се“ с подкрепата на Samsung България стартира пилотен проект за трансформиране на говор към текст в помощ на хора с увреден слух



Пилотно иновативната услугата ще бъде внедрена в специализирано столично училище, а през 2017 г. обхватът и приложението и ще бъдат разширени. Чрез трансформиране на говор към текст, по време на учебния процес, учениците и студентите ще могат да възприемат в реално време устната реч на преподавателите във вид на писмен текст на своите смартфон устройства -телефони или таблети. Благодарение на тази иновация всяка дума вече стига до тях По този начин младите хора с увреден слух  ще могат да се възползват пълноценно от образователната система у нас, до която сега достъпът им е силно затруднен.Така те ще бъдат пълноценни членове на обществото и ще бъдат мотивирани да се развиват и обучават. Ще имат равен достъп до качествено образование  С новата апликация ще могат да мечтаят по-смело.
„Лично за мен това е много емоционален ден, защото ме връща към ученическите ми години, когато, седейки на първия чин, се опитвах да разбера всичко, което учителите казваха. Пропусках много информация и това правеше всичко много трудно. Оттогава мечтая да дойде денят, в който следващите поколения деца и младежи с увреден слух да не изпитват тези трудности. Услугата за трансформиране на говор към текст, която днес представихме, е това решение, което ще помогне на стотици деца да се обучават пълноценно. Целта ни е до 2019 да покрием с напълно автоматизираната услуга всички 8000 деца и младежи с увреден слух “, заяви Ашод Дерандонян, основател и председател на фондация „Заслушай се“.
Специален гост на събитието бе Йорданка Фандъкова, кмет на София. Столична община е първата държавна институция, която вече използва специализирани услуги в помощ на хора с увреждания, улесняващи тяхната комуникация със служителите на Общината.
„Столична община и аз като кмет проявяваме интерес към всички възможности за това хората да имат по-добър достъп до административни услуги, а също така да можем да общуваме, да приемаме предложенията и идеите на всички граждани. Радвам се, че Столична община най-вероятно е първата институция, която вече има договор с фондация „Заслушай се“ и вече осигурява по-добър достъп до услуги на хора с увреден слух“, заяви Фандъкова.
Мобилното приложение за трансформация на говор в текст е втората част от едноименната платформа на фондация „Заслушай се“, победител в конкурса „Промяната“ на NOVA и Фондация „Reach for change“. Тя се реализира благодарение на програмата Tech Institute на Samsung, осигуряваща професионално обучение под формата на практически курсове за студенти, чрез които те подобряват дигиталните си умения, придобиват квалификация в отделна технологична област и се подготвят за бъдещата си реализация на пазара на труда. Студентите, участващи в професионалните курсове на Samsung, са част от екипа от IT специалистите, които разработиха и платформата „Заслушай се“.
„Този съвместен проект е изключителна възможност да покажем как технологиите реално улесняват живота на хората и осигуряват достъп до нови възможности и изживявания. Щастливи сме, че „Заслушай се“ видя в лицето на Samsung най-подходящия партньор и заедно създаваме история“, каза Кирил Николов, ръководител „Мобилна дивизия“ на Samsung България.
Първата за  България онлайн платформа - трансформиране на говор към текст е част от мисията на фондация „Заслушай се” за осигуряване на равен достъп на 120 000 хора с увреден слух в България, в която активно се включва Samsung като социално отговорна компания,  стремяща се да подобри живота на хората, чрез своите иновации. Дългосрочната цел е услугата да се използва не само в помощ на образованието, а и по време на публични събития, помагайки на хората с увреден слух, вкл. и по-възрастите, да участват пълноценно в социалния живот.
Видео с повече информация за услугата: https://youtu.be/FUor4-yCNhw

Няма коментари:

Публикуване на коментар