Translate

понеделник, 12 декември 2016 г.

Лекарствената безопасност е първостепенен приоритет за Рош България



Диана Илиева представи опита на Рош България в лекарствената безопасност:



В централата на Рош България има отдел “Управление на риска за безопасността”, отговарящ за мониторинг на лекарствата, събиране и осигуряване на информация за пациентите и предписващите лекари. Докладването на нежелани ефекти на лекарствата има за цел да се защитят на първо място пациентите, както и да се осигури важна и актуална за оптимизиране на безопасното и ефикасно ползване на лекарствата. Лекарствената безопасност е първостепенен приоритет за компанията. Тя е нашата обща грижа.
Отговорникът по лекарствена безопасност в компанията отговаря за постоянното наблюдение на всички дейности по лекарствена безопасност, които се провеждат на местно ниво, включващи и събирането, обработката и предаването на информация относно лекарствената безопасност. Всички служители на Рош България и корпорацията са запознати с изискванията на дружеството относно процесите на лекарствената безопасност, включващи и докладването на нежелани събития.
Всеки трябва да знае, че може и е задължен да докладва нежелани реакции от лекарствата. Това не са само медицинските специалисти, но и самите пациенти. Тази информация е жизнено важна за бъдещото лечение на други хора и може да предотврати проблеми не само по време на терапията, но и значителен период след нея. Едновременно с това  ще се повишат качеството и резултата на лечението.
В края на 1950 и началото на 1960-те години, повече от 10 000 деца в 46 страни са родени с малформации като фокомелия (малформации на крайниците), последица от употребата на талидомид по време на бременност. Бедствието води до промяна в лекарствените регулации и много страни въвеждат по-строги правила за тестване и лицензиране на лекарствата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар