Translate

четвъртък, 22 декември 2016 г.

Да отпадне ограничението общопрактикуващите лекари да работят само по един договор с НЗОК



За това настояват за пореден път от НСОПЛБ, става ясно от предложените от тях промени в
НРД 2017.
Една от тях е ОПЛ, включително и тези, които работят в лечебни заведения за болнична помощ, или членовете на групови практики за ПИМП, да могат да работят на втори договор с НЗОК.
Друга промяна, за която настояват от Сдружението, е отхвърлената и незаплатена отчетена дейност да може да бъде оспорвана по регламентиран от договорните партньори ред. 
ОПЛ искат при предписване на лекарствени продукти в несъответствие с критериите на НЗОК отговорност да носи лекарят, назначил лечението.
"Когато пациентът отиде на консултация, консултантът в специализираната помощ определя някаква терапия и ние трябва да я предпишем. Защо трябва ние да носим отговорността, че тя е сбъркана или нещо друго. Тоест този, който назначава, определя какво да се прави и той трябва да носи отговорност за това", коментира доц.Любомир Киров, председател на НСОПЛБ.
ОПЛ искат още при отсъствие на ОПЛ, за по-дълго време, на видно място в амбулаторията да се поставя съобщение за имената на заместващия лекар и телефон за контакт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар