Translate

вторник, 13 декември 2016 г.

Българска болнична aсоциация ще подаде жалба до ВАС



заради решение на Надзорния съвет на НЗОК за неизплащане на надлимитна дейност на болниците за 2015г. и използване на резерва в годишния бюджет за заплащане на лекарства, обяви д-р Иван Маджаров, председателят на Българска болнична Асоциацията (ББА). Такава жалба вече е подадена от 15 болници от името на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ). Основанието и за нея е решение на Надзорния съвет на НЗОК, с което над 50 млн.лв. от преизпълнението на здравни вноски се дават за лекарства и медицински изделия.
„Към жалбата ще се присъединят още много болници. Считаме, че това е правилният път и се надяваме делото да бъде спечелено”, коментира председателят на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев.
БЛС също ще внесе жалба във ВАС заради неразплатена дейност на болниците за 2015г., която е в размер на близо 51 млн.лв.
„БЛС застава зад всички свои членове. Естествено е, че ние подкрепяме и ще подкрепяме подобни начинания, когато те са свързани с грубо нарушение не само от страна на законодателството, но и на етично-моралните правила“, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната лекарска организация.
Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването подчерта, че решението на Надзорния съвет на НЗОК не е спазило правилата на Административно-процесуалния кодекс, според които преди да бъде окончателно прието, то трябва да се изпрати на заинтересованите страни. В него липсват и мотиви, както и правни и фактически основания.


Няма коментари:

Публикуване на коментар