Translate

петък, 23 декември 2016 г.

Лекари молят чрез Българската Коледа да се финансират лекарства за онкоболни деца



Деца, страдащи от тежки онкохематологични заболявания, са принудени да чакат с месеци скъпоструващи лекарства, което забавя лечението им, съобщи БНТ. Три центъра у нас – в
София, Пловдив и Варна, лекуват деца с онкохематологични заболявания. В пловдивското отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ годишно с коварната болест се диагностицират по около 50 деца. При започване на терапията част от лекарствата се реимбурсират от НЗОК. За други се чака с месеци одобрение от Фонда за лечение на деца.
„Това са около пет-шест медикамента за лечение на злокачествени заболявания при децата, които не са регистрирани в България, но са задължителен елемент от лечението по международни препоръки. Да речем Oncaspar – един флакон е над 3 хил. лв. Като цяло химиотерапията е изключително скъпоструващо лечение и е трудно да бъде доставено със собствени средства на болницата в рамките на клиничната пътека“, каза доц. Мария Спасова, началник Отделение по детска онкохематология в УМБАЛ „Свети Георги"-Пловдив.
Пътят на медикамента до болното дете е труден и дълъг. То първо трябва да има епикриза с потвърдено злокачествено заболяване, след което кандидатства във Фонда, чака мнение на експерт и едва след това болницата стартира процедура за доставка по реда на Наредба 10 за нерегистрирани медикаменти, която в най-добрия случай отнема около два-три месеца.
Лекарите се обръщат за помощ чрез Българската Коледа онкоцентровете да бъдат снабдени с количества от скъпите медикаменти, за да могат да окажат бърза помощ на малките пациенти.
„Желателно е всяка една от клиниките да разполага с известно депо от тези нерегистрирани медикаменти, за да може да започне навреме лечението, а оттам-нататък пациентът да върви по индивидуалния път за доставка. Минималните количества са от порядъка на 10 флакона от всеки такъв медикамент, с които да може да покрием началния период“, допълни доц. Спасова.
Със средства, събрани от Българската Коледа през миналата година, на шест деца ще бъдат направени генетични изследвания за първични имунни дефицити в чужбина. Всяка една от тези манипулации струва до 5 хил. евро.

zdrave.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар