Translate

понеделник, 12 декември 2016 г.

Безплатните лекарства за есенциална хипертония няма да доведат до желания социален ефект и ще поставят в риск от фалит малките аптеки



От 1 януари НЗОК ще поема напълно най-евтините лекарства във всяка от групите за есенциална или първична  хипертония. За останалите пациентите ще продължат да си доплащат. А те са около 3 млн. души с усложнения от хипертония.
Хипертонията е едно от най-масовите заболявания и около 200 хил. българи ще получават лекарствата си безплатно, за което НЗОК ще отдели около 10.5 млн. лева допълнително.
В момента НЗОК плаща между 25% и 75% от стойността на лекарствата за хипертония, като повечето са доста евтини - между 2 и 10 лева.
Фармацевтите се опасяват, че реализирането на това предложение ще бъде в състояние да фалира аптеки, особено в малките градове.Те определиха надценките върху лекарствата за високо кръвно като "голяма хапка от техния приход, която държавата иска да им отнеме".
Търговци на едро и собственици на малки аптеки изнесоха данни, че досега лекарствата за есенциална хипертония са оставяли марж в аптеките от 4,2 милиона лева. С промените ще падне на 300 хиляди лева основно защото няма да имат право на надценка, а ще получават от Касата по 2 лева на рецепта. А и хората, които досега са купували медикаментите си сами, ще се прехвърялт по здравна каса, за да им е безплатно.
„Говорим не за популизъм, а за ясни стъпки хората да живеят по-добре", посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар