Translate

понеделник, 12 декември 2016 г.

Работата у нас на Глобалния фонд за борба срещу СПИН все още не е гарантирана


Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев призова отиващото си от власт правителство или следващото, задължително да намерят начин да
продължат дейностите по превенция на ХИВ/СПИН. Това стана по време на семинар в столицата, посветен на ранната диагностка и навременното лечение на ХИВ/СПИН. Пред News.bg д-р Хасърджиев изрази безпокойството си относно проблема с изтеглянето на финансовата помощ от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Глобалният фонд много години подред финансирал дейностите в България, благодарение на които имало безплатно изследване на ХИВ в цялата страна. 
"На практика той трябваше вече да е спрял, но продължават и продължават да удължават периодите", коментира д-р Хасърджиев. По думите му за още 6 месеца има осигурено някакво финансиране. "През това време, да се надяваме, че правителството в оставка или новото правителство, ще приеме програма, която да продължи дейностите", изтъкна той. Ако няма такава програма, кабинетите за безплатно изследване щели да се разпаднат. Хасърджиев предупреди, че ако това се случи, България може да последва съдбата на Румъния, чието правителство подценило ситуацията и буквално за една година, след оттегляне на Глобалния фонд, разпространението на инфекцията се увеличило с 10 пъти. В момента в Румънците се чудят как да лекуват пациентите. 

Снимка: bgonair.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар