Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

Проф. Николай Цанков, дерматолог МБАЛ „Токуда“, Клиника „Евродерма“: Вродените хемангиоми се предават по наследство



 Хемангиомите в повечето случаи имат ясна видима локализация. Ако не бъде лекувани може да останат нежелани белези. Ако хемангиома е разположен в областта на брадата предизвиква затруднения в храненето, в ушите – нарушение в слуха.  В областта на очите води до амблиопиа, страбизъм, астигматизъм. Ако пък е в областта на половите органи налице са затруднения при уриниране и дефекация.
Извън кожата хемангиоми може да има и в черен дроб, гастроинтестинален тракт, ларинкс, ЦНС, панкреас, жлъчен мехур, тимус, далак, лимфни възли, бели дробове и пикочен мехур.
Хемангиомите имат двуфазно развитие - бърза прогресия и бавно обратно развитие.
Фазата на обратно развитие на хемангиомите може да продължи от 1 до 7 година, като пълно обратно развитие се очаква в годините между 8 и 12 години.
В интерес на истината хемангиомите се предават по наследство, но това важи за вродените. Те са налични още при раждането и развитието им протича по различен начин.
Лечение се налага, когато хемангиомите имат бързо нарастване, лоша локализация, улцериране, суперинфекция, кървене и засягане на жизненоважни органи.
Терапевтичният подход не изключва и хирургията т. е. оперативната интервенция.
Лечението с лазер не е подходящо за хемангиоми, които се разпростират в по-дълбоките слоеве на тъканта. Прилага се само при повърхностни, големи хемангиоми, но е възможно да остане и увреждане на кожата.
Образно казано най-невинните хемангиоми се повлияват дори от Regranex (becaplermin) гел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар