Translate

понеделник, 12 декември 2016 г.

Надзорният съвет на НЗОК обмисля цялостно преразглеждане на критериите за изписване на биологични лекарства и безинтерфероновата терапия за хепатит С



НС на НЗОК предлага затягане на режима по изписване на биологични терапии, с оглед оптимизиране на разходите за лекарства, като залага като ключово изискване икономическата им целесъобразност.
От решението става ясно, че новите правила ще се отнасят за случаите, в които пациентът е показан за лечение с биологични продукти не като първи, а като втори избор.
Предлага се НС на НЗОК да одобрява иновативната терапия за всички нови пациенти след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор.Освен това НЗОК на годишна база да извършва целенасочен анализ по групи заболявания и изписвани лекарствени продукти и ако се налага да се направи преоценка на критериите за ефективност на прилаганата терапия.
Очаква се мерките по оптимизиране на разходите за биологични препарати да бъдат изготвени и представени на следващия Надзорен съвет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар