Translate

понеделник, 5 декември 2016 г.

Франция се отказа от присаждане на изкуствени сърца



Клиничните тестове прекратени, след като и пети пациент с протеза почина

Клиничните изпитания с изкуствено сърце, които се провеждат във Франция от компанията, разработила протезата, бяха преустановени след смъртта на пети пациент, на който беше
присадено опитното устройство, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Опитите бяха прекратени по настояване на Националната агенция за безопасност на лекарствата и стоките за здравеопазването. Това стана веднага, след като компанията "Карма", конструирала и произвела апарата, съобщи за кончината на поредния реципиент. От фирмата обаче уточниха, че няма данни за връзка между смъртта на пациента и работата на импланта.
На починалия беше присадено първото изкуствено сърце, създадено по време на основната фаза от клиничните изпитания на "Карма". Тя стартира през август тази година и при завършването й компанията трябваше да получи разрешение от властите за масово производство на продукта.
Създаденото от френския професор Ален Карпантие устройство се отличаваше от другите модели на изкуствени сърца по това, че не се нуждаеше от външно регулиране на режима при промяна на физическото натоварване на човека. То в много отношения наподобяваше на биологичното сърце.

inews.bg
Снимка: ThinkStock

Няма коментари:

Публикуване на коментар