Translate

четвъртък, 22 декември 2016 г.

БЛС настоява: равно заплащане за еднакъв вид преглед при общопрактикуващи лекари и специалисти



Пример в това отношение е цената на профилактичен преглед при ОПЛ и при специалист от извънболничната помощ. От БЛС са категорични – увеличението на цените на медицинските дейности трябва да стане едновременно за всички изпълнители в ПИМП, СИМП, БП и МДД.
„Заложените по наше настояване коефициенти при заплащане за диспансерни прегледи при ОПЛ и на същите при специалистите от доболничната помощ, да имат приблизително сравнима тежест и да стартират от една и съща дата. Недопустимо е за еднаква дейност и еднакъв труд, колегите да получават различно заплащане. Това би довело до напрежение в съсловието, което неминуемо ще влоши качеството на медицинската услуга и поставя под въпрос преговорния процес. Всякакви опити за сепаратизъм, породени от  интерес на малка част от съсловието, са  дълбоко  погрешни и пагубни в бъдеще. БЛС е единственият законов представител на лекарите, на който е вменено правото да ги представлява и задължението да преговаря с НЗОК“, заяви председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев.
При подписан рамков договор с определени бюджети за различните дейности, съсловната организация ще настоява да не се допуска прехвърляне на средства от едно направление към друго, без знанието и съгласието между договорните партньори. Неотдавна, касата пренасочи още 50 млн. лева за лекарства, но не разплати на болниците извършената, отчетена и приета медицинска дейност.
Съгласни сме, че някъде може да възникват извънредни обстоятелства, заради които да се вземе такова решение, но нека то да бъде съобразено с мнението на съсловната организация, която има ролята на коректив в този случай. Това е редно и е законова формулировка”, посочи д-р Грозев.
БЛС е последователен и по отношение на пръстовия отпечатък, заради чието въвеждане миналата година не подписа Националния рамков договор с НЗОК.
„Продължаваме да сме категорично против автентификацията, която и Върховният административен съд отмени, особено в извънболничната помощ“, коментира д-р  Грозев. Според него има проблеми с въвеждането на отпечатъка в болниците, но управителите им, особено тези на държавните лечебници, разбираемо го премълчават. БЛС намира тази регулативна мярка за не работеща, създаваща дискомфорт за пациентите и непреодолими затруднения за част от лекарите.

Очаква се преговорите между лекарския съюз и касата да продължат до края на януари 2017 г., а в случай на подписване, това да стане в края на февруари следващата година.
Д-р Грозев е оптимист, че разумът в представителите на НС на касата ще надделее и тази година документът ще бъде парафиран от БЛС, тъй като е от изключителен интерес за съсловието.




Няма коментари:

Публикуване на коментар