Translate

петък, 4 март 2016 г.

Пентагонът ще награди онези, които успеят да ''хакнат'' електронната му система



Смятате, че можете да хакнете Пентагона? Ново състезание предизвиква професионалистите в
областта на киберсигурността да направят точно това, пише CNET. Проектът, наречен „Хакни Пентагона“ („Hack the Pentagon“) приканва хакерите ветерани да проникнат в някои от публичните страници на Департамента по отбрана на САЩ.
Целта е да се тества сигурността на тези сайтове, обяви институцията. Инициативата е част от пилотна програма и ще бъде първата награда за откриване на софтуерни пропуски, предлагана от американското правителство. 
Концепцията е заимствана от частния сектор. Много компании предлагат пари и други възнаграждения за хакери, които открият слабости и пропуски в сигурността, излагащи потребителите на риск. Facebook, например, посочва, че през 2015 година е платил 936 000 долара на 210 изследователи, които са открили грешки. 
Пилотната програма на правителството се очаква да стартира през април. Тя ще бъде първата от серия програми, насочени към откриване на слабости в софтуерни приложения на Пентагона, в мрежите и уебстраниците му.
През август 2015 година руски хакери бяха обвинени за кибератака срещу Пентагона, която извади от строя системата за класифицирани имейли на командването, засягайки 4000 предимно военни служители. Миналия юни кибернападение срещу правителството изложи на риск данните на приблизително 4 милиона настоящи и бивши федерални служители. Същия месец друга атака проникна в документи, свързани с издаване на разрешителни за работа с поверителна информация.
Новата програма не е отворена за всеки. Хакерите и изследователите ще трябва да се регистрират и да представят свидетелство за съдимост. Наред с това проектът се ограничава само до определени уебстраници. 

Novinite.bg
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков: НРД 2016 е по-добър от действащия през 2015



Съпротива срещу засилването на контрола е в основата на решението БЛС да отхвърли НРД
2016 без да е гледан по същество, а той е по-добър от действащия през м. г. Става въпрос за контрол и винаги ще има хора, които ще са срещу него, обяви д-р Шарков.
Има си разписани правила, според които Надзорния съвет на Здравната каса приема измененията в Националния рамков договор за 2016 г. Това, което ще направим, го каза и министър Москов, ще имаме над 5 млн. изследвания повече, ще имаме над 700000 направления за първични и вторични прегледи повече, ще има повече профилактични прегледи, ще има 200 млн. лева повече за болнична помощ, ще има нови клинични пътеки за продължително лечение в болничната помощ. От всичко това полза има пациентът.
Правим всички възможно да осигурим достъп до по-качествено здравеопазване. Практиката пациенти да бъдат изписвани 3-4 дни след инсулт я прекратяваме. Това ако е неморално, значи някъде сме загубили представата си за морал и ценности. Реформата в здравеопазването няма да бъде спряна, подчерта той.
Всичко зависи от гилдията, да очакваме контролът да се прави само от Здравната каса, не помага на никой. Има труден път и неговото изминаване зависи от всички. Трябва да подобрим този контрол, да го направим ефективен.
Има огромен брой български лекари, които се скъсват от бачкане, работят почтено и са уважавани от пациентите, и в същото време има една малка групичка, медици, с която не можем да се справим и които взима от труда на работещите почтено техни колеги, добави д-р Шарков.

До 10 дни ще стане ясно дали обществената поръчка за електронен идентификатор ще бъде оспорена пред Комисия защита на конкуренцията



каза Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК, по повод процедурата за избор на оферта за
изработване на електронен идентификатор.
Тя съобщи, че управителя на НЗОК е внесъл в Надзорния съвет документация за откриване на обществена поръчка за електронен идентификатор.
-Този идентификатор ще бъде изготвен въз основа на Закона за здравното осигуряване още от 2007 година. Такъв идентификатор или наречен по закон: „уникален идентификационен номер” касата не е поддържала до този момент. Това е единственият момент, който липсва в цялата конфигурация. Процедурата е спечелена от фирмата с най-високо ценово предложение, защото е избрана икономически най-изгодната цена, която да отговаря и на техническото задание, което гарантира сигурност на системата, поясни тя.
И уточни, че системата няма да снема пръстови отпечатъци и в нея няма да се съхранява снимка или отпечатък на гънките на пръста на пациентите, а тя ще генерира цифров код от три произволни точки на пръста. Този код се интерпретира и той става индивидуална партида, като здравноосигурено лице в НЗОК. Той ще се съхранява на отделен сървър, но чрез него НЗОК ще може да предоставя допълнителни услуги по интернет.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО: БЛС и НС на НЗОК не са постигнали споразумение за въвеждането на контролни механизми за спиране на злоупотребите в здравната система



По думите му системата за пръстови идентификатори би могла да помогне за спирането на
злоупотреби с лекарствата, тъй като тя генерира сложен код, който много трудно може да бъде фалшифициран. Този код се генерира чрез биометрични данни от пръста на пациента, но не се слага пръстов отпечатък. Тази система е въведена в някои от най-модерните болници в държави в Европа и САЩ, защото много трудно може да бъде заобиколена и фалшифицирана. С въвеждането й всеки български пациент ще стане контрольор на системата. Ако пациентът не е потвърдил, че дадено лекарство му е изписано и той го е получил, то НЗОК не би могла да извърши плащане. По този начин може да се избегне такава злоупотреба, каквото вече се е случвала – НЗОК да изплаща лекарства на несъществуващи пациенти. Въвеждането на индентификацията среща голям отпор, защото плаши хора, които източват сега действащата здравна система.

Д-р Димитър Петров, екс управител на НЗОК: За да го има въвеждането на пръстовия отпечатък трябваше да бъдат променени два закона



Министърът не го направи, защото ако вкара законодателен текст, той няма да бъде одобрен от
парламента. Другият вариант за налагане е да го прокара чрез наредба – но той ще бъде веднага обжалван в съда. Наредбата се издава вследствие законов текст. Затова се опитва да го пробута чрез Националния рамков договор. Обществената поръчка за пръстовия отпечатък е спорна, защото няма нормативно основание за нея. Тя е типичен пример за това в каква ситуация Москов поставя подчинените си в системата и НЗОК. Опитва се да ги вкара в закононарушение без да носи персонална отговорност за това, подчертава д-р Петров, пред  frognews.bg

Снимка: dailypress.bg

Здравният министър д-р Петър Москов: Пръстовият идентификатор заложен със закон още от 2007 година



-Той изисква въвеждането на електронен уникален идентификационен номер за всеки един здравно осигурен независимо дали това е карта, четец или друго устройство. Чрез него всеки пациент ще има контрол върху касата и ще е наясно какво точно е отчел докторът през нея, за да си вземе парите.
Ние заварихме от предишното управление въвеждането на система за контрол с личните карти. Вероятно тя е дала някакъв вид контрол. Въпреки това обаче на местата, където са правени проверки, се е оказало, че в чекмеджетата на болници са намерени цели кочани с лични карти и техните копия. Важно е да пазим нашите пари, защото те са нашите пари , заяви той пред bTV.
По думите му въвеждането на електронния идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата. Как той ще затрудни работата на лекарите?, риторично попита д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, след като съсловната организация се обяви срещу въвеждането му.
-Ако д-р Грозев казва, че защитава интересите на хора, които формират част от доходите си през отчитане на пациенти, които реално не са минали оттам, през изписване на лекарства, които не са реално дадени на вас или на мен, това е лоша теза, заяви още д-р Москов.
Той не отговори обаче директно защо е избрана най-скъпата оферта за т.нар.
идентификатор при болнична хоспитализация, преглед при ОПЛ, специалист от доболничната помощ и в аптеките, които предоставят безплатно или с намаление лекарства, отпускани по линия на НЗОК, но умело прехвърли отговорността върху здравната каса като заяви, че има си комисия и искрено се надява, че Надзорният съвет на Касата ще си свършат работата. Ако няма адекватен отговор от комисията, си запазва право да интерминирам ( хирургическо премахване). и не се наема с обяснение...
В отговор на зрителски въпрос - дали процедурата за снемане на пръстови отпечатъци от населението не е скъпа и излишна и дали този контрол не може да стане с електронната здравна карта, заяви, че това струва пари и тази електронна карта дали и кога във времето може да бъде направена не се знае и е въпрос, който отлага решението във времето. А снемането на пръстови отпечатъци за хората като потребители не струва нито една стотинка, защото е валидират с физическото си присъствие, че разрешават тяхната каса да прави плащане тяхно име.”
------


Въвеждането на електронния идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата. Той щял да удари най-вече тези, които формират доходите си от пациенти, които не са минали през тях и лекарства, недадени на хората, съобщи здравният министър д-р Петър Москов.
По думите му обаче четецът трябваше да струва  едва 20-ина евро, а сега излиза, че за него ще се дадат от джоба ни - 286,8 лв. с ДДС.
Освен това хем е пусната поръчка за системата, чрез пръстов идентификатор хем нещата щели да стават с уникален идентификационен код..
-Сега, нека обясня. Не става дума за взимането на пръстови отпечатъци. А за генерирането на уникален код, който се свързва с вашето ЕГН. Системата на Есграон генерира дърво на свързаност. И като идете в аптеката, това дърво ще покаже кои са майка ви, баща ви, децата, бабите и дядовците ви. Така системата ви дава възможност да пазарувате вместо ваши възрастни и трудно подвижни роднини, д-р каза Москов пред Цветанка Ризова в студиото на bTV. Тя обаче го посече с въпроса какво ще стане, ако някой съсед или познат реши да пазарува лекарства на стар и болен човек в аптеката. Москов измърмори само, че това били изключения, за които Касата трябвало да помисли. И там нещата да ставали само с лична карта...
Както се казва нерде Ямбол, нерде Стамбул...
 

НЗОК избра по-скъпата от двете ценови оферта за системата, чрез пръстов идентификатор



Обществената поръчка за изграждане на система за биометрична идентификация -чрез НЗОК над 400 хил. лв.
пръстови отпечатъци вероятно ще струва на
Офертата на спечелилата фирма “Консорциум Стемо Гама Консулт“, е на стойност от 398 хил. лв. без ДДС. Цената предложена за четците е 239 лв. за бройка също без ДДС.
Мотивите на НЗОК са, че спечелилата фирма, с четири пъти по-скъпа оферта, е предложила икономически най-изгодната - с по-добри технически параметри, а по-скъпия софтуер е с много по-висока степен на защита на личните данни и много над минимално изискуемите в техническите задания механизми за контрол от страна на пациента.
Освен това платформата дава и възможност за надграждане, което означава, че след време към системата ще могат да се интегрират и друг тип електронни услуги и е максимално отворена за всички договорни партньори на НЗОК.
Срокът за изпълнение на поръчката е 120 дни т.е. НЗОК ще трябва да има система за пръстова идентификация от юли.

понеделник, 29 февруари 2016 г.

Декларация от 65 извънреден събор на БЛС



Ние, европейските лекари, работещи в Република България, сме крайно неудовлетворени и тревожни от кризата, в която отчетливо навлиза българското здравеопазване и липсата
на каквито и да е индикации за възможността същата да бъде овладяна от ангажираните с това институции. Нормативните неясноти в здравеопазването биха довели до порочност на НРД 2016 г. в качеството му на нормативен акт, със съответните рискове и възможни последствия.
Към настоящия момент няма приета и действаща, като нормативен акт, Национална здравна карта. Проектът на съществуваща такава е медицински и юридически неадекватен, неприемлив за професионалните среди и вече предмет на съдебно оспорване.
Не са приети и обнародвани измененията и допълненията на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Една голяма част от медицинските стандарти са предмет на съдебно обжалване и не се приемат като адекватни от медицинските среди.
Съдебно обжалван е и друг нормативен акт в сферата  на здравеопазването, а именно – Наредбата за проучване удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса.
Предвижданият механизъм за пръстова идентификация на пациентите е поредният административен абсурд.
Всички тези нормативни актове са от съществено значение за урегулиране на взаимоотношенията в сферата на българското здравеопазване. Съгласно Закона за здравното осигуряване следва същите да са приети преди договарянето и подписването на Национален рамков договор за текущата година. Логиката на това законодателно решение следва разбирането, че тези нормативни актове определят правно-нормативна и институционална рамка на НРД и въобще възможността подобен договор да бъде обект на някакво отговорно и обосновано договаряне в интерес на българското общество. Подобен подход на мнимо договаряне и посочените по-горе нормативни неясноти ни убеждават, че българският лекар няма никакви основания да подкрепя подобна политика в здравеопазването.
Поради всичко това, Извънредният събор на БЛС не гласува мандат на членовете на УС за подписване на НРД, независимо от обещанието за подобряване, в последния момент, на финансовите параметри.

29 февруари - Международен ден на редките болести.



Около 80% от редките болести имат генетичен произход. До днес са познати повече от 7 000
вида редки заболявания.
Тазгодишната тема на Деня е солидарността - между пациентите, между пациентите и лекарите, между пациентите и институциите, между пациентите и обществото, между хората.
Усилията на пациентските организации в света са насочени към подобряване осведомеността за редки болести и проблемите на засегнатите от тях хора.
В много градове у нас (Бургас, Пловдив и т. н.) съпричастност към хората с различни заболявания ще бъде изразена, чрез пускането на балони с различни цветове.
Тази година инициативите във връзка с отбелязването на Международния ден с редки заболявания в Стара Загора ще протече под мотото „Имам приятел - специален човек с рядко заболяване".