Translate

четвъртък, 24 март 2016 г.

Отворено писмо протест -НСОПЛБ


                                                                                 ДО:
                                                                              
                                                                                 БОЙКО БОРИСОВ
                                                                                 МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА Р БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ ДО:

Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

НА Р БЪЛГАРИЯ


ДО:

Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ЗРАВЕОПАЗВАНЕТО


ДО:

Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ

УПРАВИТЕЛ НА НЗОК


ДО:

Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС


ДО:

МЕДИИТЕ





ОТВОРЕНО ПИСМО



                Уважаеми г-н Борисов,

           

Извършените и предлаганите промени в закони, наредби и Проекта на решение на НЗОК (като опит за подмяна на НРД), които касаят правилата на работата на Общопрактикуващите лекари и медицинските грижи, получавани от нашите пациенти,  противно на упоритото публично говорене от страна на МЗ и НЗОК, не водят до пряк, нито косвен ефект върху здравното състояние на хората.
Ние, общопрактикуващите лекари не сме съгласни нашите пациенти да бъдат заблуждавани, а ние да носим отговорност за изказани от други хора неистини.
Не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни.
Не е вярно, че целенасочено и в израз на добра воля и грижа е увеличен броят профилактични прегледи при децата - 0-18 г..
Не е вярно, че са подобрени условията по диспансерното наблюдение на пациентите с хронични заболявания.
Не е вярно, че бюджетът за ОПЛ ежегодно и значително расте в съответствие с обещаното в Националната здравна стратегия и препоръките на Световната банка.
Не е вярно, че въвеждането на пръстовия отпечатък, или каквато и несъществуваща в нашия език дума да бъде измислена за него, ще подобри по някакъв начин качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ.
Не е вярно, че въведените „критерии за качество и достъпност на медицинската помощ“ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект.
Не е вярно, че договорното начало бе възстановено.
Не е вярно, че има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение.
Не вярно, че изкуственото разделение на пакети; необходимата, но неудачно направена наредба за удовлетвореността; останалите и след публикуването й недомислици в наредбата за достъп и т.н. по някакъв начин водят след себе си положителни ефекти. (Кратко изложение на нашите основания прилагаме в приложението, което е неразделна част от писмото.)
Не е вярно, че българите висят на опашки пред кабинетите на ОПЛ за смяна на личен лекар, което налага извършването на избора по електронен път.

Уважаеми г-н Борисов, през изтеклата повече от година направихме всичко възможно в духа на конструктивност, търпимост и диалогичност, за да предотвратим настоящето и предстоящото. Участвахме със становища, позиции и аргументи в партньорства, кръгли маси, заседания на всякакви комисии и преговори. За съжаление, те се оказаха абсолютно формални (просто да се каже, че ги има).
Убедени сме, че би било грешно да се нагаждаме към нерационални и необмислени правила, които са в ущърб на нашите пациенти, на нас и на медицината. Настояваме за истинско подобряване на условията за лечебно-диагностичен процес и профилактика в нашите практики. Омръзна ни да заделяме повече от времето си, за да пазим пациентите от недомислиците, въвеждани в системата, вместо да бъдем техните лечители.
Да се чудим - за проблема на пациента ли да мислим първо или за нечие желание да спестява пари, но да харчи здраве, за да бъде „отличник“?
Каква е цената на човешкия живот? Каква е цената на живота на всеки един от нас? Как мислите?
Помогнали сме и помагаме на стотици хиляди хора. Извършваме над 30 млн. прегледа годишно. Явяваме се на всеки 6 месеца на избори пред нашите пациенти…и ги печелим, защото сме изградили доверие. Това ли е основанието да се гледа на нас като на измамници или крадци? Това ли е основанието да се въвеждат все повече и повече административни ограничения, които да ни връзват ръцете и да пречат на работата ни, да формират опашки пред кабинетите и недоволство сред пациентите?
Не сме и няма как да бъдем съвършени, но нима трябва да търпим да бъдем потискани, пренебрегвани и ограничавани, защото въпреки системата се опитваме да работим в полза на хората?
Прокламираните от МЗ и прокарвани чрез Решението на НЗОК промени, по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа, не решават проблеми, а задълбочават съществуващи такива. Не носят нищо ново и рационално, тъй като липсва елементът на целесъобразност. Липсва мотивация за лекарите, както и за пациентите. В момента тези постулати са „на хартия“, но истинските неудачи ще възникнат след въвеждането им в действие.
Огорчени от пренебрегването на съществуващите в Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) проблеми и формалното отношение от страна на МЗ, за да акцентираме вниманието на обществото и нашите пациенти - от следващата седмица предприемаме ефективни и други протестни действия, в които ще се включват поетапно различни области от страната.
Настояваме Решението на НЗОК да не влиза в сила! Да остане валиден НРД 2015! Веднага да се отворят за корекция съответните наредби и да се помисли за бърза поправка на някои закони, за да бъдат предотвратени нежелани ефекти в работата на системата на здравеопазване и последващият отрицателен ефект върху пациенти и лекари. Настояваме обсъждането на всички теми, свързани с ОПЛ да стане на високо експертно ниво между Ръководството на МЗ и НСОПЛБ под Ваш пряк контрол. Убедени сме, че предварителна среща с Вас, на която да обсъдим по принцип проблемите, ще бъде изключително полезна и за двете страни.
Надяваме се на бързо решение от Ваша страна в интерес на нас и нашите пациенти.

23. 03. 2016 г.                                                                                  За УС и НС на НСОПЛБ:
София                                                                                   Доц. д-р Любомир Киров, дм
                                                                                              (Председател на НСОПЛБ)

В Токуда болница - единствената в България и на Балканите система за безкръвна прецизна диагностика на панкреасни и жлъчни пътища



Уникалната технология SpyGlass DS дава възможност за щадящи биопсии и прецизна диагностика

Системата се нарича SpyGlass DS ( в превод означава малък телескоп) -представлява апаратура,
с която се увеличава многократно достъпа и възможностите за неинвазивни процедури за диагностика и лечение на заболяванията на горния тракт на храносмилателната система.
SpyGlass e оборудване за холангиоскопия и панкреатоскопия – методи за директен ендоскопски оглед на жлъчните канали и панкреасния канал.
-Зад тези термини се крият редица високотехнологични щадящи за пациентите изследвания и терапевтични процедури. Системата позволява да диагностицираме много по-прецизно неясни стеснения, както и туморни процеси на панкреасните и жлъчните пътища посредством биопсии. По този начин можем да уточняваме бързо много сложни случаи и необходимостта от хирургично лечение, каза д-р Петко Карагьозов, началник на отделението по Интервенционална гастроентерология в Токуда.
Освен прецизна предоперативна оценка на панкреасния канал и жлъчното дърво, приложенията на SpyGlass DS включват още лазерна литотрипсия на големи камъни в жлъчния канал, изваждане на камъни от вътречернодробните жлъчни пътища и др.
Новото оборудване е изключително ценно при трудни за диагностициране пациенти, които често са обект на вниманието на гастроентеролози, коремни хирурзи и специалисти по образна диагностика. Една от най-сложните хирургия в медицината – тази на панкреаса, с подобна система ще бъде улеснена от максимално прецизна и неинвазивна видео диагностика. SpyGlass доокомплектова и надгражда т.нар. ERCP (ендоскопска ретроградна холагиопанреатография) на жлъчните пътища и панкреасния канал. По този начин отделението по Интервенционална гастроентерология в Токуда има възможност да изпълнява пълния обем от изследвания и процедури на стомашно-чревната система.


В музея Земята и хората - проверяват хидратацията и раздават вода



Близо 400 ученици преминаха през Националния музей „Земята и хората“ в София по
случай „Деня на водата“.
Организаторите - Националния музей „Земята и хората“, сдружение „Аз обичам водата” и „Българска Асоциация по Водите”.създадоха възможност посетителите да премерят нивата си на хидратация и да получат бутилка минерална или изворна вода ДЕВИН.
За гостите на музея през цялата седмица е предвидена информация за ползите от добрата хидратация на тялото. Полезни съвети как да увеличат приема на течности в ежедневието си, за да се чувстват бодри и пълни с енергия, под формата на листовки са осигурени от партньора на инициативата ДЕВИН. Компанията ще стартира и забавна Фейсбук игра с цел да популяризира значението на водата за човешкия организъм. На страницата на компанията ще са публикувани пет интересни факта за водата. Всеки, който желае да участва, ще трябва да сподели на своята стена поне един от тези факти. Наградата за победителя е комплект чаши.
------
Вече 24 години светът чества 22-ри март като „Деня на водата“, в който да обърнем внимание на най-важния за живота ни ресурс.
75% от човешкото тяло е съставено от вода, като недостигът й оказва негативно влияние върху организма и забавя функциите на мозъка. Някои от основните признаци на дехидратация са главоболие, понижена концентрация, забавен метаболизъм, раздразнителност и др. Ето защо, за да поддържаме добрия баланс на тялото, е необходимо да му осигуряваме достатъчно количество течности.
Като лидер на пазара на бутилирани води в България, „Девин“ АД системно развива ефикасното добиване и бутилиране на вода. Продуктовата гама на компанията включва минерална вода, изворна вода, газирана вода и овкусена вода Devin Fresh. Като социално отговорна компания, компанията усилено инвестира в нови производствени технологии и ефикасната употреба на енергия и ресурси.


Как ще изглежда маркетинга до 2-3 години?



 -Социалните медии ще се превърнат в платформа за виртуални преживявания с бранда.
Все повече хора, посредством социалните медии и виртуалната реалност ще могат да преживяват даден продукт или услуга преди да платят за тях;
-Новото поколение Z ще промени начина по-който се таргетират групите. Все повече посланията и комуникацията ще бъдат насочвани не по демографски данни, а по ценностна система и разбирания за света. За това голяма роля ще играят Големите Данни;
-Големите данни (big data) ще помогнат не само да се създаде много по-близка и пълноценна връзка с клиента, но и да се разбере неговото реално преживяване с бранда и да се направи по-силно и вълнуващо. Успешните брандове ще използват данните и анализите им, за да правят всеки досег до продукта или услугата им все по-запомнящи се;
- Все повече алгоритми и аналитикс ще стават част от работата на маркетинг специалистите и сливането на длъжностите Маркетинг и Информационен или технологичен Директор (зависимост от бранша)  ще става все по реално.
Като обобщение, данните ще помагат на брандовете да създават стойност и лично преживяване на потребителя с тях. До няколко години все по-малко ще таргетираме потребители, а ще създаваме ценни връзки и стойност за потребителите.



SPIRIVA® Respimat® показва ефективност при широк спектър пациенти с астма



Boehringer Ingelheim обяви резултатите от нови „post-hoc“* анализи показващи - добавянето на SPIRIVA® (tiotropium) Respimat® към друго поддържащо лечение за астма** значително подобрява, както белодробната функция, така и контрола върху симптомите, снижава риска от влошаване на астмата и намалява екзацербациите (познати и като астматични пристъпи), независимо от клиничния субтип на алергичната астма.
Тези данни бяха представени на годишната среща на Американска Академия по Алергология, Астма и Имунология (AAAAI) за 2016 г. в Лос Анджелис.
-Включването на SPIRIVA® Respimat® в терапията може да помогне на хората с алергична астма, които продължават да имат симптоми, като допълнително отвори дихателните им пътища и съответно подобри дишането им, каза Марк Вандеуокър, Медицински директор клинични проучвания към Озаркс, Колумбия, Мисури.
SPIRIVA® Respimat® е първото от различен Клас инхалаторно лечение, одобрено за употреба при астма в последните 10 години. Лечението се използва в допълнение към други поддържащи терапии (обичайно ICS/LABA) за намаляване на симптомите и риска от екзацербации при астма. SPIRIVA® Respimat® се приема чрез две последователни впръсквания с инхалаторното устройство Respimat®, което активно доставя медикамента под формата на „фина мъгла”, което означава, че пациентът трябва единствено да вдиша дълбоко, за да достигне лекарството дълбоко в белите дробове.
------
*„Post-hoc“ анализите са базирани на данни от двете клинични изпитвания PrimoTinA-asthma® и двете клинични проучвания MezzoTinA-asthma®, които са част от мащабната програма за клинични изпитвания на tiotropium Respimat® при астма -  UniTinA-asthma®:
Клиничните изпитвания PrimoTinA-asthma® (1 и 2) изследват SPIRIVA® Respimat® като допълваща терапия при възрастни с астма, които продължават да са симптоматични, въпреки че приемат лечение със средна до висока доза ICS/LABA
Клиничните изпитвания MezzoTinA-asthma®(1 и 2) изследват SPIRIVA® Respimat® като допълващо лечение при възрастни с астма, които продължават да са симптоматични, въпреки че приемат терапия със средната доза ICS
Ефикасността и добрата поносимост на SPIRIVA® Respimat®са проявени във всяко от клиничните проучвания и във всяка терапевтична група. Безопасността и поносимоста на лечението са били сходни с тези в групите с плацебо.
**Астмата не може да бъде излекувана, поради което при болните се провежда поддържащо лечение, насочено към контрола на заболяването. Почти всеки един от двама пациенти остава симптоматичен, въпреки приема на обичайната поддържаща терапия (обикновено ICS/LABA). Симптомите имат пагубен ефект върху работата на пациентите, техния сън, социален и личен живот.
В допълнение, появата на симптоми на астмата увеличава риска от потенциално фатални астматични пристъпи (екзацербации) до шест пъти в близките няколко седмици.
Хората, живеещи с алергична астма - най-често срещаната форма на заболяването, имат възпаление и усещане за „свиване“ на дихателните пътища поради излагане на често срещани алергени. Тези пациенти може да се нуждаят и от друго инхалаторно лечение в допълнение на настоящата им терапия.

Първото издание на Изложение „Зона Здраве“ - с безплатни прегледи и изследвания



То ще се проведе в Mall Galleria Burgas на 2 и 3 април 2016 г. и в него ще участват над 40
участника - здравни заведения, лекари специалисти, производители на стоки и услуги за здравето и красотата, спортни школи.
В навечерието на Световния ден на здравето Изложението ще събере на едно място безплатни прегледи, изследвания и консултации с лекари специалисти от различни области. Целта на събитието е да информира и популяризира профилактиката на заболявания, да покаже новостите в грижата за здравето, да даде възможност на всеки да се консултира с желания лекар, да участва в игрите и забавленията, да избере спорт за себе си или своето дете. Изложението се провежда с подкрепата на Община Бургас, Областна администрация – Бургас, РЦЗ, РЗОК. Основен партньор на изложението е Национална пациентска организация (НПО).
Акция по безвъзмездно кръводаряване, демонстрации по първа помощ от БЧК ще допринесат този празник на здравето да стане поле за хуманност и добротворчество.
НПО със съдействието на Медицинска лаборатория „Лина“ ще организира безплатни изследвания за хепатит В и С. Ще има също: измерване на пулса и на кислорода в кръвта с пулсоксиметър, оценка на сърдечносъдов риск, диагностика на стъпала и проблеми на опорно-двигателната система, диагностика на кожа, очни изследвания, тест на контактни лещи и др. Скринингите, които ще се правят на място по време на изложението, са безплатни за посетителите.
Всеки посетител ще може да спечели от над 100-те награди, ако попълни талон на място.

СЗО: Два пъти по-малко магнезий в храната ни



 Храната ни обеднява значително на минерала с годините и основната причина е високата
консумация на рафинирани храни. Например - при избелването на брашното се губят 96% от магнезия, а при полирането на ориза 83%.
Магнезият е най-важният минерал (по-важен е от калция, калия и натрия ) в човешкия организъм - участва в повече от 300 биохимични реакции и присъства във всеки орган на човешкото тяло.
Ранните признаци за дефицит на магнезий включват умора, виене на свят, немощност, загуба на апетит и главоболие и се диагностицира трудно, защото не може да бъде открит чрез кръвно изследване. По-малко от 1% от целия магнезий в нашето тяло се съдържа в кръвта, което прави изследването неточно. Само някои специализирани лаборатории проверяват червените кръвни клетки (еритроцити) за наличност на магнезий и този тест е доста по-точен, но рядко прилаган.
Недостигът на магнезий води до диабет, сърдечно-съдови заболявания, нарушения на съня и метаболитен синдром.
Според СЗО 75% от хората в света страдат всеки ден от магнезиев дефицит без дори да го осъзнават, показва проучване на китайската компания TIENS.
В човешкия организъм се съдържат между 24 и 30 грама магнезий. Около 60% от общото му съдържание се намира в костите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в мозъка, черния дроб, и бъбреците, както и в еритроцитите.
Магнезият е необходим през целия ни жизнен цикъл и съответно необходим на всички възрастови групи. Американският институт по медицина препоръчва за възрастни над 18 години 350 мг. дневен прием на магнезий. Според много здравни специалисти необходимата доза е дори по-висока: за мъже – 420 мг. дневно, а за жени –360 мг. Тези дози са относителни и са препоръчителни за нормално активен индивид, който има среднодневен прием на храна в размер на 2000 ккал.

„Неформална работилница „Златен орех“ – инструменти за образование за устойчиво развитие“



Проектът „Платформа за популяризиране и качество на образованието за устойчиво развитие“
приключва с „Неформална работилница „Златен орех“ – инструменти за образование за устойчиво развитие“ на 01 април 2016 г.
Мероприятието ще събере на едно място обучители и експерти от цялата страна, които ще имат възможност да повишат капацитета си, да обменят методи и добри практики. По време на форума ще бъде представена мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“, едноименния знак за качество и уебплатформата www.ZlatenOreh.net. Именно уебсайтът е мястото, където организациите от мрежата ще споделят новини и бъдещи събития, а учители, родители и учащи ще намират лесно качествени неформални обучения на културна, социална, икономическа и екологична тематика. Ще се проведат и шест работилници, споделящи шест неформални методи, свързани с различни аспекти на устойчивото развитие. Работилниците ще се водят от организациите-партньори по проекта и ще бъдат повод за обмен на успешни практики между участниците в събитието.
На 01 април ще станат ясни победителите от националния конкурс „Влез в час с уроците на природата“ в четирите категории „НПО и институции, извършващи образователни дейности”, „Социално отговорен бизнес”, „Учители” и „Ученици”. Над 60 участници от всички кътчета на България се включиха в надпреварата с вдъхновяващи идеи за образованието, опазването на околната среда и ролята на човека в нея. Сред наградите за победителите са неформален обучителен уикенд в новия младежки интерпретационен еколагер в село Очин дол и неформален обучителен уикенд в „Училище сред природата” в село Гудевица.

понеделник, 21 март 2016 г.

ОПЛ ще могат да пренасочват пациенти и към филиали на Спешната помощ



В проектонаредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от
бюджета на НЗОК, е записано, че ОПЛ ще могат да сключват договори за осигуряване на медицинска помощ на вписаните в листата им пациенти, както с други групови практики, както и с лекари от най-близката болница, в която има дежурен кабинет. Условието е заместващият лекар да не е на повече от 35 км от дома на болния.
В нея е записано още, че филиалите на Спешната помощ ще поемат пациенти на ОПЛ, дори при по-леки заболявания, ако те са сключили договор със съответния филиал.
ОПЛ за в бъдеще ще трябва да уведомяват пациентите си за профилактичните прегледи не само устно, но и с писмо, имейл или по телефона. Това ново изискване също е залегнало в прокетонаредбата.


Здравноосигурените пациенти ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания – от първи април



Повече направления ще има за хора с тежки заболявания и за рехабилитация надетска церебрална парализа. Предвидени са и три нови клинични пътеки - за продължително лечение и за радиохирургия, заяви пред БНТ д-р- Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична помощ“ в НЗОК.
Повече средства за детско и майчино здраве, както и увеличаване на финансирането на доболничната помощ предвижда НРД 2016.
Проектите на новия договор и на необходимите наредби вече са качени за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Вече пациентите ще може да сменят ОПЛ по електронен път - през софтуер на НЗОК



Възможността за смяна на личния лекар онлайн е предвидена в промените на наредбата за
достъпа до медицинска помощ, която правителството одобри, съобщи здравният министър д-р Петър Москов на заседание на МС.
Наредбата предвижда и задължителното потвърждение чрез електронна идентификация на пациента на здравните услуги, за да бъдат платени от касата на лекаря. Забранява се доплащането за дейности в болниците, които се финансират от НЗОК. Наредбата предвижда също така лекарят да уведомява пациентите, колко лева ще трябва да платят за лекарствата в аптеките и какви са по-евтините алтернативи. Те ще са задължени да информират, при изписване на лекарствени медикаменти, които се заплащат от НЗОК, каква част ще трябва да доплащат пациентите.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов: Целта е с пръстовия идентификатор да сведем измамите с държавни средства поне до средноевропейското ниво



 
- показват, че измамите с държавни средства за медицински грижи в ЕС са между 3 и 5%, докато в България те са 13-15%. Целта е да ги сведем поне до средно европейското ниво, каза д-р Москов в отговор на депутатско питане, по време на блиц контрола в парламентарната здравна комисия.
Пръстовият идентификатор е приложен в болници в Италия, Франция, на места в Дания. В момента и американското правителство създава механизъм за неговото въвеждане. Данните от международни проучвания

БЛС: Предложението на Надзорния съвет на НЗОК за служебен НРД 2016 е незаконосъобразно



По думите на д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, проекторешението на НС на
здравната каса е в противоречие с §44 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, както и с още няколко члена от закона. Според него трябва да бъде запазен старият рамков договор от 2015 г.
Законодателят е предвидил да се направят промени, които влизат в действие с анекс, но НЗОК няма право дефакто сама да издава изцяло нов рамков договор, каза той по време на последното заседание на парламентарната здравна комисия.
Според него през тази година трябва да се работи по стария рамков договор – НРД 2015.
БЛС се закани, ако това се случи – да се въведе служебно НРД 2016, да обжалва пред ВАС.

От БЛС са против Националната здравна карта и НРД 2016



Нормативни неясноти и прибързване в изготвянето на Националната здравна карта (НЗК). Реформа с по-бавни темпове и с повече възможности за обсъждане на промените в системата. За това се обявиха от БЛС.
В мотивите на съсловната лекарска организация се посочва, че НЗК трябваше да е готова в края на м. г., а методиката за областните здравни карти е предмет на съдебно оспорване.

Системата за пръстова идентификация ще влезе най-рано от август в болниците



От април следващата година тя поетапно ще бъде въведена, от „Консорциум Стемо Гама
Консулт", в аптеките, лекарите специалисти, личните лекари и лабораториите, съобщи д-р Бойко Пенков, зам.-здравен министър.
От касата не предвиждат възможност пациентът да откаже идентификация, тъй като със сканирането на произволни точки от пръста на гражданите не събират лични данни.
Такова е и становището на Комисията за защита на личните данни - пациентът първоначално се идентифицира със своето ЕГН и лична карта, а със сканирането на пръста се потвърждава неговото присъствие (автентификация).
Все пак от комисията допускат опция човек да откаже автентификация с пръстов идентификатор.

Дават на медсестрите да работят без доктор



Възстановяват патронажите им за болни деца и стари хора
Фелдшерите стават лекарски асистенти

Медицинските сестри с бакалавърска степен вече ще имат право да практикуват сами, без да са
закрепостени към лекар. Дава им се право още да определят самостоятелно от какви здравни грижи има пациентът и да планират детайли от лечението му, които са в тяхната компетентност, например кога да му бъде сменена превръзката. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка. Те ще могат да оказват незабавна помощ на пострадали при бедствия, катастрофи и аварии предвижда още проектът.
Медсестрите сега нямат право да слагат инжекции, поставят и свалят катетри и системи за венозни вливания, както и всичко друго, за което за учили, ако не са в екип с лекар. Това право им бе отнето преди близо двадесет години, когато бяха разсрормировани сестринските патронажи, поликлиниките, а участъковите лекари станаха джипита. Предвиждаме и възстановяването на сестрински-те патронажи за самотно живеещи възрастни хора, изписани след операция или тежко заболяване, малки деца, каза за „Монитор" зам.здравният министър д-р Бойко Пенков. Тази възможност засега не е залегнала в проекта на наредбата, тъй като от следващата седмица Министерството на здравеопазването започва обсъждането й с Националното сдружение на общините, каза още той. Идеята на МЗ е общините да поемат издръжката на тези структури така, както беше в миналото. Една патронажна сестра може да свърши изключително много и добра работа. Например тя може да проследи дали психично болният си пие лекарствата, по-добре от неговите близки и дали състоянието му не започва да се обостря и е време да отиде на лекар, коментира заместник-министър Пенков. Като положителен пример той посочи пилотния проект на БЧК във Врачанска област, където действа експериментално сестрински патронаж в няколко общини, а медсестрите разполагат с медицински пунктове, в които има и лекари. Основно обаче те се грижат по домовете за самотно живеещи възрастни хора.
Като повече от положително оцени възстановяването на сестринските патронажи Милка Василева -председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.
Така медицинските сестри ще разтоварят много лекари и ще са от по-голяма помощ на здравната ни система, каза тя и припомни, че към момента те са 26 000. Проектонаредбата предвижда още фелдшерите вече да се наричат лекарски асистенти. Промяната няма да измени нищо в дейността им, но се налага, тъй като професията „фелдшер" в Европейския съюз е непозната и те не могат да работят там.

Монитор
Силвия Николова

Националната комисия към МЗ окончателно прие Националната здравна карта


с 11 гласа "за" и 2 "против".

Предстои да бъде разгледана на заседание на Министерския съвет, до края на другата седмица и публикувана в „Държавен вестник".
Така здравната карта става задължителна част от методиката, по която НЗОК ще сключва договори с лечебните заведения и ще купува медицински дейности.
Междувременно Управителният съвет на БЛС взе решение да не гласува приемането на Националната здравна карта поради наличие на съществени пороци при нейното изготвяне, става ясно от писмо до здравния министър д-р Петър Москов

Кабинетът отпусна поисканите от МЗ 20 млн. лв. допълнително за купуване на ваксини от задължителния имунизационен календар



През 2014 г. и 2015 г. не бяха осигурени необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки. Особено критично бе положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането. Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарените от Турция 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип В. Реимунизацията на 16-месечна възраст бе спряна от март миналата година поради липсата на достатъчни количества 5-компонентна ваксина.

Приложението Netflix е достъпно на всички смарт телевизори от LG, дори на тези с операционна система Netcast



По този начин, най-популярната онлайн видео библиотека става част от почти всеки LG смарт
телевизор от последните 4 години, а потребителите биха могли да се насладят на свръх качествено телевизионно изживяване.
Netflix е най-големият доставчик на онлайн мултимедиен стрийминг в света. Компанията предлага стотици известни и награждавани филми, оригинално Netflix съдържание и ексклузивни сериали, като например Marvel’s Daredevil, Jessica Jones, Narcos, Sense8 или отличения с награди „Еми“ - Orange is the New Black. Онлайн видео библиотеката е налична в HD и 4k UHD качество, в зависимост от възможностите на телевизора. Благодарения на иновативната стрийминг технология, бихте могли мигновено с един клик да изберете, видите и изтеглите съдържанието, без да губите време.
Услугата Netflix беше представена в България в началото на месец януари. Всички притежатели на LG телевизори могат да се регистрират директно от своите смарт устройства и да получат достъп до огромно количество развлекателно съдържание. Netflix предлага неограничена стрийминг услуга по време на абонаментния период, което означава, че не само разполагате с любимите си филми и сериали в перфектно качество, но също така можете да ги спрете по всяко време и да продължите оттам, откъдето сте стигнали.
Съдържанието е напълно легално, а добрата новина е, че в момента първият месец на абонамент е безплатен. Регистрацията може да се направи лесно от компютър, смартфон или таблет на адрес: http://netflix.com/lg или директно от LG телевизор, съвместим с Netflix.
„LG стартира глобално сътрудничество с Netflix, за да направи онлайн видео стрийминга достъпен за повече потребители,“ съобщи Иван Иванов, изпълнителен директор на LG Electronics България. „Ако гледате Netflix на LG смарт телевизор, визуалното изживяване е изключително, благодарение на превъзходното представяне на телевизора, отличното качество на картината и дълбоките реалистични цветове.“
Телевизори, съвместими с Netflix:

2012
2013
2014
2015
OLED
N/A
EA970V; EA975V; EA980V;
EC930V; EC970V;
EG910V; EG920V; EF950V; EG960V
UHD
N/A
LA970; LA965;
Netcast 4.5
webOS
Netcast 4.5
webOS 2.0
UB820V; UB830V
UB850V; UB950V; UC970V; UB980V; UC9
UF695V
UF640V; UF680V; UF690V; UF770V; UF772V; UF778V; UF800V; UF850V; UF851V; UF852V; UF860V; UF870V; UF950V
FHD
LS570S; LS575S; LM960V; LM860V; LM760S; LM670S; LM671S; LM669S; LM660S; LM620S; LM570S; PM4700; PM6700; PM6800; PM9700
LA860V; LA790V; LA740V; LA690V; LA660V; LA640V; LA620V; LN575V; LN570V; PH670S
NetCast 4.5
webOS
Netcast 4.5
webOS 2.0
LB491B; LB5700; LB570U; LB570V; LB580U; LB5800; LB580V; LB6100;
LB630V; LB650V; LB670V; LB671V; LB700V; LB730V; LB731V; LB860V
LF491B; LF580V; LF5800
LF590V; LF592U; LF630V; LF632V; LF650V; LF652V