Translate

събота, 9 април 2016 г.

Захарният диабет е пандемия



В световен мащаб диабетно болните са 422 млн. души. Захарният диабет е причина за летален изход при 3.7 милиона души през 2012 г (1.5 мил.души умират от диабет и 2.2 мил. от
усложнения свързани с високата кръвна захар). 43% от починалите са били на възраст под 70 години. На всеки 6 секунди някъде по света 1 човек умира от диабет.
Заболяването е шеста по ред причина за преждевременна смърт.
От СЗО предупреждават, че ако не бъдат взети драстични мерки цифрата ще продължи да расте, защото заболяването е пандемия, която се свързва с промените в световен мащаб в начина на хранене, движение и живот на хората.
У нас 1 на всеки 11 души, на възраст между 20 и 79 години, има захарен диабет. Прогнозата е до 2040 г. със заболяването да са 10 от всеки 100 възрастни.
-Около половин милион българи са диагностицирани със захарен диабет, от които 2 500 са деца;
-80 хиляди ползват инсулинова терапия;
-Близо 200 хил.са с не диагностициран диабет, а  100 хил. души са с предиабет;
-От два до четири пъти е по-висок рискът от инфаркт, инсулт и периферна съдова болест при хора със захарен диабет, отколкото при останалата популация, и засяга и двата пола.
-Диагноза захарен диабет се поставя, чрез провеждане на лабораторни изследвания по един от четирите метода - плазмена глюкоза сутрин на гладно ≥ 7.0 mmol/l; плазмена глюкоза на 2-я час в хода на орален глюкозо-толерансен тест със 75 g глюкоза (известен като обременяване с глюкоза) ≥ 11.1 mmol/l; наличие на клинични признаци, характерни за диабет (жажда, често уриниране, необяснима загуба на тегло) и случайна (по всяко време на денонощието) плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l; гликиран хемоглобин HbA1c ≥ 6.5%. При необходимост изследването може да се повтори.
От Международната диабетна федерация съобщиха, че близо 70 % от случаите на захарен диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени или забавени ако човек съумее да спазва здравословен начин на живот.

Засега терапията с инсулинови помпи ще е само за пациенти с диабет тип 1



Модерното лечение с инсулинови помпи е особено подходящо за жени с гестационен диабет

Захарният диабет тип 1 се проявява по-рядко и най-често до 30-годишната възраст на човека. Затова и този тип диабет е известен най-вече като инсулинов, детски или юношески диабет. Инсулиновият дефицит, в резултат на това, че панкреасът е спрял да го произвежда, се компенсира, чрез инсулиновата терапия, която е до живот заместителна терапия.
При наличие на генетична предиспозиция той се отключва под влияние на редица външни фактори – стрес, вирусни инфекции и т.н.
По специални медицински критерии ще бъдат подбрани пациентите с диабет
тип 1, които ще се лекуват с инсулинови помпи, в следствие не постигнат добър контрол на кръвната захар с подкожно инжектиране на хормона с инсулинови писалки. Този вид модерна терапия е особено подходяща за жени с гестационен диабет, тъй като тя е щадяща, както за бъдещата майка, така и за плода. С инсулин тези жени се лекуват до края на бременността т. е. до самото раждане.
Към момента у нас близо 200 възрастни и деца ползват инсулинови помпи, които сами са си купили, независимо от стойността варираща от 5 до 8 хил. лв. за бройка.
НЗОК е постигнала договореност с фирмите-производителки, за новите пациенти, инсулиновите помпи да бъдат безплатни. Касата поема реимбурсирането на консумативите - 10 сета и десет резервоара на стойност 260 лв. месечно, за всички пациенти на инсулинови помпи, от 1 април т. г.
Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК увери, че няма да има ограничение и всеки пациент, който отговаря на изискваният ще получи инсулинова помпа. По всяка вероятност до края на годината те може да са между 100 и 300 души – деца, бременни жени с диабет и възрастни. Ще вървим към разширяване на този обхват, увери тя.

четвъртък, 7 април 2016 г.

Първа САГБАЛ „Св. София“ отбелязва Световния ден на здравето – 7 април, с гинекологични, мамологични и репродуктивни безплатни прегледи от 11 до 15 април



В кабинет 120 на Диагностично консултативния блок от 8 до 12 часа ще се
извършват гинекологични прегледи и ехография. Акцентът ще бъде поставен върху заболяването ендометриоза.
Прегледите при лекар мамолог ще се извършват от 8 до 12 часа в Мамологичния център. Акцентът при тях ще бъде върху проблеми с млечната жлеза.
В кабинет 100 на Ин витро центъра на болницата от 10 до 12 часа ще се
извършват безплатни прегледи и консултации на жени и/или двойки с репродуктивни проблеми.
През трите кабинета на ден ще могат да преминават по 5 души. Прегледите ще се извършват след предварително записан час на тел. 02 / 44 70 211. Записванията ще се осъществяват само от 14 до 16 часа.
При желание от страна на пациентките за допълнителни изследвания, те ще се
заплащат по цени на болницата.





Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: Мит е, че НЗОК харчи най-много пари за болните от диабет



7 април – Ден на здравето под мотото „Да победим диабета

-Идеята да бъде въведено доплащане за тест лентите, за проследяване нивата на кръвната
захар, е повече от абсурдна, защото те и сега са недостатъчни. България е единствената страна, в която хората с диабет тип 2 не получават нито тест ленти, нито глюкомери, съобщи Котова, на кръгла маса по проблемите на диабета.
Участниците в нея бяха единодушни, че желанието на НЗОК да спести фин. средства от тест ленти отваря широко врати към нови, много по-големи разходи, само след няколко години, с появата на усложнената на дабета.
Те бяха единодушни, че само добрият контрол на заболяването пести средства и този факт най-накрая  трябва да бъде добре разбран и осмислен, както от НЗОК, така и от всички властимащи.
Според Котова има много възможности да бъдат постигнати промени напр. да се приложи опитът на Австрия, където над базисния пакет тест ленти лекуващия лекар има право правото да изписва допълнителен брой по преценка, съобразно индивидуалното състояние на пациента.
Според статистиката у нас възрастните диабетици са близо 461 000, но едва
73 000 от тях получават тест ленти и глюкомери.
В тази връзка предложението на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет е - броят на лентите за диабетно болни над 18-години на перорално лечение да бъде увеличен от 150 на 250, за диабетно болни на инсулин да бъде увеличен от 300 на 500 и увеличението за деца да бъде от 1100 на 1400 тест ленти.
В заключение Котова каза, че трябва да отпадне и фиксираната дата на протоколите за отпускане на инсулин, защото при някои болни той остава, което е чисто разхищение. И, че диабетно болните трябва да имат право на избор на лекуващ ендокринолог, тъй като сега детските ендокринолози нямат право да проследяват болни над 18-годишна възраст, а общите ендокринолози пък имат право да лекуват деца. За отстраняване на това несъответствие от тяхната асоциация и Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” са инициирали петиция, която предстои да бъде внесен в институциите, имащи отношение към здравеопазването в страната.
------
СЗО алармира, че диабетът вече засяга 1 на всеки 11 души т. е. случаите на диабет са нараснали 4 пъти през последните 30 години и от 108 мил., през 1980 г., достигат вече до 422 мил. души през 2014 г.
Докладът на СЗО обединява данните за диабет тип 1 и 2, но ръстът на случаите е основно при тип 2, който се свързва с лошия начин на живот и хранене.
Захарният диабет е причина за летален изход при 3.7 милиона души през 2012 г (1.5 мил.души умират от диабет и 2.2 мил. от усложнения свързани с високата кръвна захар). 43% от починалите са били на възраст под 70 години.
От СЗО предупреждават, че ако не бъдат взети драстични мерки цифрата ще продължи да расте, защото заболяването се свързва с промените в световен мащаб - начин на хранене, движение и живот на хората.
.

Здравният министър д-р Петър Москов: Лекарите да се разделят от търговците. Аз съм острието на реформата



-Краткият отговор на това дали ще си подам оставката е „Не", заяви здравният министър д-р
Петър Москов в коментар на лекарските протести срещу здравната реформа.
-Здравната система дълги години не е била променяна и в нея са се трупали порок след порок -тя накара мен, като лекар, и колегите ми да се справяме поединично, каза д-р Москов и призова лекарите да се разделят от търговците. -Промените целят хуманната медицина да се насочи към здравето на хората, а не към печалбата, заяви той и подчерта, че търговците трябва да бъдат регулирани от невидимата ръка на пазара.
Според д-р Москов трябва да има план за лечение на пациентите, а не болните да бъдат „футболирани и прехвърляниот една в друга клиника. Той увери, че идентификатора няма да създава проблеми на личните лекари.
-Това е ангажимент на Здравната каса, която ще има връзка с пациентите, а новата система е смърт за измамниците. А аз съм острието на реформата, съобщи агенция КРОСС.

Служител на социалното министерство нарече родители на деца с увреждания "кухи лейки"



Служител на Министерството на труда и социалната политика нарича организаторите на
вчерашния протест на родители на деца с увреждания "кухи градински лейки". Вчера няколкостотин родители и хора с увреждания се събраха пред Народното събрание и поискаха държавата да спре практиката да финансира грижите за тях чрез програмата "Личен асистент", а да заложи в бюджета средства за тази грижа.
Думите на служителя на социалното министерство са записани от участник във вчерашния протест, с камерата на мобилния му телефон. От тях се вижда служителят, който обяснява на друг човек, че "в сряда протест не се прави" и изтъква, че във вчерашния ден имаше редовно заседание на министрите, а след това те бяха в парламента, за да отговарят на депутатски въпроси.
"Организаторът им е просто куха градинска лейка", заявява служителят на социалното ведомство. Думите му предизвикаха реакцията на родители на деца с увреждания.
"Не виждам защо е нужно да бъдем някакви, за да имаме право на протест", коментира пред Би Ти Ви Ина Маринова, майка на дете с детска церебрална парализа и една от организаторите на протеста.
"Ние посещаваме нон-стоп социалните служби и там задължително има по един такъв служител. Да, много хора си вършат работата и ние сме им крайно благодарни, но не виждам защо хора като този трябва да се подиграват с нас. И без това животът малко ни е шамаросал", каза още тя.
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се извини на всички хора, които са се почувствали засегнати, заради поведението на подчинения му служител и определи отношението му като "абсолютно недопустимо". Във включване по телефона Калфин обясни, че записаният мъж е служител, отговарящ за сигурността и за контрола в министерството и се казва Славчев.
"Естествено, че ще понесе наказание, има процедура, която ще бъде задействана, няма да изпреварвам днес сутринта по телефона и да обявявам крайния резултат, но отново добавям, че подобно отношение от служители на министерството няма да допусна", каза министърът. Той обясни, че заради вчерашната натоварена програма не е успял да се срещне с организаторите но и искането на разговор се прави по различен начин – като някой изпрати писмо в министерството. Днес Калфин ще се срещне с представители на протестиращите.


dnevnik.bg

От април - без смартфони и лаптопи в багажника на самолетите



Решението е взето от Международната организация за гражданска авиация – ИКАО (ICAO).
Литийевите батерии, които се използват в някои часовници, вече са забранени в пътническите самолетите в световен мащаб.
Сега забраната е за превозването на литиево-йонни батерии, с каквито работят смартфоните и лаптопите, в багажа за багажника на самолета, съобщи Ройтерс.
Причината е, че пилоти и производители на самолети са предупредили, че тези батерии носят риск за избухване на пожар във въздуха. Ограничението важи за всички 191 страни, които членуват в ИКАО.
Вероятно забраната ще важи до 2018 година, когато се очаква да бъде разработена огнеупорна опаковка за литиево-йонните батерии.

Снимка:  pcworld.bg

От мониторинговия доклад на Европейската комисия за сектор Образование на ниво ЕС и конкретно за България



Основни ключови тенденции:

-България има най-висок процент от всички държави-членки на ЕС-28 на ученици с ниски постижения по четене, математика и природни науки;
-Процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е 52,6%, а за ЕС възлиза на 70,8%;
-България и Румъния са на последните места по участие на възрастни (от 25 до 64 години) в дейности по учене през целия живот;
-Около половината от всички студенти в България учат в шест от общо 52 професионални области: икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм;
-България е сред държавите-членки на ЕС, с най-висок процент на лицата на възраст между 20 и 34 години, завършили висше образование и заемащи работни места, които традиционно не изискват такава степен на квалификация.

Снимка: iconomist.bg

Балканска кулинарна купа „Изкуството на храната в хотела и ресторанта”



За втора година България ще е домакин на Балканската кулинарна купа - единственото по рода
си международно кулинарно състезание, организирано от Българска асоциация по карвинг и Автентични български вкусове ООД, което ще се проведе от 13 до 15 май в Свети Влас.
Състезанието има за цел да е трибуна на тенденциите в приготвяне и поднасяне на храната в хотелите и ресторантите, както и за обмен на знания, идеи и нови кулинарни техники, които да насочат вниманието към вкуса, визията и начина на поднасяне на едно ястие. В хотелиерския, ресторантьорския и туристическия бизнес най-важно е впечатлението, което ще остане у клиента. От това зависи той дали ще се върне отново, дали ще препоръча заведението и дали ще посети страната  втори път.
В отборната  индивидуална надпревара черпаци ще вихрят участници от Англия, България, Испания, Италия, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Тунис, Хърватия, Южна Корея, Япония и др.
По покана на организаторите в събитието ще вземат участие, демонстрирайки своите умения, известни шеф готвачи от ранга на:
Oier Biritxinaga Lauzirika (Corporate Chef - Fagor – Испания) – „Значението на машината за приготвянето на здравословна храна”,
Junichi SAWANO (от Япония – представител на Кикоман за цяла Европа) – „Суши – докосване до японската храна и култура”
Ради Стамболов и Боби Екзархов (България) – с една незабравима презентазия на атрактивно приготвяне на сладки изкушения с много настроение
Жоро Иванов (от България – представител на „Евро-Ток България“ и вицепрезидент на „Евро-Ток Интернационал“)  - едно от водещите имена в българската кулинария
Ще бъдете изненадани и от прекрасните кулинарни предложения и тайни в приготвянето на здравословната храна на:
Андрей Стоилов – председател на Българска асоциация на професионалните готвачи  (БАПС)  и организатор на Национална кулинарна купа - Пловдив
Тони Иванов – Шефс Клуб Стара Загора
Петър Йоргов – Българска асоциация за кулинарна култура (БАКК) – Варна
и други представители от кулинарните асоциации, сдружения и клубове в България.

Здравният министър д-р Петър Москов: Не се поддавам на натиск



-В това може да бъдете категорични - не само МЗ, а правителството и мнозинството имат ясна
воля за промени в здравния сектор, заяви той в Шумен, докато лекарите протестираха в столицата пред МС.
На въпрос не трябва ли все пак да е в столицата при протестиращите лекари отговори:
-Нито днес, нито вчера избирам графика си само заради желанието на някой за одобрение или протест срещу това, което правя. Аз ежедневно, ежеседмично обикалям България, идвам от Търново, сега съм тук в Шумен, ако остане време ще отида във Варна, просто така изглежда ежедневието ми. Винаги съм готов да приема лекарите в кабинета си, като имат конкретни предложения, но това не означава, че реформите, промяната от тази бездушна и касиерска система, която се е превърнала в медицинска, трябва да спре, каза той.
-Не приемам обвиненията за липсата на диалог с лекарите. Направих проверка в графика си, само за два месеца и половина в които се водиха преговорите с БЛС по рамковия договор, само аз в моя кабинет съм имал 15 срещи. Аз съм отворен и винаги съм бил отворен за какъвто и да е било диалог. Кабинетът ми е винаги отворен за председателя на БЛС и за лекарите ако имат конкретни предложения, но това не означава, че реформите, "промяната от тази бездушна и касиерска система, която се е превърнала в медицинска трябва да спре, каза още д-р Москов.
По думите му протестът на лекарите няма да окаже негативно влияние върху волята му за реформа в здравния сектор. Според него това, че лекарския съюз не е подписал рамковия договор не означава, че няма действащ такъв. Здравният министър бе категоричен, че не се поддава на натиск.


сряда, 6 април 2016 г.

Лекари от всички нива на здравната система се включиха в протестния митинг, иницииран от БЛС


От името на съсловната организация беше разпространена следната ДЕКЛАРАЦИЯ:



ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р БЪЛГАРИЯ
ДО
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 43 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
ДО
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
                                     
НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТЕН МИТИНГ
            ПОД НАДСЛОВ „ ИСТИНСКА РЕФОРМА ЗА ИСТИНСКА МЕДИЦИНА!”

            6 АПРИЛ 2016 Г. ,  СОФИЯ

                                               Д Е К Л А Р А Ц  И Я

            УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,
            УВАЖАЕМА Г-ЖО ЦАЧЕВА,
            УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР МОСКОВ,
            Ние, Европейските лекари, работещи в Република България, заявяваме, че при промяна на модела на финансиране от бюджетно към фондово здравеопазване, вече 15 години сме поставени в условия на хронично недофинансирана здравна система и непрекъснато променяща се нормативна база. Българският лекар се превърна в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите! От лечител се превърна в администратор. Той е непризнат, обругаван и унижаван. А медицината е наука и лекарско изкуство! Трудно да лекуваш, страшно е да си пациент! 
            За това сме днес на площада и Ви призоваваме:

ВЪРНЕТЕ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА
ВЪЗСТАНОВЕТЕ ЕФЕКТИВНОТО ДОГОВОРНО НАЧАЛО
ОСИГУРЕТЕ РЕАЛНО ФИНАНСИРАНЕ И ГАРАНТИРАН ДОСТЪП ДО КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
НЕ УБИВАЙТЕ ТАЗИ ВЕЛИКА ПРОФЕСИЯ!
ЧУЙТЕ НИ – ЗА ДИАЛОГ – ЗА ИСТИНСКА РЕФОРМА И ИСТИНСКА МЕДИЦИНА!

7 златни медала за България на европейското първенство по Шотокан Карате-До в Германия

Националите ни грабнаха още 4 сребърни и 7 бронзови медала в индивидуалните дисциплини. България стана 2-ра сред общо 25 държави

На европейското първенство по Шотокан Карате-До в гр. Нюрнберг, Германия, което се
състоя от 1 до 3 април 2016 . взеха участие над 1 400 състезатели от 25 държави. Състезанието премина при отлична организация от страна на домакините и силна конкуренция между отборите.
Европейското първенство се организира от Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations - SKDUN), чийто представител у нас е Българската Федерация Шотокан Карате-До (БФШК).
България спечели общо седем златни, четири сребърни и седем бронзови медала в индивидуалните дисциплини. При подрастващите /деца, юноши и младежи/ медалите от първенството са 3 златни, 1 сребърен и 12 бронзови. В общото класиране сме на 2 място от 25 държави.
Успоредно с европейското първенство се проведе и Кохай купа, резултатите от която са 5 златни, 7 сребърни и 16 бронзови медала.
С поредното си отлично представяне на престижно международно състезание като тазгодишното европейско първенство в Германия, страната ни затвърди името си на лидер и не разочарова международната комисия на Шотокан Карате-До на Обединените нации, които избраха България още през 2015г. за домакин на следващото световно първенство.
24-то SKDUN Световно Първенство по Шотокан Карате До и 9-та Световна Кохай купа ще се проведе от 07 до 09.10 2016г. в град Бургас.

Гран при за Обзор от фестивал в Прага



С медали, 3 купи за отлично представяне, две първи места и най-голямата награда - Гран При се завърнаха от Чехия танцьорите и хористките от Фолклорен ансамбъл „Обзор” при Народно читалище „Изгрев 1927”.
Младежкият танцов състав, Танцова формация „Хелиос“ и Женски фолклорен хор „Българка“ взеха участие в 23-то издание на международния фестивал „Пражки звездопад“, в края на мналия месец, в който се изявиха над 1000 участника от Израел, Чехия, Беларус, Русия, България, Латвия, Словакия и др. страни
Международното жури възнагради обзорските танцьори с ръководител Ивайло Райков с
две първи места, а най-голямата награда на фестивала – Гран При, беше отсъдена на „момичетата“ от народния хор с ръководител Керка Матева, чиито певчески умения журито оприличи на мистерията на българските гласове.
При завръщането си в Обзор самодейците бяха тържествено посрещнати като победители с хляб и сол от много жители на града начело с кмета Христо Янев и секретаря на читалището Жени Георгиева.


Победителят от състезанието за предприемачи на Webit.Festival в София ще получи инвестиция от € 200'000!



Предприемачът, инвеститор и председател на Webit.Foudation Пламен Русев сподели
гордостта си, че именно в България за първи път в Централна и Източна Европа и един от малкото случаи в света, събитие дава награда от 200 000 EUR за насърчаване на предприемачеството.
-3 от най-успешните български технологични предприемачи и бизнес ангели се присъединиха към мен и моята инвестиция, за да направим това възможно - българска екосистема да подкрепя и налага България като място за развитие на бизнес и инвестиции в стартиращи компании, сподели още той.
Вече 3 години Webit.Foudation подкрепя развитието на предприемаческите екосистеми в локациите и регионите, където се провеждат глобалните събития – София, Истанбул, Дубай, Сингапур и Делхи.
Победителят от Founders Games на Webit.Festival Europe ще бъде голям щастливец, защото освен, че ще получи € 200'000 като инвестиция, но и ще има един от най-успешните предприемачи и инвеститори от Централна и Източна Европа за свои ментори и бизнес ангели. А те са - Васил Терзиев (основател на Телерик – компания, която скоро продаде за 264 милиона долара), Иво Евгениев (Рослин Кепитъл), Любомир Минчев  (основател на Телелинк) и разбира се лично Пламен Русев и платформата и общностите на Webit в цял свят.
Сумата от € 200'000, осигурена от четиримата предприемачи и инвеститори и има за цел да наложи София и България като място за развитие на предприемаческата екосистема от Централна и Източна Европа и останалата част на стария континент.
Към настоящия момент над 930 стартиращи компании от над 60 държави вече са кандидатствали за гранта на Webit.Foudation.
С днешната новина тяхното участие става с € 200'000 по интересно и предизвикателно! По време на Webit.Festival избраните стартиращи компании ще се представят на специална сцена пред жури от инвеститори и ще има само един победител, който ще спечели наградата от € 200'000!


Наши учени са разработили домашен генератор за производство на електрическа енергия




Машината използва водород от водата и енергия от първичното енергийно поле на Вселената
и има мощност до 100 киловата. Проектът ще бъде представен на международната конференция БАЛКАНИРЕКО 2016 – Балканска Икономическа Реконструкция и Екология, организирана от Балканската академия на науките и културата (БАНК), съвместно с Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на енергетиката. Тя ще се проведе на 7 и 8 април в столицата в 5 тематични раздели – устойчиво развитие на обществото, иновационни технологии и научни постижения – природни науки, енергетика, биологично земеделие и животновъдство, както и модернизация на образованието.

Колекция пролет/лято 2016 на Just Cavalli - изкуство и екзотика



Тя е създадена на основата на символичния свят на японските приказки, като едно пътешествие, което изследва териториите на традиционния японски иконопис и модернизма. Колекцията трансформира художествената памет на Далечния изток чрез модерен, универсален стил на дизайн и разказва модерна приказка, в която шепотът на великолепното минало среща свежата чувственост на стрийт облеклото. Изкуство и екзотика се преплитат в колекция пролет/лято 2016 на Just Cavalli, където звездата на шоуто е морето.
В дамската колекция се съчетават елементи от икебана и стила „ар нуво”. Наред с естествените леопардови принтове, има и такива, които са вдъхновени от класическите модели кимоно. Геометричността в стила „ар нуво” е предадена чрез серия снимки на класически хризантеми върху поли и ризи в креп жоржет и копринен шифон. В колекцията са налице също многоцветни райета, съчетани с черно, както и емблематичните за бранда анималистични принтове върху жакард. В комбинацията от материи присъстват памучен муселин и памучни плетива, допълвани също от деним с кожена текстура, шипове и леопардови шарки. Интересни акценти са екзотичните дантелени ресни, а при многоцветните якета – асиметричните ресни в деним или кожа.
Върху принтовете са изобразени екзотични коралови рифове, диви и отдалечени морета, формите и цветовете на стилизирани тропически риби, психеделични корали и пиратски рисунки. Графиките изобразяват раковини и риба скорпион върху поли и шорти с висока талия. Приказни сирени и русалки  красят вечерните облекла. Флорални мотиви се редуват с модели, които възпроизвеждат люспите на японски шаран върху вечерни рокли в цветни варианти, щамповани със златна нишка или върху тюл металик. Сред предложенията е мини-рокля, изработена с модерни композиции от бродирани цветя с рентгенов ефект. Корони, еднорози и динозаври доминират при роклите, а модерни хералдически татуировки рисуват върху плат гербовете на древни благороднически родове. Кралски емблеми, лъскави щампи и бродерии дефинират новия естетически баланс между красота и индивидуалност в колекцията.
Ризи и кафтани без ръкави се редуват с монохромни и брокатени мини-рокли в нюанси на зелено, лилаво, светло синьо и прасковено. Рокли, плисиран трикотаж, широки панталони с висока талия и геометрични жакарди създават визуален ефект на вълни. Якетата и полите имат щампи в стил „Бидермайер” върху плътен износен деним. Лек тюл и деликатна дантела са използвани при шортите и мини топовете. Памучните ризи и мини роклите са вдъхновени от изтънчено бельо с бродерии и английски мотиви от деветнадесети век. Силуетите са симетрични и хармонични. Ризи във велур и деним с пачуърк  облицовки и обработка на кожа подчертават младежкия и динамичен дух на колекцията.
Цветовата палитра преминава плавно от светлите нюанси на жълто, зелено и розово към по-наситено синьо, индиго и лавандула. Колекцията е подчертана с бели и черни ивици, а наред с класическите черно и искрящо бяло, присъстват блясък на нефрит и скъпоценни камъни, бордо и червен японски лак, златно, небесно синьо от традиционното кимоно, нежно розово и прасковено, примесени с нюанси  на пясъчно бежово, оранжево и цвят розова пудра.
Мъжката колекция също е вдъхновена от страната на изгряващото слънце и съчетава по модерен начин японския и графичния стил, като в същото време разказва за стила на съвременния пират. При дневните облекла фотографските принтове изобразяват леопарди и дракони, стилизирани в колажи, използвани за блузи и лъскави ризи с кожен ефект в нюанси на градински чай и сиво. Тесният слим силует присъства в облеклата, където класическите ориенталски принтове са възпроизведени като акварел в нюанси на черно, пясъчно и индиго.
Там, където морската тема е акцент – червено, син деним, бяло и черно са характерните цветове за дневната визия, която за вечерта е обогатена със сребро и шипове. Принтовете в моделите възпроизвеждат риба и тънка рибарска мрежа и отиват до там, че ги превръщат в плетени въжета, които наподобяват емблематичните змии на Maison. Жилетките и якетата са с избелял ефект на износени дрехи, а флоралните мотиви с е-cut обработка преобладават в облеклата изцяло или на големи участъци. Батик принтовете са преработени, като се смесват с пластове от пера, симулирайки tie-dye ефекта, използван за ризи и трикотаж.
Вечерните облекла за мъжете са в блестящи нюанси с ефект на пукнатини, които напомнят Раку керамика, а черешови градини присъстват като десен върху цветен фон от червено, тъмно синьо и шампанско. Геометричността в стил „ар деко” е пресъздадена в елегантни графики при трикотажните облекла, докато при якетата плътни черни V-образни линии, тип шеврон, контрастират с бял сатен с кожен ефект.
Змията доминира при аксесоарите, интерпретирана върху катарами тип бижу на едноцветни чанти в нюансите на колекцията със златни декорации, възпроизвеждащи логото на Just Cavalli. Принтовете и морските елементи се повтарят и върху платформите на плетени сандали. Ботушите са в контрастните черно и бяло със златни микро шипове, а чанти от телешка кожа с дълги ресни възпроизвеждат елементи от облеклото. Аксесоарите са украсени с лъкове и каишки, а кралските емблеми са използвани също при обувките върху платформи от велур и текстил с каишки за глезени, както и при чантите от велур с кръгли дръжки и шипове, напомнящи детайли от трикотажа и денима.
Колекция пролет/лято 2016 на Just Cavalli може да бъде намерена в единствения монобранд бутик на Just Cavalli в България на пл. „Света Неделя” 5, до централния вход на „София Хотел Балкан”.

90 ученици изпратиха творбите си за литературния конкурс на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”



Третото издание на националната надпревара на тема "Изкуството е сцена размива всички
различия или приносът на българските евреи в културата на страната".
Конкурсът бе обявен в началото на декември м. г. и предизвика обясним интерес сред младите хора от София, Русе, Монтана, Видин, Разград, Ботевград, Плевен, Перник, Тервел, Кърджали, Кюстендил, Ямбол, Айтос.
Темата на третия конкурс предизвика интереса на над 90 средношколци, които обогатиха своите знания и чрез богатата виртуална библиотека в сайта на  организаторите /www.alef-bg.org/ и участваха с есета от 20 населени места в страната.
Широка гама от картини, музикални произведения, откъси от филми, литературни творби на български автори от еврейски произход бяха на разположение на младите хора в единствената по рода си  виртуална библиотека. Те направиха своите открития за мисията на изкуството и неговата наднационалност, откриха и преоткриха и самите творци.
Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония  в средата на май. Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лв. За второто място наградата е 200 лв., а за третото - 150 лв. Най-интересната разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Предвидени са и допълнителни поощрителни материални награди. Тази година организаторите поднасят  и един специален подарък – разходка по море и посещение на остров Света Анастасия.

Немската гимназия в Бургас отбеляза Деня на спасението на българските евреи



 Ученици от 10-те и 12-те класове на ГПНЕ „Гьоте” в Бургас и техни преподаватели по история и български език и литература проведоха своеобразен урок по хуманизъм, посветен на Деня на
спасението на българските евреи и почитане жертвите на Холокоста. Специални гости  на училището бяха представители на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, които прожектираха пред младите хора документалния филм  „Да помним”, пресъздаващ историята на бургаските евреи и отмяната на тяхната депортация към  лагерите на смъртта.
„Човешката памет има услужливото свойство бързо да забравя. Казват, че войната започва тогава, когато умре и последният участник в предходната. Този филм е за вас, младите – да познавате събитията отпреди 73 години и да знаете, че хората могат да се обединят ,независимо от етност и религия, за добра кауза. Уникален е актът на спасяване на почти 50 000 български евреи! Популяризирайте го навсякъде по света! Да почетем паметта на невинните близо 12 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония. Да помним, за да не се повтаря.”, призова авторът на филма и председател на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

Храните на столетниците и тайните на човешкия геном са част от лекциите във „Форум Дълголетие” 2016



Първото отворено научнопопулярно събитие - „Форум Дълголетие” 2016 е вдъхновено от впечатляващите открития свързани с остаряването. Биотехнологът академик Атанас Атанасов, генетикът Любомир Балабански и инструкторът по медитация – Яна Янева, споделят мнението, че българското общество има остра нужда от повече достъпна и интересна информация за много въпроси, свързани с качеството на живота, начините за подобряването му, както и цялостното психологическо възприятие за жизнения цикъл. Презентациите им ще намерят своето място в един от трите основни тематични панела на събитието – „Тяло”, „Дух” и „Храна”.
Така към д-р Обри де Грей, проф. Игнат Игнатов, доц. Орлин Тодоров, психологът Михаела Белорешка и специалистът по аюрведа Юрий Ковачев се присъединяват още няколко международно признати учени с важни постижения.
С интересна лекция в събитието ще се включи е младият учен Любомир Балабански, който завършва молекулярна генетика в Единбург, Шотландия със следдипломна специализация в Института за работа със стволови клетки към Центъра по регенеративна медицина. Днес той се реализира успешно в областта на генетичните изследвания. Със своя опит Любомир Балабански ще разкаже повече за непознатата страна на човешкия геном и безкрайния информационен ресурс, който днес може да бъде разчетен чрез съвременни технологии и изследвания.
Събитието е отворено за хора от всякаква възраст, а презентациите на лекторите ще бъдат научнопопулярни и лесни за възприемане . Специален акцент във „Форум Дълголетие” 2016 ще бъде тематичният базар, разположен във фоайето пред залата, който ще включва пробиотичен бар от „Хармоника”, литературен щанд, дегустация на органични напитки и храни, етерични масла, презентация на съвременни технологични методи за биоанализ и др.
Билети за проявата могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim, както и директно от сайта на www.forumdalgoletie.com. Всеки предварително регистрирал се там, ще получи безплатен здравословен фреш в деня на събитието, благодарение на партньорите от мобилната апликация „Здрави”. В региастрационната форма посетителите могат да заявят желание за превод от английски на български език за лекцията на д-р Обри де Грей.

Съдови хирурзи демонстрираха с видеомост „безкръвна“ аблация на разширена вена с лазер


Над 50 ОПЛ от Стара Загора и региона участваха в работна среща, посветена на
съвременната диагностика и лечение на хроничната венозна болест, организирана от отделение „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия“ с ръководител доц.д-р Димитър Петков, който извърши безкръвната операция в екип с д-р Светослав Бисеров и съдовия диагностик д-р Здравка Атанасова.
Операцията, с продължителност само 13 минути, бе наблюдавана „на живо“ в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“, чрез видеомост от операционния блок на болницата. По време на нея доц. Петков обяснява онлайн какво се случва на операционната маса. Пациент е 43-годишна жена от Стара Загора, страдаща от няколко години от хронична венозна болест. В разширената вена на дясното бедро на пациента бе въведено специално радиерно влакно, свързано с лазерна апаратура от последното поколение, поддържаща дължина на вълната от 1550 нанометра. Радиерното влакно излъчва лъчението в радиус от 360 градуса, при което разширената вена облитерира („залепва“) и се прекъсва патологичния кръвен поток в нея. По-късно оперираната вена постепенно изчезва.
След оперативната интервенция пациентката  влиза в зала „Тервел“ и заедно с екипа на доц.Петков е аплодирана от наблюдавалите операцията лекари. Тя споделя, че не чувства никаква болка или неразположение в операриният си крак, въпреки че от операцията и са изминали не повече от двадесетина минути.