Translate

четвъртък, 14 април 2016 г.

ИКЕА превръща балконите в градски дестинации - с второто издание на кампанията БАЛКОН ТУРИСТ



В София и Варна се търсят ентусиасти, които искат да превърнат балконите си в място за срещи

За втора поредна година ИКЕА стартира БАЛКОН ТУРИСТ с идеята  да превърне градските
балкони в място за приятни изживявания. Този сезон емблематичният проект се разраства и шведската марка тръгва на лов за ентусиасти oт София и Варна, въоръженa със своята лятна колекция от мебели и аксесоари. Kампанията започва с мотото - Нов сезон, нови дестинации и търси седем балкона, които да преобрази в по-приятни локации за лятна почивка и “балкон туризъм”.
До 30 април желаещите от двата града могат да кандидатстват, за да променят облика на своя балкон, като се регистрират за участие на balkontourist.com. Кандидатите ще бъдат оценявани от Мая Велянова и Мария Димчева от ИКЕА, творческият директор на Ogilvy Sofia Илия Яков и домакините в първото издание на БАЛКОН ТУРИСТ - Михаил Руев и Благовеста Николова.
Избраните балкони ще бъдат обявени на 11 май във Facebook страницата на IKEA, на IKEA.bg и balkontourist.com. А след като екипът на ИКЕА ги превърне в дестинации, започва и същинският етап на кампанията.
Oт 20 юни до 17 юли всеки желаещ ще може да резервира предпочитан балкон, избирайки своята дестинация в София и Варна на balkontourist.com, където ще бъдат публикувани снимки, информация и възможни часове за резервация на всеки от балконите. Освен приятна гледка, добро настроение и чист въздух, „балкон туриститеще могат да почерпят дизайн идеи от новите предложения в лятната колекция ИКЕА и да си прекарат приятно на една по-различна и необичайна лятна дестинация.
В разгара на лятото феновете на социалните мрежи също ще имат шанса да променят облика на своята тераса, включвайки се в специалната Instagram игра на ИКЕА.

ХИПОЛЕНД и БЧК дариха медицинска апаратура на Специализирана болница за деца с онкохематологични заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – Исул“



Дарението е на обща стойност 21 245 лв. То е част от благотворителната програма на ХИПОЛЕНД по повод десетата годишнина на компанията на българския пазар.
Медицинската апаратура ще повиши прецизността и безопасността на изключително специфичното химиотерапевтично лечение на деца със злокачествени онкохематологични заболявания.
Като добър корпоративен гражданин, ХИПОЛЕНД АД насочва благотворителните си активности основно към подпомагане на лечението на болни деца, както и към деца от социално слаби семейства и такива, които растат без родителски грижи, като се включва редовно, както в благотворителните инициативи на БЧК, така и в акциите за събиране на средства за лечение на тежкоболни деца в чужбина.

Приложението на единична доза на idarucizumab незабавно неутрализира антикоагулантния ефект на dabigatran при спешни ситуации



Boehringer Ingelheim обяви резултатите от нов междинен анализ на данните от протичащата в момента Фаза III на пациентското клинично проучване RE-VERSE AD™.
Резултатите показват, че приложението на idarucizumab 5 гр. незабавно блокира антикоагулантния ефект на dabigatran, активната съставка на Pradaxa® (dabigatran etexilate), при всички наблюдавани пациенти. Idarucizumab е първият специфичен селективен блокер на нов перорален антикоагулант (НОАК), който не принадлежи към лекарствената групата на антагонистите на витамин К, и който е одобрен от Американската агенция за лекарствата и храните (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) през 2015 г. с търговското наименование Praxbind®.3 Резултатите от проучването бяха представени на 65-ата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология (ACC.16) и международно изложение в Чикаго.
-Данните от този нов, междинен анализ на клиничните резултати на първите 123 пациенти, участващи  клиничното проучване RE-VERSE AD™, са в подкрепа на предишните резултати и показват, че idarucizumab неутрализира антикоагулантния ефект на dabigatran, включително и при високо рискови пациенти в критично състояние, при спешна хирургична намеса, заяви проф. Чарлз Полак, главен изследовател на клиничното проучване RE-VERSE AD™, професор по спешна медицина в медицинския колеж Sidney Kimmel, към университета Thomas Jefferson, Филаделфия, САЩ.
-В клиничното изпитване участват пациенти от над 35 държави и ние с нетърпение очакваме допълнителните анализи и крайните резултати, които допълнително ще подкрепят въздействието и профила на безопасност и ефикасност на idarucizumab, каза той.
Клиничното проучване RE-VERSE AD™ е проектирано, за да даде повече сигурност на пациентите, които биха имали нужда от лечение в спешни ситуации от реалната клинична практика. Пациентите са категоризирани в две групи: A - пациенти със животозастрашаващо или неконтролируемо кървене и B - пациенти, изискващи спешна хирургична намеса или инвазивна процедура.
При всички пациенти приели idarucizumab от 5 гр. неутрализиращият ефект е бил видим.
Сред наблюдаваните пациенти в Група А, средното субективно време за спиране на кървенето, съобщено от изследователя, е 9.8 часа. В Група B средното време за стартиране на хирургичната намеса е било 1.7 часа след приложението  на idarucizumab. При 92% от пациентите е отчетено нормално кръвосъсирване (хемостаза) по време на операцията. Тромботични събития са възникнали при петима пациенти между 2 и 24 дни след приложението  на idarucizumab. Нито един от тези пациенти не е приемал антитромботична терапия по време на възникването на тромботичното събитие. Отчетени са 26 смъртни случаи, които се дължат на основната причина за спешен прием в болница и/или на съпътстващи заболявания.
-Тези нови данни допълват солидните резултати и очертават важната роля  на idarucizumab за пациентите. Въпреки, че спешните ситуации, в които се налага прилагането на idarucizumab са рядкост, ние вярваме, че наличието на широко достъпен специфичен селективен блокер ще издигне грижата за пациента на по-високо ниво и ще предостави на медицинските специалисти и здравните работници допълнителни възможности“, заяви проф. Йорг Кройцер, Вицепрезидент „Сърдечносъдова терапевтична област“, Boehringer Ingelheim. --Компанията Boehringer Ingelheim е поела ангажимента да подпомага пациентите и осигурява допълнителна стойност, като инвестира в иновации. Научноизследователската дейност на компанията, развитието и регулаторните одобрения на idarucizumab, първият селективен блокер на нов перорален антикоагулант (НОАК), който не принадлежи към лекарствената групата на антагонистите на витамин К, са доказателство именно за този ангажимент, добави той.

Стартира съвместната благотворителна Великденска кампания на „Кауфланд България” и БЧК



Тя е за набиране на средства за безплатен обяд в училище на нуждаещи се български деца –
сираци, безпризорни, деца на самотни родители и деца от бедни семейства. В периода 14.04 - 16.05.2016 г. клиентите на компанията ще имат възможност да направят своето дарение в благотворителните кутии на БЧК във всички магазини от веригата на територията на цялата страна.
За седма поредна година „Кауфланд България” ще подкрепи програма „Топъл обяд” на Партньорска мрежа за благотворителност на Българския Червен кръст.
До момента клиентите на Кауфланд са дарили общо 240 663 лв. за осигуряване на безплатна храна на деца в нужда.
Програмата, която се реализира вече 12-та поредна година до сега е осигурила безплатен обяд на 11 200 деца от цялата страна.

Българска асоциация по рециклиране подкрепя проектозакона за промени в Наказателния кодекс



Проектът е фокусиран върху санкциите за незаконната търговия с метали и кражбите на метални елементи от инфраструктурата. Българска асоциация по рециклиране (БАР) предлага
на народните представители да одобрят предложените :
Наказание лишаване от свобода от 1 до 10 години за кражба на кабели, електропроводи, елементи на съобщителната инфраструктура, уредби на електропреносната или топлопреносната мрежа, части от подвижния железопътен състав или пристанищни съоръжения, включително и сигнализационни съоръжения, пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, металосъдържащи части от паметници и др.
Когато деянието е довело до телесна повреда, то предвиденото наказание да бъде лишаване от свобода от 5 до 15 години. Ако пък е причинило смърт – затворът да бъде от 10 до 20 години или доживотен затвор.
Вносителите предвиждат тези наказания да бъдат описани подробно в член 195, алинея 1, точка 11 на Наказателния кодекс.
За незаконното приемане или съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали, без физическото лице или фирмата да притежават регистрация или разрешение по закон, трябва да се носи наказателна отговорност чрез лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 лв. до 30000 лв.
БАР многократно е изтъквала необходимостта от работещи текстове в Наказателния кодекс заради зачестилите случаи на кражби на метали и посегателствата над инфраструктурните съоръжения в енергетиката, транспорта, комуникациите и др. през последните години.
Тези деяния не само засягат обществения интерес, но в повечето случаи липсата на пътни знаци, релси, кабели, електричество, реално застрашават живота и здравето на хората, причиняват имуществени и неимуществени вреди на много голям кръг от граждани, а освен това нанасят щети за стотици милиони годишно на държавни и частни компании в сферата на електроснабдяването, транспортната инфраструктура, топлофикациите, както и на фирмите за търговия с метали. Все по-често кражбата на метали и посегателствата над инфраструктурата имат трансграничен характер и засягат повече от една държава.
БАР отбелязва с все по-голяма тревога тенденцията за намаляване на площадките за скрап, които работят на светло и изпълняват тежките изисквания на закона, за сметка на увеличаването на онези, които са в сивия сектор и функционират незаконно или като автоморга, само чрез разрешение за събиране на пластмаса и хартия или както е в повечето случаи - абсолютно нелегално и без никакво разрешение.
Според данните на МВР кражбите на метали намаляват в резултат на доброто сътрудничество между частния сектор, обществеността и институциите, но това не означава, че посегателствата и оттам - разрастването на нелегалните пунктове за скрап, не продължават. Затова Българска асоциация по рециклиране настоява за по–голямо взаимодействие между институциите и засилена наказателна отговорност, която да служи като превенция срещу кражбите и сивата зона в рециклиращия бизнес.

Цирк "Балкански" ще бъде удостоен със званието „АКАДЕМИЧЕН ЦИРК”



В навечерието на 120 години от създаването на българското цирково изкуство през 2017 г., Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) удостояват с това високо отличие единственият български цирк, който го заслужава, за дългогодишни усилия и особени заслуги в развитието на културата в България.
Членове на БАНИ с академични звания са творци като Йорданка Христова, Васил Найденов, Орлин Горанов,  Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Васил Михайлов, Красимира Колдамова, Христина Ангелакова, Валя Балканска, Ибряма, Астор, Николай Николаев, Магърдич Халваджиян, Александър Балкански и др.
Фамилия Балкански от близо цял век работи за утвърждаването на цирково изкуство у нас, слави името на България по света и от 16 години популяризира творчеството на големи международни циркови имена сред българската публика. Чрез спектаклите си, визията си и имиджа си, всеизвестният и обичан от малки и големи цирк "Балкански" е вече институция! В началото на тази година, членовете на фамилия Балкански учредиха и регистрираха фондация "Академик Александър Балкански", чиято главна мисия е основаването на Международна академия за цирково изкуство в България. Изключително мащабен проект, който в сферата на цирковата гилдия е само и единствено във възможностите на екипа на Балкански като компетентност, капацитет, амбиция и авторитет.

В момента се разработва електронна карта за болните в невъзможност да им се вземе пръстов отпечатък



Специалната пин карта ще отключва здравното досие на хората с двигателни проблеми и ще замества пръстовия идентификатор при тях. Ще се издава предварително от РЗОК и ще съдържа кръг от лица, които болният е упълномощил да го представляват пред болници и аптеки.
От 1 юни болниците ще приемат всички останали пациенти само чрез четец, който ще идентифицира пръстовия отпечатък на болния и така ще отключва здравното му досие.

МЗ ще търси юридическа възможност болниците да не са търговски дружества



съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков на форум посветен на „Здравната реформа - проблеми и перспективи пред развитието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи".
От КНСБ настояват за ясни правила за формиране на заплащането в сферата на здравеопазването, както и таван на възнагражденията на медицинските изпълнители.
Според представители на синдиката не може заплатата на едни места да е в размер на 30 – 50 хил. лева, а на други да е 800 – 1000 лева.
Д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и член на НС на НЗОК, подчерта, че промяната ще затегне контролът, ще бъде по-ефективен и няма да се разпиляват средства.
По думите му в момента в здравеопазването лобито на търговците е много голямо.
От КНСБ настояват още и за отделен закон, който да регулира дейността на лечебните заведения по модел на Франция и Германия, както и да се обсъди дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение.
Според д-р Кокалов болниците могат да формират печалбата си „от частна дейност, от договори, с частни дружества, от застрахователни и кешови плащания“, без да използват публичния ресурс от здравни осигуровки.

Изборът да не ваксинира детето си е на родителя, който рискува да нанесе дълготрайна увреда на неговото здраве



Имунопрофилактиката - едно от фундаменталните открития
На всеки 20 секунди в света умира по едно дете от - ваксинопредотвратими.заболявания

В Стара Загора се проведе кръгла маса на тема „Ваксините – мит и реалност. В нея участие взеха здравни специалисти, журналисти и граждани, които обсъдиха фактите и митовете при
ваксинирането.
Инициаторът на форума - Юлия Пискулийска, журналист и председател на Фондация МОСТ (Медии, Общество, Семейство, Традиции), благодари на общината за ангажираността и партньорството в реализирането на информационната кампания за ваксините. Тя подчерта, че ваксинопрофилактиката е от изключителна важност, за да бъдат парирани засилените особено в последно време антиваксинални движения.
Модераторът на кръглата маса  д-р Нигяр Джафер акцентира върху риска от възраждането на отдавна забравени заболявания, като едрата шарка и полиомиелит, в резултат на бежанската вълна.
От изнесените от нея данни стана ясно, че на всеки 20 секунди в света умира по едно дете от ваксинопредотвратими заболявания, а благодарение на ваксините, срещу дифтерит, тетанус и морбили, ежегодно се предотвратява смъртността на повече от 2.5 милиона души.
Не бива да забравяме, че в периода 2009-2010 г. у нас от морбили заболяха над 24 000 души, като за 24 от тях изходът бе летален, каза тя.
Благодарение на имунопрофилактиката - едно от фундаменталните открития, едно от най-сериозните постижения на човечеството, която е глупаво и нецивилизовано да отричаме, светът се отърва от едрата шарка, от полиомиелита. И не бива да пренебрегваме опасността от бежанската вълна, от която най-застрашени са децата у нас особено не ваксинираните. Днес за жалост има антиваксинални настроения и движения не само сред малцинствата, но и сред интелигентните хора у нас. Изключително егоистично, егоцентрично е родителите да не ваксинира децата си, разчитайки на колективния имунитет, коментира д-р Джафер.
По думите на доц. д-р Андрей Галев, председател на Българското сдружение по превантивна медицина и началник на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена към ВМА, засилването на тези движения се дължи преди всичко на недобра информираност в обществото, незачитането на здравните авторитети и черпенето на информация от най-различни сайтове или по системата - „от уста на уста”.
Изборът да не ваксинира детето си е на родителя, който рискува да нанесе дълготрайна увреда на неговото здраве. Терапията на което и да е заболяване и усложненията му е в пъти по-скъпа от неговата профилактика, бе категоричен той.
В презентацията си на темата - „Пет „За“ и пет „Против“ ваксинациите… или защо ваксинирах дъщеря си срещу РМШ?“ доц. Галев се спря върху ползите и митовете при ваксините:
-Имунизациите спасяват живота на децата. Те са защитени от заболявания, които преди са убивали хиляди, а днес са изчезнали или са близо до изчезване, заради безопасността и ефективността на ваксинопрофилактиката. Ваксините са медицински продукт, който е най-много контролиран. Ползите от ваксините превишават многократно възможните странични ефекти. Те предпазват, защитават онези, които обичаме, защото по-евтино е да се предпазиш от едно заболяване, отколкото да го лекуваш след като се е развило. Ваксините срещу морбили, дифтерит, коклюш са спасили повече човешки животи, отколкото всички магически лекарства на 20 в., каза той.
Според доц. Галев, не бива да се допусне у нас да избухне поредната война „за“ и „против“ ваксинопрофилактиката, защото развяването на лична трагедия и обвързването й с недоказани твърдения може да бъде пагубно за всички.
По време на кръглата маса стана ясно още, че маларията е с висок риск да бъде пренесена при евентуален бежански поток у нас. Освен нея други болести, които биха могли да дойдат с такъв поток са полиомиелит, различни хранителни отравяния, тъй като при струпването на много хора на едно място има са възможни заболявания с фекално-орален път на предаване.
На въпроса защо е ваксинира своята дъщеря срещу човешкия папиломен вирус доц. Галев
отговори така:
-Защото смятам, че е нормално, защото се доверявам на експертите, защото обичам детето си, защото имам възможност, защото имам информация, защото в България всеки ден една жена умира от рак на маточна шийка и не искам това да бъде моята дъщеря и в това забързано време искам поне един проблем да се отстрани от мен, да не мисля за него.
В дискусията, относно ползата и вредата от поставянето на ваксини, както и съвременните опасности от липсата на имунопрофилактика, участие взе и обичаната българска актриса Татяна Лолова, която вярна на себе си отново апелира родителите да ваксинират децата си, за да не подлагат на риск тяхното здраве. Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Златина Нанева съобщи, че са постигнали над 25% обхват на имунизации при РМШ и общ ваксинален - 97%.
------
В средата на февруари т. г. се проведе втората експертна среща, инициирана от Българската педиатрична асоциация,  на тема - Ваксините – ефективен инструмент на общественото здраве. В консенсусното становище, за ползата от ваксинопрофилактиката на детските инфекциозни заболявания, изпратено до всички институции имащи отношение към здравеопазването в страната се подчертава:
-Обхватът на населението по задължителния имунизационен календар за 2015 г., за отделните ваксини в детска възраст от раждане до една годишна възраст варира от 90,4 до 95,8%;
-Тревожно е състоянието при децата на една година и половина (дифтерия,тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца) – 65,1%;
Посочените тревожни тенденции са свързани с нарушена ритмичност в доставката на ваксини, формирането на негативни обществени настроения, незаинтересованост, неинформираност на населението, отказ от имунизации, миграция и проблема с бежанците.

МБАЛ „Пълмед“вече е със статут на университетско болнично лечебно заведение



Така в "Пълмед" от тази есен студенти и докторанти по медицина ще могат да провеждат обучението си. Освен това в структурата ще могат да отидат на следдипломно обучение лекари по 9 специалности.
В Пазарджик "Пълмед" ще предостави както възможност за обучение за студенти по медицина, медсестри и акушерки, така и следдипломно обучение по 12 специалности за лекари.
През юни 2015г. МЗ акредитира МБАЛ "Пълмед" като база за практическо следдипломно обучение на лекари. Тогава здравното заведение получи и най-високата акредитационна оценка - отличен, за цялостна медицинска дейност, както и за отделните медицински и други дейности за срок от 5.

Столичният общински съвет увеличи цената на билета за градски транспорт на 1.60 лв. от 1юни



34 общински съветници са гласували„За”  – 29 от ГЕРБ, 4 от СДС и Прошко Прошков от ДБГ „Против” - 7 от БСП, ДСБ – 3-ма, четирима от „Група 5”, 3 от „Сердика” и Стефан Марков от ДБГ. А 6  са били „въздържал се”, съобщава Агенция „Фокус”.
Столчиният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че решението ще бъде политическо, но предложението е експертно.
-Имаше аргументи „за”, аз не чух „против” вдигането на цената, чух аргументи за отлагането. Днес се прави цялостно предложение за работата в сферата на градския транспорт за 2016 г. аз съм убедена, че ще подкрепите докладите за модернизация на градския транспорт”, уточни тя.

"Инициатива за иновативни лекарства" ще ускори достъпа на пациентите до по-ефективни и безопасни терапии


Инициатива за иновативни лекарства (Innovative Medicines Initiative - IMI) е най-голямото
публично-частно партньорство в областта на здравеопазването в Европа, целящо ускоряване на разработването на по-ефективни и безопасни лекарства.
MI е общо начинание на Европейския съюз и Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA) с бюджет над 5 милиарда евро между 2008 и 2024 година. Половината от тези средства се предоставят от ЕК, чрез европейските фондове, а другата половина е принос на научноизследователските фармацевтични компании, които инвестират времето на своите изследователи, осигуряват лаборатории и апаратура.
IMI способства осъществяването на съвместни научно-изследователски проекти и изгражда мрежа от експерти, представители на академичната общност и индустрията, като цели ускоряването на иновацията във фармацевтичния сектор в Европа.
Информационният ден, организиран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) с подкрепата на Министерството на образованието и науката и МЗ, бе на тема - „Инициатива за иновативни лекарства”. В събитието участваха д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, Катарина Ангрош, зам.-директор по научната дейност към Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA), д-р Хю Лаверти, ръководител на научните операции в „Инициатива за иновативни лекарства“, Деян Денев, директор на ARPharM и доц. д-р Евгени Евгениев, зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
По време на форума директорът на ARPharM Деян Денев отбеляза:
-Събитието има за цел да предостави практическа информация на българската медицинска общност относно Инициативата. Надяваме се български специалисти да станат част от вече стартирани проекти или да предложат нови такива. Инициативата постига отлични резултати и прави революционни научни открития, като помага за ускоряване на развитието на нови лекарства и нови методи за лечение в различни области.
В момента в рамките на Инициативата са открити над 60 проекта. Изследователи от цяла Европа обединяват усилията си, търсейки решения на специфични здравни проблеми като неврологичните заболявания (болест на Алцхаймер, шизофрения, депресия, хронична болка и аутизъм), инфекциозни болести (антимикробната резистентност и Ебола), диабет, заболявания на белия дроб, онкология, туберкулоза, затлъстяване, използване на стволови клетки за нови лекарства и др. Целта на проектите е да се ускори научноизследователската дейност и достъпа на пациентите до нови лекарства, нови лечебни и диагностични методи, да се подобри лекарствената безопасност, да се изследва действието на лекарствата върху организма.

У нас от болестта на Паркинсон са засегнати около 15 хил. души


а 10% от тях са с тежка фаза на заболяването. От Паркинсон най-често заболяват мъжете на
възраст около е 50-60 години. Заболяването обаче се подмладява и може да засегне дори 20 годишни младежи. Някои от симптомите на заболяването са неспецифични и поставянето на диагнозата понякога закъснява. Вече съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза, да не им действат останалите медикаменти и да нямат други сериозни заболявания.
50 души у нас са на терапията с помпи и интестинален гел, който стимулира мозъчната дейност, която е безплатна по НЗОК. Месечно лечението за един пациенти струва около 4000 лв.
Стартира Информационната кампания „Живот с Паркинсон”. До края на април в нейните рамки ще се проведат безплатни неврологични прегледи в прегледите ще се извършват в София, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.
Желаещите да се прегледат ще трябва да си запишат предварителен час в съответното лечебно заведение, а допълнителна информация пациентите могат да намерят на сайта www.parkinson.bg.
По идея на Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България, Националната асоциация на хората, болни от късен Паркинсон и Асоциация „Двигателни нарушения и множествена склероза”, на главната алея на УСБАЛНП „Св. Наум” са засадени 350 холандски лалета –символ на хората живеещи с Паркинсон.


Национална програма „Децата и футболът“ открива млади футболни таланти


За 17-та поредна година Асоциацията на българските футболисти организира
националната програма „Децата и футболът“ със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Българския футболен съюз и с дългогодишната подкрепа на Coca-Cola.
Тази година 25 футболни турнира ще зарадват любителите на движението и спорта в областните центрове на цялата страна, а над 5 000 подрастващи ще премерят сили в надпреварата. В рамките на програмата са открити футболни таланти като любимите български играчи Николай Михайлов, Валери Домовчийски и Димитър Илиев. А нейната идея е да насърчи децата да превърнат спорта в свое хоби, а защо не – и в бъдеща професия.
Първите мачове от програмата „Децата и футболът“ ще се проведат между 20-22 април в градовете Ямбол и Пазарджик. Следващата спирка на футболните турнири са градовете Хасково и Кърджали – на 12-14 май 2016 г.

Милена ще отбележи „30 години Rock’n’Roll“ с голям концерт на 26 май

Рок кралицата на българската музикална сцена организира голям концерт по повод
своята 30-годишнина на сцена. На 26 май 2016 г. Милена Славова събира най-големите рок банди и изпълнители в България. Концертът „30 години Rock’n’Roll“ ще е едно от най-значимите музикални събития на годината.
Разбира се, в стила на Милена, концертът ще премине под мотото „Да изкъртим мрака заедно“.
Васко Кръпката, Митко Кърнев, Буги Барабата, Шеки, Бандата на Пецата, „Обратен Ефект“, „Уикеда“, „Конкурент“, „Епизод“ и “Fyeld” са сред първите групи, които организаторите от Mr. Rock Music обявиха като част от специалните гости. Предстои обявяването на още рок легенди и приятели на Милена, които ще се включат в концерта. DJane Monique пък подготвя специални визуални ефекти и лазерно шоу.

ВМА и Алжир подновяват сътрудничеството си във военната медицина



Ръководството на ВМА посрещна официална делегация от Демократична и народна
публика Алжир. Визитата има за цел възобновяване на взаимоотношенията между двете страни в областта на военната медицина. Ген.-майор Абделкадер Бенжелул, главен директор на службата за военно здравеопазване към министерство на националната отбрана на Алжир; полковник Фарид Белунис, експерт в службата за военно здравеопазване към министерството на националната отбрана на Алжир; полковник Ахмед Будра, военен аташе на Алжир в Белград, Сърбия, останаха впечатлени от апаратурата и личния състав в болницата. Те имаха възможност да посетят и нагледно да се запознаят с условията, техниката и направленията, по които работят редица клиники – водещи не само в България, но и в Европа: "Анестезиология и интензивно лечение"; „Интензивна терапия”; „Едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология”; „Ендоскопска травматология”; „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия”; „Ушни, носни и гърлени болести”; „Гастроентерология”; „Чернодробно - панкреатична и трансплантационна хирургия”, „Физиотерапия”; „Център по трансфузионна хематология”; „Инфекциозни болести”.
Приятно съм изненадан от военномедицинския личен състав и апаратурата, която видях днес в болницата, заяви  генерал-майор Абделкадер Бенжелул.
Той не скри и добрите впечатления, с които останал от България, в която идва за първи път, както и от гостоприемството, с което е посрещната цялата делегация.


У нас пациентите с Хепатит C са изправени пред много предизвикателства



Световният хепатитен алианс публикува за първи път официалните резултати от глобално
проучване сред пациенти лекуващи се от хепатит C. В частта за България са налице множеството предизвикателства, пред които са изправени пациентите в страната. Сред най-значимите проблеми, с които се сблъскват те, са:
Ниска информираност сред широката общественост и ОПЛ:
-Едва 42% от пациентите са знаели какво е хепатит C преди диагнозата си;
-19% от пациентите са били насочени към изследване за хепатит C след съобщаване на симптомите на заболяването при лекар;
-Само 27% от пациентите заявяват, че при поставяне на диагнозата са получили толкова информация, колкото им е била нужна;
- Една трета от отговорилите са диагностицирани с хепатит C при рутинен медицински скрининг, 14% сами са поискали да се изследват, 12% са изследвани по препоръка на лекаря си, 12% са изследвани като част от скрининг за хепатит C или вируси, предавани по кръвен път.
Хепатит C има силно влияние върху живота на хората:
-26,4% от пациентите считат, че хепатит C има много силно влияние върху физическото им състояние;
-Над 1/3 от анкетираните казват, че хепатит C има от средно до много силно влияние върху емоционалния им живот;
21,4% заявяват, че заболяването има много силно влияние върху психическото и душевно здраве на пациента.
Пациентите искат да участват повече във взимането на решения:
-76% от отговорилите смятат, че пациентът и лекарят трябва заедно да обсъждат възможностите за лечение, въпреки че мненията за това кой да вземе крайното решение са различни;
-48,3% казват, че те самите са участвали в процесите на взимане на решения относно заболяването и лечението им.
Други обезпокоителни данни сочат, че едва 2% от отговорилите са били информирани за заболяването, чрез държавни кампании. Само 12% са получили информация от пациентски организации, 20% от личния си лекар, а 44 на сто – от медиите.
-От 1 март 2016 г. пациентите, които страдат от хепатит C и са в най-тежко състояние, могат да се лекуват и в България с най-съвременните терапии, които се прилагат в Западна Европа и САЩ, ето защо лечението на заболяването вече не е проблем. Данните от проучването обаче идват, за да покажат, че имаме още много работа в посока подобряване информираността и достъпа до профилактични изследвания за заболяването, коментира д-р Хасърджиев, председател на НСБХ „Хепасист“.


Хит на Дейвид Бауи в сериала „Последните пантери“с премиера по FOX Crime на 19 април

Песента „Blackstar“ е написана специално за сериала и е включена в едноименния
последен албум на легендарния музикант
Почитателите на Бауи знаят, че „Blackstar“ е пилотният сингъл от последния му албум, излязъл дни преди смъртта му в началото на т. г.. Песента всъщност е написана от Дейвид специално за „Последните пантери“, а впоследствие е включена във финалния му музикален проект. Практически това е първото парче, създадено от хамелеона на рока за филм в последните две десетилетия.
Премиерата на европейската криминална поредица в България ще бъде на 19 април от 22:00 ч. по FOX Crime. Шестте епизода са създадени по действителни събития и разказват за формирането на организираната престъпност в Европа.
Заснета във Великобритания, Франция, Сърбия и Черна гора на три езика, криминалната драма поднася заплетен сюжет, завладяващ екшън и интензивни емоции. През погледа на главните герои, зрителите ще се пренесат в Лондон, Марсилия, Белград и Босна, ще се върнат в мрачните дни на конфликта на Балканите през 1995 г., ще станат свидетели на формирането на организираната престъпност в Европа и ще се прехвърлят обратно в съвременния свят на гангстерите и новите престъпници – тези в големите банки. Звездите в сериала са двукратно номинираната за "Оскар“ Саманта Мортън, носителят на френската филмова награда „Сезар“ Тахар Рахим, Горан Богдан и отличеният с БАФТА и „Златен глобус“ Джон Хърт.

Стартира кампания за набиране на средства за образование на открито - „Покажи ми дивото“



Нашите деца имат нужда от игри и образователни занимания на открито. Това са заключенията
на не малко сходни световни проучвания през последните години.
Така например повече от 50% от децата в Англия в днешно време играят навън по-рядко от веднъж седмично. 28% от тях не са били на разходка в природата през изминалата година, 21% никога не са били във ферма и 20% никога не са се качвали на дърво. Това показват резултатите от проучване специално проведено за телевизионен канал на острова. Дори и тези цифри да са по-ниски за България, малкото време прекарано на открито е световен проблем.
Огромни са безспорно ползите, когато децата прекарват времето си на
открито - по-добро развитие на мозъка, на костната система и мускулатурата,по-добро социално и познавателно развитие, емоционално благополучие и по-малко заболявания.
От образователен център за едри хищници в с. Влахи имат решение на този проблем за децата, които живеят или посещават България. Те предлагат връзка с дивата природа и фермерския живот чрез взаимодействие с диви животни като мечки, вълци и домашни такива като коне, овце, кози и кучета.
Те стартират кампанията „Покажи ми дивото“, която има за цел да събере средства за следните подобрения:
-Допълнителна ограда за вълците;
-Игри за мечките;
-Бърлога за мечока Медо;
-Независимо оградено място за живеене за мечката Буятова ограждение ни е необходимо, за да можем спокойно да чистим, подобряваме и разширяваме мястото й;
-Укритие за фотография.
-Храна за животните.
Цялата сума, която набират в момента е в размер на 12 000 лв. С помощта на тези средства ще може да се направи центъра във Влахи още по-вълнуващо „място за срещи с дивото“ и ще се подобри средата за живот на техните обитатели.
Как може да дарите може да научите на сайта на сдружението: www.balkani.org
-------
Центърът се намира в с. Влахи, само на 10 км от гр. Кресна и главен път Е79. Там можете да се срещнете с двата вълка – Байто и Въчка и двете мечки – Буя и Медо.
Буя е на 12 години и нейната история е тъжна. Тя е родена сред дивата природа на Родопите. Като много малко мече тя е загубила майка си, която е била убита от бракониери. През следващите 10 години тя е била прибрана и гледана в бетонна клетка, защото е нямала шанс да оцелее сама в природата.

Снимка: Буя