Translate

петък, 4 ноември 2016 г.

Мая Нешкова с нова песен – Душо моя



Обичаната певица Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов спазиха обещанието си да представят на своите почитатели на всяко първо число от месеца по една нова песен.
Мая Нешкова  сподели:
"Този път пея за душата, която никога не ни предава и изневерява. Трябва да го знаем и по-често да се вглеждаме в себе си.  "Любовта не е игра", "Простете ни, дечица" и "Душо моя" са част от новия диск и ще бъдат част от програмата на националното ми турне. Албумът е подготовката за концертната обиколка, която стартира през март 2017 г. Надявам се, че годината на Петела - аз съм родена в такава година - ще ми донесе успех и късмет!"
Песента може да чуете на - https://www.youtube.com/watch?v=3dyHzRkep-U

Българската компания „Фуджияма Трейдинг“ сертифицира внос от Япония на зелен чай в оригинални опаковки



Най-здравословната напитка е с повече от 12-сет вековна традиция в ежедневието на
хората, както в страната на изгряващото слънце, така и в много страни по света.
Гостите на събитието, сред които бе и Кибаяши сан- секретар по културните въпроси на посолството на Япония у нас, имаха възможността да опитат, както „Сенча“ – ежедневният за японците чай, така и „Матча“, считан за най-здравословния чай на планетата, тъйкато съдържа 16 различни аминокиселини, 8 пъти повече бетакаротин от спанака и 70 пъти повече антиоксиданти от портокаловия сок.
„Зеленият чай е продукт, който се е доказал – това, което ме впечатли е уважението, което имат японците към зеления чай. То е огромно и не случайно са го ползвали като лекарство в миналото. Днес те пият зелен чай през целия ден, аз самият съм заменил вече водата с чай. Ако приемате по 700 милилитра зелен чай дневно сами ще се убедите в благоприятния му ефект върху организма ви“, сподели Ивайло Колев, съдружник във „Фуджияма Трейдинг“.
В тази връзка д-р Райна Стоянова, нутриционист и диетолог, сподели:
„Винаги на всеки пациент без значение дали е на хранителен режим или не, препоръчвам да се пие зелен чай, защото той е източник на здраве и младост. Зеленият чай неутрализира свободните радикали, които са продукт на стреса, на който сме подложени ежедневно. Зеленият чай ускорява метаболизма с повече от 30 процента и намалява кръвната захар, като по този начин предпазват от диабет.
Японският зелен чай „Матча“е супер храна, която влезе в годишната класация на
супер храните, заедно със “Сенча“ и „Гьокуро“. Според последни международни проучвани те имат изключително антиракови свойства. В префектура Шизуока, където се отглежда зеления чай, степента на ракови заболявания е необичайно ниска, дори и за японските стандарти, така, че ние трябва да се възползваме максимално от ползите на зеления чай, защото той е една цяла култура.”
Всеки един от трите вида зелен чай, които „Фуджиама Трейдинг“ внася в България има специфични аксесоари, които също се внасят от страната на изгряващото слънце. Повечето от тях са ръчно направени/ рисувани и представляват част от японската култура.
При приготвянето на зеления чай трябва да се е спазват установените правила при приготвянето м, , а именно - използване на изворна вода, правилна температурна запарка и съобразяване количеството вода с дозата зелен чай.
Българските потребители вече могат да поръчат оригинален зелен японски чай и аксесоари от електронния магазин на компанията www.ocha.bg, както и да се направят заявки за презентации и дегустации.


НЗОК призовава гражданите да сигнализират за нередности в лечебните заведения



Ако здравноосигурените пациенти, при постъпване или при изписване от болница, се натъкнат на нередности, затрудняващи процеса, могат да сигнализират във всяка РЗОК и на "горещия" безплатен телефон на НЗОК 0800 14 800.
Сигнали и оплаквания могат да се подават и в сайта на НЗОК - рубрика "Он-лайн консултации“. Писмени жалби могат да се изпращат на адреса на РЗОК или в НЗОК – 1407 София, ул. "Кричим“ №1.

Ако откажем пръстов идентификатор, при болнична хоспитализация, плащаме за карта



От 1. 11. т. г. пръстов идентификатор, при болнична хоспитализация, е факт. Сканират се точки от пръста, които се шифроват в устройствата. Така се получава и уникалният код за всеки човек, който не би трябвало да може да се фалшифицира и е уникален идентификатор за Здравната каса. От НЗОК твърдят, че става дума само за части от пръста, а не за целия отпечатък. Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни.
В следващите няколко месеца ще се анализира възможността за алтернативен вариант на регистрация с новата система. Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация, каза здравният министър д-р Петър Москов. Според него алтернативният достъп вероятно ще бъде издаване на карта, която ще бъде заплащана от пациента.
За целта трябва да се събере определен масив от откази, въз основа на който да се прецени под каква форма ще е алтернативният прием в болница и колко трябва да струва той.
 „Ако вие държите да не бъдете част от електронната идентификационна система, която е безплатна за всеки български здравноосигурен гражданин, съответно касата ще удостовери това ви присъствие в болницата, и впоследствие, когато наберем нужната база данни за това какво е количеството на отказите на такива пациенти… Ако сега направим различно електронно решение – било карта, било друг носител, който касата да предложи, това ще струва изключително скъпо“, заяви той.
Д-р Москов съобщи, че вече е факт мобилното приложение на касата, с което може да се проследяват извършените здравноосигурителни плащания.
„Трябва да контролираме парите си и обществото трябва да е заедно в тази задача. Това не е битка на касата, на министъра или на правителството, а наша обща. Това не са пари, дошли от небето, а са на база ефективно използване, спиране на корупционни схеми, на източването на касата. Но ако само администрацията на касата е част от това усилие, а ние като здравноосигурени нямаме желание да се включим, ефектът ще е много по-малък“, коментира той.
На въпрос дали мисли, че пенсионерите имат приложение на телефона, за да разберат какво се случва с данните им, Москов заяви-„не мисля, и нямам представа кой какво приложение има на телефона си. Казвам, че всеки, който има възможността да изтегли такова приложение, ще може да борави с тази информация”. Т

Електронната рецепта ще е факт до март 2017 година



И до първата половина на следващата година ще бъде въведено цялото електронно здравеопазване, съобщи в Русе зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. "В момента, в който на вас ви се изпише Е-рецепта, тя ще отива във всички аптеки, а пациентът ще може да отиде с електронна карта в която иска аптека и да си закупи лекарствата. Ако медикаментите са реимбурсирани изцяло или частично от НЗОК, информацията ще отива директно и в касата. Близки и роднини ще имат право да ви купуват лекарства с тази карта", обясни той.

Над 300 000 пациенти са регистрирани в болниците чрез новата системата за пръстовия идентификатор



Ако за септември от 177 000 преминали през болниците далите отпечатък са били 75 000, то от
началото на октомври до средата на месеца те са 100 000 от близо 190 000 приети., съобщи пред БНТ заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков.
През двата месеца пилотно тестване на системата вече се наблюдава отлив на празните хоспитализации.
Темата с пръстовата идентификация беше коментирана и от заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков. Пред БНР той заяви категорично, че в случая нямаме пръстови отпечатъци. А това, което имаме е един код, поредица от осем хиляди числа и практически изобщо няма пръстов отпечатък – той, нито се снема, нито се съхранява, нито се предава, така че няма абсолютно никакъв проблем.
От МЗ очакват с новата система с по 5% да намаляват осигурителните измами годишно.
Предстои пръстовата идентификация да бъде въведен в аптеките и лекарските кабинети.
Фирмата разработчик по принцип е предвидила опция четците в болници, аптеки и лекарски кабинети, да разпознават, както пръстовата идентификация, така и специални карти. Опцията е заложена, за да може след време да бъдат използвани новите лични карти с биометрични данни.

Д-р Болтаджиев: Надзорният съвет на НЗОК трябва да е без заплати



Членовете на Надзорния съвет не трябва да получават възнаграждение. Те са приравнени като служители на НЗОК , а не като членове на представителен обществен орган, избран да осъществява надзор над задължителното здравно осигуряване. Деветте заплати, които ще се изплащат на базата на това предложение, освен че са от приходите от здравно осигуряване, водят до промяна във философията на Закона за здравното осигуряване. Това предлага председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев. Като размер на публичните разходи (4.2% от БВП) за здравеопазване България е на едно от последните места в целия Европейски съюз. Това е основната причина за огромния размер на доплащане от страна на пациентите, който достига и надминава 50% от всички разходи и е най-висок в Европейския съюз. Предвидените в бюджета на НЗОК за 2017 година разходи няма да променят тази тъжна констатация. Разходите за здравеопазване в бюджета на НЗОК , освен че са малки са и небалансирани. Процентът на разходи за лекарства е непропорционално висок и е близо 30%. Сравнителният преглед на всички здравноосигурителни системи в ЕС показва средно ниво на разходи за лекарства между 15 и 18% от всички разходи за здравноосигурителни плащания. Основната причина за това според нас, обаче не е във високите разходи за лекарства, а в прекалено ниските разходи за всички останали дейности, финансирани от НЗОК . Смятаме, че дори разходите за лекарства трябва да бъдат по-високи, включително и преди всичко за да могат да се включат повече лекарства в реимбурсните списъци на НЗОК . НЗОК продължава да дължи на болниците над 60 милиона лева неразплатена дейност за 2015 година. Считаме, че Народното събрание следва да заложи в проекта за бюджет на НЗОК за 2017 година тази сума и да започне нейното изплащане. Това са разходи, които болниците са направили за лечението на български граждани, здравноосигурени лица и НЗОК е длъжно да ги заплати, така, както е длъжно и изплаща на болниците в страни членки на Европейския съюз за лечението на български граждани. Недопустимо е към българските болници да се поставят лимити и ограничения, а на болници в други държави да се изплаща всяка отчетена от тях сума, въпреки, че НЗОК няма абсолютно никакъв механизъм за контрол на направените там разходи. По отношение на лимитите за болниците определени с чл. 4 от закона, изразяваме становище, че е дошъл момента за тяхната отмяна. От 1 ноември тази година в болница ще може да се влиза само с пръстов отпечатък. Това изключва и на теория и на практика отчитането на фиктивна дейност. Следователно публично огласеният мотив за въвеждането на лимити – да се спре източването на здравната каса , вече не е валиден. След като необходимостта от въвеждането на лимити на болниците е отпаднала, следва да отпаднат и самите лимити. Както правилно се изрази министър Москов, сега „Пациентът със своята идентификация нарежда на своя осигурител НЗОК да плати”. Споделяме изцяло казаното от министъра и затова НЗОК не може да откаже плащане, след като пациентът здравноосигурено лице е „наредил” такова. В тази връзка предлагаме да отпадне изцяло текстът на чл. 4 ал. 1, т. 2 от ЗБНЗОК за 2017 година. Ако това предложение бъде отхвърлено за нас ще остане основателно съмнение, че не „източването на НЗОК ”, а други, скрити от обществото мотиви, са причина лимитите за болниците да продължат да съществуват.


frognews.bg 

Медицинските бележки, за извиняване на училищни отсъствия, ще бъдат с номер на амбулаторния лист



Първоначално амбулаторния лист трябваше да замести изцяло сегашната медицинска бележка.
ОПЛ обаче скочиха срещу идеята с мотива, че в документа се съдържа лична информация на пациента и това не би било коректно, тъй като се нарушава конфиденциалността.
В указанията сега се посочва, че отсъствие от училище по медицински причини, свързани със заболяване, което налага лечение в домашни условия, диагностични или лечебни процедури в амбулаторни условия или други свързани със здравето обстоятелства, се удостоверява от лекар в лечебно заведение за първична или специализирана медицинска помощ, център за спешна медицинска помощ или спешно отделение на лечебно заведение за болнична помощ. Удостоверението е въз основа на данните от анамнезата, обективния статус от извършения преглед, резултатите от извършените изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация - амбулаторен лист за лечебните заведения за извън-болнична помощ, фиш за обслужен спешно болен за центровете за спешна медицинска помощ или лист за преглед на пациент в консултативно-диагностичния блок. Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини се документира в отделен документ "Медицинската бележка", която се попълва и подписва от лекаря, извършил прегледа на ученика, и се подпечатва с печата на лекаря и/или лечебното заведение. В медицинската бележка задължително се вписва номерът и датата на документа за преглед. Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването. Дните, посочени в медицинската бележка, не може да предхождат датата на извършване на прегледа, посочена в амбулаторния лист. Отсъствие от училище след болнично лечение се удостоверява от лекар от лечебното заведение за болнична помощ или от общопрактикуващия лекар на ученика. В този случай в бележката, вместо номер и дата на документа за преглед, се посочва номер и/или дата на издадената епикриза. След дълги разговори между министъра на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов бяха предприети действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и за документиране и контрол на тези случаи.
Здравният министър е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират всички лечебни заведения на територията на областта за новите изисквания за издаване на медицински документи. А лекарите, издали медицински бележки, да предоставят при поискване на контролните органи на МЗ (РЗИ и ИАМО) информация за издадените медицински бележки и медицинската документация по случая.
"Лесният начин на попълване на медицински бележки трябва да бъде спрян. Единственото малко затруднение е да се допълни номерът на амбулаторния лист. Това са 5-6 цифри, които не могат да затруднят практиката на личния лекар", коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

20% от болничните у нас са фалшиви



Всеки пети болничен лист в България е фалшив. Това показвала неофициална информация от
служители на районните здравни инспекции. При направените проверки от началото на годината има съмнения, че 15-20% от листовете не са истински. Най-фрапира-щият е болничният на стотици шивачки от Гоцеделчевско, които докато "боледуват", берат плодове срещу заплащане в Гърция. Доказването на фалшивата диагноза обаче е много трудно, особено когато става въпрос за седмица-две отсъствие от работа. Малко са случите и на заловени ментета дори, когато става въпрос за "боледуване" в продължение на месец-два. Над 46 000 електронни болнични листове отчитат в НОИ. На фона на това ден по-рано стана ясно, че всеки българин дава от джоба си по 248 лева годишно за здравеопазване, като в това число не влизат парите, които плащаме за здравно осигуряване. За това информираха на база статистика от БЛС, откъдето поискаха бюджетът на здравната каса за догодина да бъде увеличен с 273 млн. лева. Според председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев здравеопазването ни е на ръба на пропастта, а големият размер на неофициалните плащания показва колко е недофинансирана системата у нас. Освен повече пари за здраве, от БЛС поискаха и отпадане на лимитите при болничните бюджети.

Национална бизнес поща

Зимната сватбена рокля е още по-красива!



Избрани предложения на дизайнера Христо Чучев от сватбена колекция „Вълшебство“, есен-зима 2016/2017   

Зимната сватба има свое неповторимо очарование, а булките в студените месеци съвсем не са ограничени в избора на прекрасна сватбена рокля, напротив. „През зимата дамите могат да бъдат още по-красиви и неотразими в своя специален ден.“, смята дизайнерът Христо Чучев и го потвърждава със своята сватбена колекция „Вълшебство“, есен-зима 2016/2017.
За булките, които предпочитат зимната сватбена рокля, Христо Чучев създава модели с елегантно подчертан силует, който следва красивите извивки на женското тяло. Дизайнерът залага както на затворена визия с дълги ръкави, украсени с дантели и камъни, така и на акцентирани, красиво оформени деколтета и гърбове. Във всички модели е обърнато специално внимание на ръчната работа и детайлите. Материите включват разнообразие от дизайнерски дантели от най-висок клас – френска кордоне дантела, израелска, ливанска, както и френски тюл, коприна, креп жоржет, органза и шифон. Богатата и красива украса върху роклите включва: фини кристали, сатенени копчета, апликации от 3D цветя и др. Ето и шест избрани предложения за зимна сватбена рокля от колекцията „Вълшебство“ на дизайнера Христо Чучев, като всяка рокля носи името на жена с буквата „Д“:
Дебора – рокля от жоржет, която елегантно подчертава силуета на тялото. Горната част
е ръчна изработка с богата украса от кристали отпред и на гърба. Дългите ръкави са кокетно разкроени при китката и също украсени с кристали. Роклята се разкроява от средата на бедрата и в долната част е оформена с шлейф.
Джулия – рокля с царствен обем, изработена от лазерно рязана дантела с елементи, монтирани върху фина френска дантела. Деколтето и гърбът са красиво оформени и подчертават женствеността. Талията е подчертана, а прозрачните ръкави са силно разкроени в долната част и са украсени с елементи от дантелата.
Дафне – използвана е комбинация от три вида дантела: френска фина дантела, ливанска и израелска. В горната част има акцент с декорация от камъни върху раменете и деколтето, а линията на гърба е красиво подчертана с малки облечени копчета. Дългите ръкави завършват при китката с елегантна украса от дантела и кристали. В долната част на роклята дантелата е монтирана върху ефирен френски тюл.
Донна – за роклята са използвани три вида фина френска дантела, като ръкавите и елементите около деколтето и гърба са оформени със специално подбрани дизайнерски дантели. Акцент в дизайна е V-образната форма, която изразително подчертава силуета и е използвана при деколтето, гърба и в прехода между горната и долната част на роклята.
Далия – романтична рокля с нежно излъчване. Дизайнерското решение за модела е красива украса от 3D цветя върху фин тюл и дантела. Ръчно оформената горна част е със силно разкроени ръкави също богато декорирани с цветя. Гърбът на роклята е с елегантно оформен кръг. Силуетът е прав и леко удължен в задната част.
Даяна – изчистен силует с пълна симетрия, изцяло затворена кройка и лек шлейф. Използвани са лазерно рязани елементи, монтирани върху дантела. Дизайнът е оформен с  атрактивни симетрични орнаменти при композицията на дантелите.

Венета Харизанова и Есил Дюран ваят тяло с TriActive+



Революционна техология - дренира тялото, възпрепятства задържането на течности, стяга и изглажда проблемните зони

В столичната топ клиника, по естетична дерматология, Jewel Skin Clinic бе представена, пред журналисти и гости, революционната медицинска технология TriActive+.
Иновативната апаратурата е алтернатива на оперативния лифтинг и безкомпромисно унищожава целулита. Модерната италианска машина радикално намалява задържането на течности, активира микроциркулацията и успешно се справя със “синдрома на тежките крака”, хармонично премоделира тялото, стяга и тонизира кожата в проблемните зони на бедрата и седалището; ръцете, шията и деколтето, премахва и двойна брадичка. В резултат кожата е здрава, стегната и гладка.
Домакин на премиерата на TriActive+ бе очарователната  водеща Зейнеб Маджурова, която от години се доверява на експертите по красота от Jewel Skin.
Кинезитерапевтът на клиниката Ани Николова демонстрира на живо как работи апаратурата. А магнетичната Венета Харизанова се подложи за първи път на процедура с TriActive+. Топ моделът не скри, че залага на активно движение и спорт, както и на специален хранителен режим. Но  въпреки това прибягва и до умни революционни помощници за поддържане на стегнат силует.
Красивата манекенка сподели, че процедурата е приятна, безболезнена и с удоволствие би притежавала тази машина вкъщи, за да не и се налага да спира консумацията на шоколад.
-Трудно се справям със задържането на течности, затова вярвам, че имам нужда точно от TriActive+“, сподели още тя.
Сред гостите в Jewel Skin Clinic беше бе и изпълнителката Есил Дюран, която подчерта, че има чудесни резултати от терапията с TriActiv+.
По време на събитието Николова коментира:
-Красотата е не само даденост, но и преди всичко грижа, отговорност и информираност. Защото всяка дама трябва да знае какви са последните тенденции в поддържането на здрава фигура и кожа. Красотата днес не е единствено и само естетическа категория, а предопределя до голяма степен успеха в обществото и се асоциира с висок социален статус. Гладка и красива кожа е само здравата кожа и наш дълг е да се грижим за здравето си. Целулитът или „портокаловата кожа’’, е не просто козметичен дефект, а
сериозно заболяване на съединителната тъкан. TriActivе+ е най-революционното решение на медицината в борбата с него. Силата и уникалните резултати при TriActive + е перфектната комбинация на три отделни технологии в едно, които се прицелват в несъвършенствата. Машината работи с ултразвук, лазер, радиочестота и ефективно елиминира локалните натрупвания на мазнини, лимфен застой и отпуснатост на кожата. Процедурите с TriActive+ намаляват целулита, оформят тялото и го скулптурират. Липосукцията е вече нещо остаряло и ненужно. С TriActive+ безоперативно със споменатите вече ултразвук, лазер и радиочестота заглаждаме кожата без да рискуваме с операция, която може да доведе до усложнения. Апаратът е подходящ за тяло, и за лице, шия, деколте. Освен че подобрява еластичността на кожата, с апарата могат да се третират бръчиците по лицето, тъй като стимулира контракциите на колагеновите фибри.

Фондация BCause ще приветства новите 120 стипендианти на програма „Готови за успех“



Заради високите си академични постижения 120 млади хора ще получават едногодишна
стипендия. Средствата са осигурени изцяло от дарители – хора и и компании.
Програма „Готови за успех“ на Фондация BCause подкрепя отлични ученици в 12 клас и студенти от бакалавърска и магистърска степен в държавни университети, загубили единия или двамата си родители. Стипендиите са десетмесечни, а годишният им размер е съответно 2000 лв. за студентите и 1000 лв. за учениците.
14 бъдещи лекари, 4 бъдещи юристи, 7 икономисти, двама журналисти, 4 специалисти по биотехнологии, 5 компютърни специалисти, 4 бъдещи учители, художник, археолог... Това са само част от стипендиантите през учебната 2016/2017 година.
Дарители на Стипендианстка програмата "Готови за успех" през 2016/2017 са: Българо-американско общество, Американската търговска камара в България, Контур Глобал Марица Изторк 3, Телъс Интернешънъл Юръп, БНП Париба, еКомера, Амжен, Теленор, Бер-Хелла Термоконтрол, Интраком, Инвестбанк, ПиПиДи, СИТИ, Булстрад Живот, Вега Медикал, Сибанк, Световна банка България, Фърст онлайн солюшънс, Софарма, Фератум, Глобал филмс и Глобал Фрейм, Акта Верба, Данекс 2002, Холдинг Загора,  десетки дарители по ведомост от Мтел и много други хора и компании.
За 10 години стипендиите са1028 на обща стойност над 1,5 млн. лв.
Стипендиантската програма „Готови за успех” се радва на подкрепата и на своите посланици на добра воля – журналистите Христо Калоферов и Мирослава Иванова и актьорите Албена Михова и Ненчо Балабанов.
От своето създаване програмата се осъществява в партньорство с фондация “Сирак”. През 2014г. фондация BCause получи получи отличието „Бяла лястовица“ от „Господари на ефира” за стипендиантската програма „Готови за успех”.

Книгата на Свен Бьотхер „Множествена склероза. Диагноза: нелечима. Терапия: въпрос на личен избор“ вече е на книжния пазар



През 2005 г. Свен Бьотхер – 40 годишен германски журналист, писател, сценарист и продуцент
на тв сериали, се разболява от множествена склероза, която се смята за нелечима. Той като всеки „начинаещ“, е изпълнен с въпроси, на които лекарите отговарят уклончиво, а често дори ги игнорират или арогантно ги обявяват за напълно безсмислени и излишни.
Бьотхер решава да използва краткото време, което му остава, както може да се предположи, за да опише за трите си дъщери „всичко, което ще им е нужно да знаят, за да живеят и оцеляват“. Така се появява книгата му „Квинтесенции“. Скоро след излизането си тя се превръща в бестселър.
След мъчителен период, в който болестта се развива стремително бързо, той прави своя избор и поема риска да тръгне по път, коренно различен от този, който очертава официалната медицина. Заради невръстните си дъщери, заради жената до себе си и страстното си желание да продължи да живее. И поема по неутъпкани пътеки - към новия си Аз. Едва след като взема нещата в свои ръце и сам се захваща с проучване на болестта, в тунела се показва светлинка. Авторът сам търси информация, проучва и изпробва различни неща. Открива алтернативи извън официалната медицина и стига до убеждението, че собственото му тяло не му е враг, а партньор, че организмът му е прекрасно функциониращ механизъм, който просто се е пообъркал и е решил, че трябва да се бори като унищожава вещества, които му принадлежат и са му нужни. Бьотхер е майстор на думите и книгата е написана увлекателно, провокативно, духовито и модерно. Разказът му на места е и сух – когато става въпрос за конкретни действия, диети, спорт, хранителни добавки, за анатомия, химия, биология, психология. Нищо не е пропуснал. Всичко е обосновано научно и практически, базирано на близо двеста цитирани изследвания, книги, научни трудове. Със съдействието на лекари, учени, специалисти, болни, оздравели, съмишленици и противници. „Множествена склероза…“ е написана с искреност, която не щади нито автора, нито болестта, нито трудностите по пътя обратно към здравето и живота. А това е сериозна причина човек да повярва, че може би не всичко, но много неща са възможни. И че винаги има път.
По удивителен начин авторът разказва как точно е извършил „рестарта“ на организма си, предлагайки както научно обоснованата информация за множествената склероза, така и дълбоко емоционалната си мотивация за побеждаване на болестта със собствени сили.

Любопитни факти свързани с Hilton



-Създаването на десертът Брауни и салатата „Уолдорф“, чиито оригинални рецепти се
използват и до днес са само част от случващото се в хотелите Hilton по света през изминалите 97 години от откриването на първия хотел.
-1919 г. – Конрад Хилтън стартира хотелския си бизнес, като купува малък хотел с 40 стаи в Тексас, вместо да осъществи първоначалното си намерение да купи банка.
-1942 г. – композиторът Ървинг Бърлин пише любимата коледна песен „White Christmas“, докато седи до басейна в Hilton Arizona Biltmore
-1947 г. – Нюйоркският Roosevelt Hilton става първият хотел в света, който инсталира телевизори в хотелските си стаи.
-1954 г. – Рамон „Манчито“ Мареро, барман в хотел Hilton Caribe измисля Пина Коладата след месеци експерименти. В оригиналната рецепта има ром, сок от ананас и кокосов крем. През 1978 година Пина Коладата е обявена за национална напитка на Пуерто Рико.
-1955 г. – отваря врати Hilton Istanbul, първият хотел построен в Европа след края на Втората световна война. По-късно става и първият хотел в света, който има своя пощенска марка.
-1964 г. – Бийтълс се срещат с Ед Съливан в Hilton London на Парк Лейн. 
-1965 г. – на 45тия етаж на Hilton New York запомнящо се общо представяне имат Кийт Ричардс и Мик Джагар. Пианото, на което са свирили тогава, е в хотела и до днес.
-1969 г. – Джон Ленън и Йоко Оно прекарват медения си месец в президентския апартамент на Хилтън Амстердам. Тук те провежда известния си „креватен протест“ за мир цели шест дни. Апартаментът на Джон и Йоко все още се използва и се радва на изключителна популярност сред младоженци и влюбени двойки.
-1979 г. – Фреди Меркюри пише CRAZY LITTLE THING CALLED LOVE, докато взима вана в един от апартаментите на Hilton Munich Park.
-1999 г. – Анджелина Джоли скача в басейна на Beverly Hilton, след като печели наградата Златен Глобус, ... с роклята си на Рандолф Дюк!
-1973 г. – Hilton представя първата централизирана резервационна система, използваща компютърна технология, HILTRON, която обединява всички хотели Hilton.
-1992 г. – Филмът „Бодигард“ с Уитни Хюстън и Кевин Костнър е заснет в The Fountainbleau Hilton.

-1992 




Уникална фотоизложба „Гостоприемство с история“, на Моста на влюбените, по случай 15 години Hilton Sofia



Hilton представя неотразими дестинации и ключови моменти от историята си, както и важните за Hilton Sofia събития в подбрани арт фотоси

Преди 15 години хотел Hilton отвори врати в България и се утвърди, като първокласна локация за престой, бизнес срещи и събития в столицата.
В чест на 15-годишнината Hilton Sofia предвижда серия от петнадесет вълнуващи събития, които да подчертаят водещата му роля в изграждането на културата на гостоприемство в града. Едно от тях е фотоизложбата, озаглавена „Гостоприемство с история“, която бе открита на „Моста на влюбените“. Тя показва тридесет очарователни дестинации, с директни полети от София, илюстрирани с архитектурно значимите сгради на Hilton. Други петнадесет фотоса показват, значими за историята на Hilton открития и иновации, а останалите снимки са посветени на Hilton Sofia.
Посетителите на „Гостоприемство с история“ ще могат да се доближат до наследството от история, завещано от Конард Хилтън, както и до любопитни факти и моменти от историята, чрез прочутите фотоси от стаята та Джон Ленън и Йоко Оно в Hilton Амстердам, написването на коледната класика „White Christmas” и информация за новата мобилна апликация на Hilton HHonors. Важните събития от историята на Hilton Sofia, като снимки от откриването на хотела и празнуването на 15 годишнината, също са част от фотосите на Моста на влюбените, които може да бъдат разгледани,от жителите и гостите на столицата, до 14 ноември 2016 г.
Щефан Райтер, генерален директор на Hilton Sofia. сподели, при откриването на фотоизложбата:
”Ние сме изключително горди, че благодарение на подкрепата на регионалния маркетинг отдел имаме честа да покажем в София видни дестинации на хотелите Hilton – от
Рейкявик до Дубай и Тел Авив. Посетителите на изложбата ще научат още интересни факти. Например, че напитката Пина Колада, сладкишът Брауни и салатата „Уолдорф“ са създадени в хотелите на Hilton по света, както и че Hilton e първата верига, управляваща хотели по световните летища.В допълнение, ние, Hilton Sofia, имаме редица специални поводи, с които да се похвалим. От обновения президентски апартамент, до празненствата за Октоберфест и моменти от събитието “Около света за един ден”. Фото-изложбата „Гостоприемство с история“, на Моста на влюбените, подчертава нашата традиция на добър домакин в София. Хотелът е известен с удобната си локация, невероятната гледка към столицата и безпрецедентното си гостоприемство“.
Hilton Sofia
Разположен в сърцето на София и заобиколен от Южния парк, Hilton Sofia предлага 245 просторни стаи с модерно обзавеждане и невероятен изглед към Витоша. Хотелът се гордее с уютния си бизнес салон и наскоро обновения президентски апартамент. Пространството за конференции и мероприятия, от 460 квадратни метра, е допълнено от уникален атриум и тераси към Южния парк. Гостите на спортния център имат на свое разположение 24 часа фитнес, както и вътрешен басейн, сауна, парна баня, открита тераса и две масажни стаи.
Hilton Hotels & Resorts
Близо един век хотелите Hilton гордо посрещат туристи от целия свят. С повече от 570 хотела на 6 континента, веригата поставя основата на незабравимо пътуване и цени всеки свой гост, който минава през вратите на хотела. Като най-важната част от семейството на Hilton, Hilton Hotels & Resorts не спира да налага стандартите на гостоприемство чрез продуктови иновации и услуги, които отговарят на високите изисквания на гостите на хотела. Hilton Hotel & Resorts e част от многократно награждаваната програма за лоялност, Hilton HHonors.
Членовете на Hilton HHonors директно резервират, през предпочитаните канали на Hilton, и незабавно получават бонуси, включително ексклузивни намаления, каквито не могат да се намерят никъде другаде, безплатен интернет и удобства като дигитална регистрация в хотела с възможност за избор на стая и „дигитален ключ“, достъпен ексклузивно през приложението Hilton HHonors.

Програмата „Хемангиоми в ранна детска възраст“ на НПО ще осигури безплатна терапия за около 40 бебета с хемангиом в ранна детска/кърмаческа възраст



Проектът цели от една страна да повиши информираността на обществото относно социалната значимост на заболяването, от друга – да подпомогне осигуряването на
ранен достъп до съвременно лечение на засегнатите деца, а от трета - да се създадат условия за траен диалог с институциите по този проблем.
Тъй като у нас до момента няма стандарт за лечение на хемангиомите в ранна детска (кърмаческа) възраст, както и възможност за реимбурсиране на лечението, чрез този проект НПО ще осигури ранен достъп до пълен курс на лечение на 40 бебета с хемангиом.
Родителите, които желаят да получат повече информация и да се включат в проекта е необходимо да се свържат с горещата телефонна линия на НПО - 0700 10 515.
Като част от нея предстои старта на Факултет „Хемангиоми в ранна детска възраст“ на сайта на Университет за пациенти - www.uni.npo.bg, където ще бъде предоставена изчерпателна информация за хемангиома – специфики на заболяването, честота, рискови фактори, възможности за лечение и др.
Във връзка с програмата бе свикана и Експертна работна група от специалисти педиатри, неонатолози, дерматолози, онкохематолози, детски хирурзи и детски кардиолози, която обсъди аспектите на заболяването (патогенеза, клинично  протичане, диагностика, лечение, текущо проследяване и усложнения, възможностите за лечение в Европа), предизвикателствата пред достъпа до навременно лечение у нас и Препоръките на Европейската експертна група за лечение на детски хемангиоми.
Бе отчетено наличието на възможности за системно лечение с перорален пропранолол, разрешен за педиатрична употреба, приложим в домашни условия, с утвърдени терапевтични схеми и обширни клинични данни за безопасност, които са описани от Европейската експертна група за лечение на хемангиоми в ранна детска (кърмаческа) възраст (IH).
Експертите заключиха, че стартирането на процедура за реимбурсация на лечението ще улесни достъпа до лечение на пациентите, страдащи от хемангиоми в ранна детска (кърмаческа) възраст и ще подобри прогнозата на заболяването.
Сред рисковите фактори на това заболяване са преждевременно раждане, напреднала възраст на майката, бяла раса и др. Навременната диагностика, пълните лабораторни и образни изследвания и адекватното лечение са от особено значение за предотвратяване настъпването на усложнения.
Хемангиомите са най-честите мекотъканни тумори, разпостранени в детска възраст, които засягат 4,5% от всички новородени. Хемангиомите се срещат относително често – при 8-12% от всички новородени и при 22% от недоносените деца, като честотата им е по-голяма сред момичетата. Обикновено липсват при раждането и се появяват в първите дни или седмици след това (70% се проявяват до 4-5 седмици след раждането), като значително нарастват към 5-ия месец на кърмачето. Между 3 и 10% от новородените развиват хемангиом до навършването на 1 година.
Хемангиомът в ранна детска възраст е доброкачествена, често спонтанно регресираща патология, която понякога поради значимостта си или локализацията си води до естетични и функционални проблеми или риск за живота на кърмачетата. Началото на лечението зависи от разрастването на хемангиома, риска от усложнения, свързани с неговия размер и локализация, риска от кръвоизливи и неестетични белези. Туморите, които най-често налагат провеждане на активно лечение вместо изчакване на спонтанно обратно развитие са тези, локализирани в периорбиталната област, централната част на лицето, дихателните пътища, кожните гънки и аногениталната област. Хемангиомите, локализирани в тези зони са с по-висока честота на улцериране, развитие на органна дисфункция и обезобразяване. Те по-често се асоциират и с други малформации.
При 5-10% от хемангиомите, в зависимост от разположението им,  може да настъпят сериозни усложнения като обструкция, улцерация или обезобразяване, които да доведат до значителна болестност на засегнатите пациенти (некроза на носа, ушна инфекция, патологично въздействие върху съседни органи, хронична болка, кървене, респираторни затруднения и понякога могат да бъдат и животозастрашаващи). Не третиран хемангиом би могъл да претърпи спонтанна инволюция, но последствията биха могли да бъдат необратими или да представляват неестетичен дефект, водещ до трайно обезобразяване, докато своевременно лечение позволява да се избегне този тип последствия.
Хемангиоми, които причиняват обезобразяване или функционални ограничения могат да повлияят на качеството на живот на засегнатото дете и неговото семейство. Отрицателна реакция от непознати, социална стигма, тъга, стрес и ниско самочувствие са някои от най-често съобщаваните ефекти от наличието на тези лезии.
12% от децата с хемангиом имат нужда от лечение, а при част от тях то е животоспасяващо.
По данни на НСИ за 2015 г. броят на живородените деца е 65950. Имайки предвид епидемиологичното засягане от до 2,6 до 4,5%, липса на спонтанна регресия и усложнение при до 10% (5-10%) от засегнатите, става ясно, че максималният брой на децата, нуждаещи се от системно лечение е приблизително 200 - при условие, че бъдат обхванати и диагностицирани всички деца със заболяването, което е практически невъзможно поради липсата на системен скрининг за заболяването.

Дерматолози от ВМА с безплатни прегледи за рак на кожата



Медицински специалисти от Клиниката по дерматология и венерология към ВМА ще извършват безплатни профилактични прегледи за рак на кожата.
Консултациите ще се проведат на 09.11.2016 г. /сряда/, от 09:00 до 13:00 часа, в кабинети 227 и 230 в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо предварително записване на  тел. 02/ 92 25 809 и 02/ 922 61 81, от 09:00 до 13:00 часа.
Прегледите ще се извършват от началника на Клиниката по дерматология д-р Весел Кантарджиев и колегите му - д-р Айлин Шеф, Златимира Дервенска, д-р Стефана Грудева.