Translate

сряда, 7 декември 2016 г.

Българска компания с две отличия за най-добри продукти на европейско изложение за биохрани



Българският производител на сурови биохрани Go4Raw е отличен с две награди на европейското изложение Nord organic food fair. На форумът, който се проведе в Малмьо,
Швеция, българските продукти се пребориха с конкуренцията на 375 производители от Швеция, Норвегия, Дания, Финландия, Исландия и други страни.
Барчетата на Go4Raw, с които компанията стартира дейността си, спечелиха приза за Best New Organic Food Product. Най-добрите в категорията Best New Organic Special Diet Food (vegetarian, vegan, free-from) пък са крекерите на бранда, направени от пресни био зеленчуци, сушени на 42 градуса, за да се запазят всички витамини и минерали в тях.
Nord organic food fair е най-голямото B2B изложение в Скандинавия, което тази година привлече над 4900 търговски фирми, производители и преработватели от цяла Европа.
Скандинавските страни са на първо място като процент от населението по консумация на биохрани. Отличията за България точно там поставят страната ни на европейската карта на производителите на здравословните продукти, коментираха от Go4Raw, която съществува едва от една година, но не спира да покорява нашия и чуждите пазари. Това обаче не е успех само за компанията, но и за всички български производители на органични продукти, защото се отварят врати за навлизане на разрастващия се европейски пазар”, споделя Пламен Медаров – главен изпълнителен директор на Go4Raw.

С операции на силиконови очи завърши националното обучение на младите офталмолози



Операции на силиконови очи станаха кулминацията на националния проект, който тази година обучи над 200 специализанти по офталмология и млади офталмолози. Уъркшопът се проведе по време на 32-ата Конференция „Новости в офталмологията“ този уикенд в Правец. Събитието е най-голямата научна проява в областта на офталмологията, а симулираната операционна предизвика интереса на множество лекари.
Върху изкуствена глава със силиконови очи, под микроскоп специализантите тестваха етапите на операция за премахване на катаракта (очно перде). Наставляваха ги офталмохирурзи от клиниките по очни болести на ВМА, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, „Токуда“, и др. Инсталираната апаратура също е част от „новостите“ – тя идва в България за първи път и все още са единица болниците, в които я има.
Симулираната операционна, позната в медицинската наука с термина Wet lab е естественият завършек на националния проект за обучение на младите лекари по очни болести, в който участва Българското дружество по офталмология.  Тази година то насочи усилията си в две посоки – към информиране на пациенти за най-често срещаните очни заболявания с кампанията „Право на зрение“ и към повишаване на квалификацията на очните лекари. В медицинските университети на София, Пловдив и Варна бяха проведени семинари с участието на специализанти и офталмолози-практици.  Основна цел бе младите лекари да придобият практически умения и да се научат да „виждат“ чрез очите на пациента. По време на всички обучения те тренираха и със симулационни очила – очила, които показват как виждат пациенти с катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, и пр.
В научната програма на тазгодишните „Новости в офталмологията“ бяха представени повече от 200 съобщения. В немалка част от тях участваха и специализанти. Особен интерес предизвика клиничен случай, докладван от д-р Иванина Райчева (специализант) и д-р Димитър Тасков от Пловдив. Случаят е на 21-годишен пациент с двустранна катаракта (очно перде). Заболяването се появява предимно при възрастните хора, при естественото стареене на вътреочната леща, затова за лекарите представлява научен интерес да открият причината за пердето в толкова млада възраст. Мъжът от дете има късогледство и астигматизъм. Силно увлечен по алтернативната медицина, решил сам да подобри зрението си. В продължение на шест месеца всеки ден масажирал околоочната си зона с вибриращ и инфрачервен масажор. Така сам си предизвикал катаракта. Поставената диагноза е Catatacta physicalis представлява увреждане на лещата, предизвикано от въздействието на различни  физични фактор и:инфрачервени лъчи, УВ и рентгенови лъчи, радиоактивно лъчение, ел.ток.

Книгата „Разстрелът на Христо Ботйов“дава отговор на въпроса - кой е убиецът



Сензационната книга „Разстрелът на Христо Ботйов“ на Веселин Игнатов, тиражирана от издателство „Милениум“, ни помирява с духа на един от най-големите кумири на нацията, казвайки истината за смъртта му. В юбилейната 140-та година от гибелта на гения е време да прозрем истината и да отхвърлим митовете, витаещи около кончината му.
Кой уби Ботев? Това е една от най-големите загадки в българската история.Има ли предател в най-близкото му обкръжение? Каква е ролята на Никола Обретенов, Георги Апостолов и на другите му съратници?
Писателят-документалист Веселин Игнатов слага кръст на гъмжилото от противоречия, лъжи, нелепи версии и спекулации, свързани със смъртта на Ботев. Базирайки труда си на повече от 100 исторически извора – протоколи, изследвания, лични свидетелства, научни хипотези и анализи, авторът проследява пътя на поета до неговата Голгота и дава ясен отговор на въпросите: Колко митове витаят около смъртта на Ботев и кой е най-абсурдният?; Какви са несъответствията между официалната версия и действителността?.Словесни фокусничества или истина са свидетелствата на съратниците на революционера и др.
Неподражаемият творчески стил на Игнатов отпраща директно към времето на героя, а сред архаичните думи и изрази остроумно и на място звучат съвременни термини и идеи. Така не само с описаните събития и анализа си, а и с езика на книгата изследователят ни потапя в епохата и годините, след нея, спуснали завесата на мистерията.
---------------------
Веселин Игнатов (1957 г.) е завършил е Български език и история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и е учителствал в град Добрич. Автор е на пет документални книги, а научните му изследвания и литературно-критическите текстове в централния периодичен и академичен печат са над 135.


Десетметрова елха от рециклирани капачки на кутии от боя грейна на фасадата на Оргахим в Русе



Елхата тежи около 100 килограма, окачена е на специална конструкция, а капачките са закрепени на мрежа, която се използва за армиране на мазилки. За изработката помогнаха от неправителствената организация Сдружение Трансформатори, с които Оргахим работи по популяризирането на инициативи за облагородяване на градското пространство. 
Нестандартната идея за коледна декорация идва от стремежа за опазване на околната среда и е в съответствие с политиката на компанията за корпоративна и социална отговорност. Дори в празнични моменти, приоритет на Оргахим е, с дейността си да защитава хората и природата, и същевременно да внася цвят и добро настроение в живота на всички.

JobTiger, работодатели от „Тракия икономическа зона“ и община Пловдив обявиха кампания за привличане на кадри



от населени места с висока безработица извън област Пловдив обявиха пет индустриални компании. Кампанията започва с Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и
Стамболийски и ще продължи с други 15 града в страната и чужбина.
Над 5000 работници са необходими на предприятията в Тракия икономическа зона (ТИЗ) през 2017 г., съобщи инж. Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия икономическа зона“. В тази цифра се включват приблизително: 600 специалисти с висше образование и 1000 средни специалисти.
За да посрещнат растящата нужда от кадри, едни от най-големите инвеститори в страната като Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България и Либхер Хаусгерете - Марица се обединиха около концепцията за търсене на кадри не само от цялата страна, но и от чужбина. Компаниите имат и подкрепата на община Пловдив и Клъстер ТИЗ.
Инициативата започва с информационна кампания, като свободните позиции в Пловдив се обновяват постоянно на уеб сайта на инициативата – http://plovdiv.careerdays.bg/, обясни Светлозар Петров, управител на JobTiger. Информационни дни на кариерата са следващата стъпка, като работодателите ще представят, както отворени позиции в предприятията си в региона на Пловдив, така и възможностите и условията за трудова миграция и ще могат да се срещнат с местните общности, за да инициират процеса по подбор на персонал.
Градовете са избрани на база ниво на безработица, налични квалификации у безработните лица и потенциал за преместването им в Пловдив. Община Пловдив от своя страна има готовност да осигури достатъчно места в  училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства. В ТИЗ е изготвен и проект за жилища за индустриални работници.
Програмата цели да насочи вниманието към регион Пловдив и възможностите за работа и живот там. През последните години Пловдив се наложи като индустриален лидер в България, а Тракия икономическа зона се превърна в една големите индустриални зони в Югоизточна Европа. Постоянно навлизащите нови инвеститори имат нужда от допълнителен човешки капитал и от привличане на таланти. Заплащането в редица сектори вече е атрактивно не само за страната, но и за чужбина. Затова вторият етап на кампанията ще обхване Молдова, Украйна, Македония, Северна Гърция и др.

Всяка година в света се раждат над 15 милиона недоносени бебета



През последните 20 години честотата на ражданията преди термин се увеличава процентно в повечето страни. Според доклад на Световната здравна организация от 2012 г. всяка година 1
милион деца умират поради усложнения, причинени от преждевременното им раждане.
Тези данни бяха изнесени на Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца, чийто домакин бе страната ни.
Форумът, който се проведе в столицата, събра 140 водещи здравни специалисти, неонатолози, родители, представители на пациентски организации от 26 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Той беше открит от председателя на Българската асоциация по неонатология проф. Мая Кръстева и Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца“.
Участниците в него се запознаха с опита на редица държави по отношение на грижите за недоносените деца.
В рамките на седемте панела бяха представени програми за проследяване след напускане на интензивното отделение, офталмологичните, неврологичните и респираторните проблеми при недоносените и стратегиите за справяне с тях, т. нар. „кенгуру майчина грижа“, стъпките за обединяване на усилията на здравни специалисти и родители. Бяха споделени въздействащи лични истории на семейства, преживяли изпитанието на преждевременната поява на бебето и всички последствия от нея.
Много от лекторите представиха неоспорими факти за това, че майките трябва да имат достъп до бебето си от момента на неговото раждане не само за да се възстановят и укрепнат по-бързо техните бебета, но и за да бъдат самите родители максимално информирани и подготвени за голямата отговорност да се грижат и отглеждат своето дете.
„Мисля, че стъпката е направена. Тази тенденция ще се развива в България. Трябва малко революционизиране на нашето мислене като специалисти, за да се приеме този маниер на поведение към родителите и децата повсеместно. Но в сравнение с това, което беше в миналото, ние сме на много, много, много по-високо ниво по отношение на достъпа на родителите“, заяви проф. Мая Кръстева.
Нина Николова припомни за тяхно проучване, според което у нас все още липсва достатъчно внимание към методите и добрите практики за изграждане на връзка между майката и бебето. Тя оптимистично подчерта, че все пак в това отношение нещата вече се развиват положително.
„Ние имаме все повече достъп до интензивните отделения и до нашите деца. Аз вярвам в промяната, защото имаме много добри специалисти и вървим ръка за ръка с тях“, посочи тя и каза в заключение, че бихме могли дори да надминем опита на страни като Германия и Полша.
Д-р Милица Ранкович Яневски, директор на Института по неонатология в Сърбия, постави акцент върху прилагането на т.нар. „кенгуру майчина грижа“ – метод за укрепване състоянието на недоносените след раждането им, препоръчван от СЗО. Този начин на общуване с бебето все още не се прилага достатъчно, включително и в България. Според данни от проучване на фондация „Нашите недоносени деца“, 92.9% от родителите у нас не са имали възможност да се възползват от метода „кенгуру грижа“.
Страната ни бе представена и от началника на Клиниката по неонатология в СБАЛ по детски болести доц. Ралица Георгиева, чиято тема бе за перинаталните проблеми на централната нервна система при недоносените бебета.
За недоносено дете се смята бебе, родено преди завършване на 37 седмица от бременността на майката. Бебе, родено преди термин, може да тежи от около 600 до 2500 грама, като има редки случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама.
Снимка: Bebok.eu

.

Звездната трупата на театър „Възраждане“ бе събрана от своя драматург Недялко Йорданов



Поводът за емоционалната среща бе премиерата на новия документален филм на Недялко Йорданов „И да започнем отначало“, който е част от вълнуващата поредицата за живота му и за историята на новото време „Още ме има, още съм жив“.
Лентата „И да започнем отначало“, базирана на непоказвани видео кадри, заснети от самия автор, на телевизионни репортажи, интервюта, изяви и статии в печата, пренесе многобройните зрители, препълнили зала 8, във времето на 90-те години на миналия век. Тогава Недялко Йорданов и съпругата му Ивана Джеджева се посвещават на театър „Възраждане“ и минават през водовърдеж от успехи и битки, свързани с неговата съдба.
Понякога трупата е без нито един щатен артист, друг път – с назначени трима или най-много петима. Но въпреки това Йорданов създава хитови представления и привлича публика във време, когато другите театри страдат от липсата на зрители, защото „в тази икономическа криза, в театъра никой не влиза“. Малкият салон на „Възраждане“ се пука по шевовете, появяват се много нови спектакли и се играят безброй пъти. В легенда се превръщат постановките „Трендафил Акациев“ и „Трендафил Акациев 2“. Тодор Колев изиграва митичния поет в 60 представления, а след като заминава като посланик в Канада, за още 190 срещи с публиката с образа успешно се слива Павел Попандов.
„Има нещо гнило в Дания“ е спектакъл, който за пръв път провокира българската публика с темата за проституцията и се превръща и в първия частен тв сериал.
Йорданов сам води интригуващи срещи-разговори с известни интелектуалци пред публика, които се излъчват по БНТ. Кани големи творци да създават пиеси за трупата – като Иван Радоев, чийто проект остава неосъществен заради ранната му кончина, и Ивайло Христов, който пише единствената си, но много успешна пиеса „Домашен ресторант“.
На сцената играе Радой Ралин и развихря импровизаторския си талант.
Успехите на театъра обаче често биват помрачавани заради вмешателство от Общината-собственик и чрез нея – от пипалата на политици и управници. Съкращават актьори; спускат им партиен парашутист за директор, срещу когото борбата е чутовна и емоционална; атакуват театъра и лично Йорданов чрез медиите – управляващите директно се опитват да внушат на главни редактори на вестници да не допускат поета до публичното пространство.
„Времето на Иван Костов беше като връщане на тоталитаризма“, обобщава поетът. А самият той – влюбен в театъра, без колебание отказва да приеме предложението да оглави Българската национална телевизия. За поста е предложен от писателя Георги Мишев и избран сред няколко други достойни кандидатури.
Накрая трупата на "Възраждане" губи неравната битка с властта и е принудена да се сбогува с публиката си. Прави го официално, с представление в НДК - точно там, където снощи отново се събра отново след години, за да си припомни за щастливите и трудни мигове, изпълнени с много любов от и към публиката.
Премиерният филм показва и не излъчвани кадри от драматичните политически събития след десети ноември 1989 г. - така наречения "български преход" – виждаме политици, министри, президенти, интелектуалци; конгреси, конференции, митинги.
Панорамата от исторически и артистични събития, пречупени през погледа на Недялко Йорданов, е създадена в творчески тандем с режисьора Мариана Чачевска и ще бъде показана по телевизия СКАТ, които продуцират проекта.
Преди прожекцията на новата лента Недялко Йорданов завъртя пред своите гости част от
предишния филм от автобиографичната си поредица - „Сбогуване с Бургас“. Така направи плавно връзката между периода на 80-те, който за него е свързан с Бургаския театър. Десети ноември 89-а година донася на твореца голямо лично огорчение и го кара да напусне родния си град и да замине за столицата.
Искрените чувства, широтата на преживяното, предаността към изкуството и анализът на политическите и социални водовъртежи в документалната поредица са сериозно, интересно и безценно свидетелство за времето.
Актьорите Павел Попандов, Станислав Пищалов, Марияна Станишева и Митко Босев, композиторът Хайгашод Агасян и обичаният им драматург Недялко Йорданов си подадоха ръце след края на филма и се поздравиха с много обич и вълнение.
„Гледах със смесени чувства. Обхвана ме особена носталгия, а също нерви и бяс – сподели Павел Попандов, имайки предвид разгорещеното си и вдъхновено участие в предаването „Панорама“, запечатано в архивните кадри, в което той защитава театър „Възраждане“ и казва истината в очите на присъстващия в студиото, спуснат отгоре и нежелан нов директор Г. Г. Георгиев. – Това беше истински житейски изпит-проверка дали ще застанеш на страната на доброто, „макар да е жилаво злото“, и ние застанахме достойно зад дваж по-достойния Недялко“.
Марияна Станишева и Хайгашод Агасян разсмяха публиката с весели случки с вдъхновяващия и колегите, и публиката Радой Ралин от времето на неговото участие в репертоара на театъра.
Авторските песни в изпълнение на Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян, букетите и автографите върху многобройни стихосбирки на поета, превърнаха събитието в истински празник.

понеделник, 5 декември 2016 г.

Как станах бежанка*



Казвам се инженер Петрова и от 40 години обитавам блок 16 в “Красно село” в столицата.
Всъщност обитавах, но откакто го бомбардираха, живея при роднини. През последните 28 години бях касиерка на блока, така че познавах всички! Знаех кой кога става, кой с коя ляга, даже едно време Мая от седмия с моя помощ хвана мъжа си с оная, студентката от десетия, та го изгони. Хубаво си живеехме, задружно, а сега блока го няма. Но да започна отначало. Миналата зима решихме с Тошо да свикаме събрание. От три месеца нямахме асансьор, парното спряха, водата не стигаше до горните етажи. Няма кой да плаща! От осми до десети етаж всички са в Гърция, трети етаж е в Германия, на Петкови момичето от шестия се ожени в САЩ... Тия от деветия не мога да ги хвана кога са там, кога ги няма. Дебна денонощно, ма все ги изпускам. Та миналата зима Тошо ме хвана как се въртя пред вратата им и ме сряза. И да ги хванеш, няма да платят! - каза той делово и извади таблета от джоба си. - Измислил съм как да оправим проблема. Виждаш ли тези диаграми? Показват развитието на икономиката в Германия по години, съотнесено към броя приети чужденци в страната. Расте! Няма кой да им плаща пенсиите, внасят си. Схващаш ли? Да. Не. Да, е, не де, нищо не разбирам. Какво ме интересува мен Германия, като ходя пеша до осмия етаж всеки ден по два пъти? Да не мислиш,
че Меркел ще ни плати асансьора? Бинго! Виждаш ли, че схващаш бе, инженер Петрова! Виж сега, знаеш, че разбирам от икономика. Затова ти предлагам да приемем бежанци! Алеле божке! Ти нормален ли си бе, леля? Как ще приемаме бежанци, ми те са опасни, бе. Ще дойде един, ще повлече сто, докато се обърнем, ще станем на Афганистан. Петрова, какъв Афганистан, бе, аз за Германия ти говоря, ти Афганистан. Ще внесем бежанци, ама плащачи. От Германия, от Англия, от Америка. Ти новини гледаш ли? Гледам! Какво става виждаш ли? Виждам! В Германия не щат Меркел, в САЩ – Тръмп, половината британци искат пак в ЕС, гърците не искат в Гърция.... Ние ще им дадем демокрация, Петрова! Блок 16 ще отвори врати за бежанци от тези страни и ще ги покани да се нанесат в празните апартаменти. И ето ти пак пари за асансьора, за парното, че даже и вратата ще ремонтираме да не зее така широко... Не мога да си изкривя душата, планът му ми се видя брилянтен! После всичко стана много бързо. На събранието се явихме само аз и Тошо. Решението бе взето с мнозинство. Пуснахме обяви в чужди вестници. Ниски наеми. Хубав климат. Европейска столица. Стабилност! Още през март напълнихме блока. На осмия етаж се нанесоха гърци, над тях турци, на третия дойдоха едни от бившето ГДР, горе единайсетия го кръстихме пентхауз и го дадохме на американец. Британците пък се нанесоха на шестия. Мили хора. Всичките. До онзи фатален ден... Тошо реши да вдигнем таксата, за да ремонтираме покрива. Свикахме ново събрание. Чужденците са дисциплинирани хора, дойдоха всички. Усмихнати едни такива, гутен таг, калимера, хелоу... Но като опряхме до парите, нещата тръгнаха на зле. Найн! – Гюнтер от третия почервеня като рак още щом видя, че вадя тефтера със сметките. - Нищо не плаща! Договор подписан! Пункт! Да плащат гърци, аз разбрал, че на тях половина само от цена взима. Аз ли да ги храня??? Като скочи оная ми ти гъркиня от осмия, като се разфуча... Капиталисти, потисници, фашисти, Хитлер капут!... Гюнтер ставаше все по-червен и устата му мърдаше безгласно “Найн, найн”... Британецът мистър Смит тупна Гюнтер по гърба, смигна му приятелски и каза: Бът май френд... Джърмани плаща винаги! Забравихте ли, че ви победихме? И ние няма да платим, а освен това искаме отстъпка от наема. В този момент турчинът извади пари и каза: Аз плащам, ханъм ефенди, но искам да ми дадете едно от мазетата за джамия да славя Аллах! Като чух, пламнах: “Това е
България, а не Турция, бе аланкоолу! Пет века сме ви търпели, робството свърши!” Турчинът не се даде. Не било честно той да плаща, а ние да го лишаваме от права. Джамия или спира да плаща наема... С гъркинята се спогледахме и аха да му скочим, стана най-страшното. Намеси се американецът: Гайс, окей, окей, успокойте се. Искате пари? Ще дадем пари. Но искаме в замяна третия, петия и осмия етаж плюс асансьора само за нас. Събранието експлодира. Гъркинята запя Интернационала, турчинът викна “Аллах акбар”, немецът повтаряше “Найн, няма плати”, аз плача “Оу, майкоууу, турчин пак ще ни коли, майкооу”, американецът се видя в чудо и звънна по телефона си: Хелоу, ай хев а проблем. Биг проблем! Не знам на кого се обади и какво чуха отсреща сред писъците “Аллах”, “Майкоу” и “Найн, найн, найн!” ... После какво стана, не помня. Събудих се в “Пирогов”. Блокът бил бомбардиран от НАТО. Борба с тероризма в “Красно село”. Сега няма къде да живея. Бежанка съм. Търся подслон, плащам си входната такса редовно.
-------------
*Разказът спечели наградата “Алеко Константинов” тази година.

Доклад: 17 хил. българи умират годишно, защото няма превенция на значими болести



Най-високата в Европа преждевременна смъртност, причинена от неинфекциозни болести, сред хората в активна икономическа възраст е регистрирана в България. Годишно около 17 000
български граждани на възраст между 25 и 64 години приключват твърде рано жизнения си път. С 410 преждевременни смъртни случая на 100 хиляди души население (над два пъти повече отколкото средно за ЕС) България държи още един черен рекорд, пише Дойче Веле. Това сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в документ, озаглавен "Поглед върху здравеопазването в Европа 2016". Тази осезаема загуба за все по-дефицитната работна сила в българската икономика се равнява на ежегодната загуба на повече от 2500 потенциално продуктивни човекогодини на всеки 100 хиляди българи. Не стига, че парите за здравеопазване в България са крайно недостатъчни, но и се изразходват много неефективно. А българите живеят в добро здраве с 6 до 9 години по-малко, отколкото гражданите на много други държави. Поне 17 500 смъртни случая годишно в България биха могли да бъдат избегнати, ако в страната се провеждаше адекватна политика за информационна и клинична превенция на най-значимите заболявания с фатален край. В същото време българите са големи оптимисти - две трети от тях твърдят, че всичко им е наред. България и Румъния са рекордьори по дял от населението, което не плаща здравни вноски По тази причина над една трета от нуждаещите се от лечение български граждани при нужда могат да се обърнат единствено към екипите на "Бърза помощ". Здравноосигурените българи също не се радват на адекватни медицински грижи. Над половината от разходите за здравеопазване в страната се покриват от самите пациенти - независимо, че те отделят от доходите си за здравно осигуряване. Едва 23% от стойността на изписваните лекарства и медицинските изделия (изкуствени стави, стентове и др.) в България се поемат от публични източници, като Здравната каса и застрахователните компании. За сравнение: в ЕС публичните разходи за медикаменти и консумативи покриват две трети от стойността им, а в Германия, Люксембург и Нидерландия този дял е дори над 80%. Новото издание на "Поглед върху здравеопазването в Европа" разсейва и някои митове, например че в България лекарите били на свършване. Оказва се, че по брой на лекарите на 1000 души население България заема седмо място в Европа, непосредствено след страни като Швеция и Германия. По съответния показател за медицинските сестри обаче положението е отчайващо – страната е на предпоследно място в Европа. Още по-неблагоприятно за българските пациенти е съотношението 1:1 между лекари и медицински сестри, последните от които масово напускат страната. Средният показател за Европа е 1:3. Шефът на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров акцентира върху много тежката демографска картина в България, описана в публикацията на ОИСР. Лошата организация, слабият социален и регионален обхват и високата цена на лекарствата, медицинските изделия, клиничните изследвания и процедурите - дори за осигурените пациенти - поставят здравеопазването, наред с бедността, застаряването и бягството на млади хора, сред основните причини за непрекъснатото повишаване на и без това високите равнища на смъртност в страната. Особено лоша новина е, че България държи рекорда по детска смъртност в ЕС. Д-р Кацаров обаче вижда и редица проблеми в българската медицинска статистика. "Много болници поставят диагнози съобразно изгодата им да усвояват пари по най-добре заплащаните клинични пътеки. Така се стига до парадокса да има много висока регистрирана заболеваемост от тежки страдания, като инфаркти и инсулти, и несъразмерно по-ниска честота на смъртни случаи вследствие на тях. Това е така, защото при фатален край лечебните заведения вече нямат финансова изгода да надписват, както това става при подмяната на клиничните пътеки", обобщава наблюденията си докторът пред Дойче веле. Според д-р Стойчо Кацаров, големият порок на българското здравеопазване е концентрирането на сравнително малкото отпускани за здраве средства почти изключително върху скъпоструващото лечение, което може само да удължи живота на тежко болните пациенти. Според данните на ОИСР, България твърдо заема последното място в Европа по дял на средствата, отпускани за превантивни клинични изследвания и дългосрочни медицински грижи за възрастните и тежко болните пациенти.

24chasa.bg

От 5 до 9 декември т. т. се проведе кампанията на МЗ за безплатни прегледи за туберкулоза



Кампанията се прави за четвърта година с финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Безплатни прегледи за туберкулоза ще се правят в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната. Освен преглед и изследвания за хората, при които има съмнение за болестта, всеки желаещ може да си направи и скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. При откриване на случаи на туберкулоза хората ще бъдат приети в болница и поставени на лечение веднага. Така се прекъсва веригата за предаване на инфекцията, поясняват от пресцентъра на ведомството.
Откакто се провежда кампанията (за пръв път през 2009 г.) в рамките й са анкетирани над 87 хиляди българи и са открити почти 1000 случаи, насочени за лечение, както и над 3300 души с латентна туберкулозна инфекция, насочени към химиопрофилактика.
Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза "Седмица на отворените врати", декември 2016 г. (източник Министерство на здравеопазването):
За област Благоевград
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ БЛАГОЕВГРАД" ЕООД Гр. Благоевград ул. "Цанко Церковски" №4
Диагностично-консултативно отделение
За област Бургас –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – БУРГАС" ЕООД гр. Бургас
ул. "Ген. Гурко" №64
За област Варна –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ВАРНА" ЕООД гр. Варна
ул. "Мануш войвода" №11А
За област Велико Търново –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
"Д-Р ТРЕЙМАН" ЕООД гр. Велико Търново
местност "Света гора" – стационар
За област Видин –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "СВЕТА ПЕТКА" АД гр. Видин
ул. "Цар Симеон Велики" №119
Отделение по пневмология и фтизиатрия - ПФО Диспансер
За област Враца –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ВРАЦА" ЕООД гр. Враца
ул. "Ген. Леонов" №93
Диагностично-консултативно отделение
За област Габрово –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ – ГАБРОВО" ЕООД гр. Габрово
кв. "Дядо Дянко", ул. "Д-р К. Въгленов" №1
За област Добрич –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ДОБРИЧ" АД, гр. Добрич
ул. "Панайот Хитов" №24
За област Кърджали –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ" АД, гр. Кърджали
бул. "Беломорски" №53
пневмо-фтизиатрично отделение, VI етаж
За област Кюстендил
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИЕВ" АД, гр. Кюстендил
пл. "17 януари" №1
За област Ловеч –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ - ТРОЯН" ЕООД, гр. Троян, обл. Ловеч, ул. "Васил Левски" №253
В приемно-консултативния кабинет
За област Монтана –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р СТАМЕН ИЛИЕВ" АД, гр. Монтана, ул. "Сирма войвода" №2
За област Пазарджик –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ПАЗАРДЖИК" ЕООД
гр. Пазарджик
ул. "Болнична" №15, ет. 2
За област Перник –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ – ПЕРНИК" ЕООД гр. Перник, местност "Голо бърдо"
За област Плевен –
"УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ" EAД, гр. Плевен
ул. "Кирил и Методий" 20
Отделение за диспансерно наблюдение на болни с пневмо-фтизиатрични заболявания
За област Пловдив –
"УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – СВЕТИ ГЕОРГИ" ЕАД
гр. Пловдив
бул. "Пещерско шосе" №66
За област Разград –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" – РАЗГРАД" АД, гр. Разград, ул. "Коста Петров" №2
За област Русе –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – Д-Р ДИМИТЪР ГРАМАТИКОВ - РУСЕ" ЕООД
гр. Русе
ул. "Алея Лилия" №1
За област Силистра –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – СИЛИСТРА" АД гр. Силистра
ул. "Петър Мутафчиев" № 80
Пневмо-фтизиатрично отделение на
"МБАЛ - Силистра" АД
За област Сливен –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" АД, гр. Сливен
ул. "Сергей Румянцев" №2
ОПФ-ФС – приемен кабинет
За област Смолян –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - Д-Р БРАТАН ШУКЕРОВ" АД, гр. Смолян
бул. "България" №2
в пневмо-фтизиатричен кабинет
За София-град –
СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ "СВ. СОФИЯ", гр. София
бул. "Акад.Ив.Гешов" №19
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СОФИЯ ГРАД" ЕООД, гр. София, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №78
За София-област –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СОФИЯ ОБЛАСТ" ЕООД, гр. София, бул. "Сливница" №309
Консултативно-диагностичен блок на СБАЛПФЗ - София-област
За област Стара Загора –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СТАРА ЗАГОРА" ЕООД, гр. Стара Загора
ул. "Армейска" №11
За област Търговище –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ТЪРГОВИЩЕ" АД, гр. Търговище,
кв. "Запад"
За област Хасково –
"СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПНЕВМО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ХАСКОВО" ЕООД, гр. Хасково
ж.к. "Болярово" №2
За област Шумен –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ШУМЕН" АД, гр. Шумен
ул. "Васил Априлов" №63
в приемeн кабинет на фтизиатрично отделение на МБАЛ – Шумен
За област Ямбол –
"МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН – ЯМБОЛ" АД, гр. Ямбол
ул. "Панайот Хитов" №30

Наслада за ухото и пир за възприятията – само така може да се опише вечерта с журналистката Магдалена Гигова в Elinor’s house



Тя тя бе главното действащо лице в събитието - „Любов по заявка, истории до поискване”.
Всеки от присъстващите, дошли специално да се насладят на страхотните истории за любовите на великите български мъже и жени от миналото, си избра любим герой – Вазов, Левски, Петко Славейков, Емилиян Станев, Мими Балканска, Никола Танев... А пътуващата писателка, журналистка и тв водеща Маги, като съвременна Шехерезада (разказваща обаче историите докрай), описа страстите на Славейков - с две жени в две съседни къщи, Левски, който посветил песен на красива монахиня, разкри мистерията около пикантната кончина на Вазов и романтичната любов на Емилиян Станев, взел съпругата на най-добрия си приятел на чаша вино.
Всички тези истории, и още много други – като за звездата на черно-бялото българско кино Надя Ножарова, която става графиня, а в САЩ оставя наследство от 100 милиона долара – могат да бъдат прочетени в книгата на Маги Гигова „Шепот от стари дантели”, от която са останали само няколко бройки. И то от третия тираж!
Почитателите на реални истории за елегантно представени пикантерии от живота на прочутие българи и българки от славното ни минало успяха да се сдобият и с книга, и с автограф от авторката, която на чаша вино и чай в уютната атмосфера на Elinor’s house открехна завесата, зад която се крият факти, известни на много малко хора.
И въпреки че феновете на Маги Гигова настояват за четвърти тираж на „Шепот от стари дантели”, тя е взела мъдрото решение да ги изненада с нещо ново от приключенията си по света, а след това да ги потопи отново в шепота на дантелите на старите български любовни истории с неочакван край.

Нина НОРД

Гала концертът „Коледни звезди“ организира Искра Радева за 19-а поредна година



15 декември в зала 1 на НДК

Актрисата отново събира най-големите имена от родната сцена за тържествения спектакъл – Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Тони Димитрова, дует Ритон,
Камелия Воче, Краси Аврамов.
За втори път в тяхната компания ще бъде украинската попзвезда и от скоро българска снаха Катя Бужинска. Преди година името й не фигурираше на плаката, тъй като Искра Радева я подари като изненада за почитателите си.
„Тя не е българка, но ще изпее два големи хита, единият от които е българска народна песен. Тя и Алла Пугачова са били единствените гост изпълнители на „Сан Ремо“ - така актрисата я представи преди година, а сега издаде, че отново ще изпълни наш фолклорен бисер.
„Всяка година представям и по няколко изгряващи звезди, които през годините са доказвали, че ще станат звезди и са ставали такива“, повдига още завесата за шоуто харизматичната дама.
Едната от тях е тазгодишната ни представителка на Детската Евровизия – 10-годишната Лидия Ганева, която стана любимка на публиката в Малта, където се проведе финала преди две седмици, въпреки че журито я поряза чак на 9-о място. Другата звезда е шоколадовата перла от „Х фактор“ Стивън Ачикор. Нигериецът впечатли тв зрителите със своето въздействащо изпълнение на „Облаче ле, бяло“, което ще изпее на „Коледни звезди“.
За първи път в галаспектакъла ще се включи и комикът Краси Радков. Той ще влезе в няколко от най-популярните си образи, за да разсмее публиката със своите малки представления. Шкумбата също ще внесе весело настроение в залата и ще изпълни и един от хитовете на века. 
Радева все още не е решила каква песен да представи, но по всяка вероятност ще изпълни и един дует с Марги Хранова, а балет „Веда джуниър“ ще украси сцената.
Концертът е 19-и поред и отново е под мотото „Звездите на България в хитовете на века“. „Може би в това се крие интереса и обичта на публиката, защото в една вечер могат да чуят 25-30 от най-любимите си песни. Могат да чуят любимите си песни през годините, с които са израствали, влюбвали и разлюбвали, женили и развеждали. Концертът е традиция, има си публика, която си го чака всяка година. Имало е мигове, в които си казвам „Край! Повече няма да го правя, защото е много тежка организацията, трябват ми няколко месеца работа, за да я осъществя. Но като ми звъннат от билетния център на НДК и ми кажат „Исе, почнаха да търсят концерта“ и аз си казвам „Не, няма да разочаровам публиката, ще го направя и тази година“. И така година след година стана на 19 години“, споделя Радева.

77 компании на „Дни на кариерата“



В УНСС, се състоя единственото специализирано събитие по рода си – „Дни на кариерата“ в секторите Икономика, Финанси, Човешки ресурси, Маркетинг и Обслужване
на клиенти. По време на изложението се представиха 77 компании и организации от споменатите сектори, със своите свободни работни и стажантски места, а посетителите бяха почти 5000. Форумът се организира от JobTiger, съвместно с Междууниверситетски център за развитие на кариерата на УНСС и Студентски съвет при УНСС.

Всяка година събитието осигурява безценна за студентите и младите специалисти възможност да се срещнат с представители на утвърдени български и международни компании на десетките кариерни щандове. И тази година посетителите имаха шанса да посетят всяка от практическите работилници, които част от компаниите провеждаха паралелно през целия ден.
Изложителите изразиха удовлетворението си от големия брой посетители, от които мнозина дадоха заявка, че имат потенциала да се превърнат в бъдещи служители на участващите компании. Студентите и младите специалисти също споделиха задоволството си от интересните предложения, които отправиха към тях десетки перспективни и водещи работодатели.
Особено добре се приеха индивидуалните консултации, които кариерните специалисти от JobTiger провеждаха през целия ден. В рамките на тези разговори, те успяха да консултират амбициозни млади хора по темата „Как да изградим своя персонален бранд“. Споделените съвети бяха използвани от младежите още в рамките на събитието и подпомогнаха търсещите работа в цялостното им добро представяне пред работодателите.
В края на деня бяха изтеглени имената на победителите от томболата на Междууниверситетски център за кариерно развитие на УНСС, която съпътства традиционно изложението. Някои от компаниите участници бяха осигурили атрактивни подаръци, които отидоха при най-активните посетители.
Събитието се проведе под патронажа на проф. д.ик.н. Стати Статев – Ректор на УНСС. Дни на кариерата в секторите: Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти се организира от JobTiger за седми път, а за пети – съвместно с Междууниверситетски център за развитие на кариерата при УНСС и Студентски съвет при УНСС.
Партньори на събитието бяха JobTiger.tv, 9Academy, Coolicehost, Международна награда на херцога на Единбург, Access Masters, сп. Мениджър, ISIC, Успелите, QS World Grad School Tour, Нестле България АД.

Фотографи ще направят безвъзмездна фотосесия на хора в неравностойно положение



Фотографи, фризьори и гримьори ще заснемат хора от уязвими групи, които не могат да си позволят професионални фотосесии. Снимките ще бъдат подарък за тях, за да
повярват, че са красиви и харизматични.
Младежите от Социалния и младежки център „Св. Константин” ще бъдат подготвени за фотосесията от фризьорите от социалното предприятие на фондация „Конкордия България“. Портретите ще бъдат направени от фотографа Ник Спиров, който има повече от 11 години професионален опит в този бранш и с радост ще се включи в каузата. Инициативата се провежда в целия свят и е отворена както за професионални фотографи, така и за любители на портретната фотография, фризьори и гримьори, както и всички доброволци, желаещи да се включат.
 Щастлива съм, че имаме възможност да се включим в тази инициатива, защото тя е една незабравима емоция и красив спомен за всички, които ще участват в нея. Радвам се когато успяваме да извадим на повърхността красотата и усмивките на хора, които имат нужда от подкрепата на цялото общество и пълноценното приобщване към него. Благодаря на фотографа Ник Спиров за работата и ентусиазма, с които се включва и прави всичко това възможно“, сподели Диляна Гюрова, директор на „Конкордия България“.

Осмото издание на търговско изложение „ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО” от 5 до 23 декември, 2016 г. в ЦУМ, Северен вход, партер



Участие в изложението ще вземат над 65 фирми – производители и търговци, които
предлагат различни български продукти в следните области: храни, напитки, козметични продукти, облекло, обувки, чанти, детски артикули, бижутерия, стоки за бита и други коледни подаръци.
70 % от участниците са малки фирми,
като някои от тях нямат магазини в София и изложението е единствения начин потребители да закупят от техните продукти.
Потребителите ще могат да закупят разнообразие от стоки. Фирма, предлагаща алкохолни напитки единствено на чуждите пазари също ще представи своите продукти на българския потребител по време на мероприятието.
Ще бъдат представени най-новите модели облекла за зимния сезон на атрактивни цени, по време на изложението участниците ще направят коледни намаления на своите продукти.
Специално за любителите на натуралните продукти ще бъдат представени фирми с био храни и напитки, билкова и натурална козметика. В забързаното си ежедневие често не обръщаме внимание на качеството на храната, за това по време на изложението малка компанията ще представи биосертифицирани и натурални хранителни продукти от малки производители и фермери, съмишленици на идеята за чисто производство.

Нова марка българска козметика ще презентира продукти със 100% натурално розово масло - собствено производство, добито от розоварната на компанията в Казанлък.
Организатор на търговското изложение „Доверете се на българското” е Българска търговско-промишлена палата.

Снимка: БНР



Франция се отказа от присаждане на изкуствени сърца



Клиничните тестове прекратени, след като и пети пациент с протеза почина

Клиничните изпитания с изкуствено сърце, които се провеждат във Франция от компанията, разработила протезата, бяха преустановени след смъртта на пети пациент, на който беше
присадено опитното устройство, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Опитите бяха прекратени по настояване на Националната агенция за безопасност на лекарствата и стоките за здравеопазването. Това стана веднага, след като компанията "Карма", конструирала и произвела апарата, съобщи за кончината на поредния реципиент. От фирмата обаче уточниха, че няма данни за връзка между смъртта на пациента и работата на импланта.
На починалия беше присадено първото изкуствено сърце, създадено по време на основната фаза от клиничните изпитания на "Карма". Тя стартира през август тази година и при завършването й компанията трябваше да получи разрешение от властите за масово производство на продукта.
Създаденото от френския професор Ален Карпантие устройство се отличаваше от другите модели на изкуствени сърца по това, че не се нуждаеше от външно регулиране на режима при промяна на физическото натоварване на човека. То в много отношения наподобяваше на биологичното сърце.

inews.bg
Снимка: ThinkStock

Здравната реформа, поредната, приключи в съда и Прокуратурата



Москов сгреши с императивното въвеждане на пръстовите отпечатъци при постъпване за лечение в болница. Да, сигурно, системата има контролираш и дисциплинираш ефект, но не е
логично след като имаш възможност за индентификация с лична карта, да те вкарват в схема с даване на биометрични данни. Единственият ефект, негативен, който се постига сега е, че над 320 лечебни заведения с лежащо болни, бяха вкарани в разход да купуват индентификатори, всеки по близо 300 лева - големите болници по 80, малките по 5-10. Няма данни колко устройства са купени. Но по груби сметки включително и болници с дългове са в схема за разходи за над 20 милиона лева. Иначе въвеждането й от спечелилата фирма не е на много висока цена- около 400 000 лева. Тя блокира, създава проблеми, но компютърните специалисти ще ги преодолеят.
ЗДРАВЕ (ОПАЗВАНЕ)
Друг е проблемът защо трябваше да се въвежда, след като в целия цивилизован свят работят с електронна здравна карта, с която гражданинът удостоверява във всеки лекарски кабинет, че е плащал здравни и пенсионни осигуровки.
ВАС, в 3-членен състав отмени въвеждането от МЗ на пръстовите отпечатъци. Основният мотив, е че от министерството са дописвали правилата, без това да е законно.
ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ ОБАЧЕ ЗАСЕГА НЕ ОТПАДАТ.
МЗ има възможност да обжалва пред нов 5-членен състав и да бави процедурата. Ако това мероприятие е успешно пръстовите отпечатъци ще останат поне до срока, в който и личните ле кари са задължени да се снабдят с устройства. Демек още 3000 кабинета.
На този фон след падане от власт или предизборно, прокуратурата изведнъж довърши разследването си за даренията на ваксини от България към Турция и обратно. Ние сме давали за туберколоза, те детски.
И така министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов
ОЧАКВАНО СТАНА ОБВИНЯЕМ ЗА ДВЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
по служба и безстопанственост по делото за бартера на ваксини, сключен между България и Турция през май м.г. Освен Москов с обвинения за размяната на ваксини се сдоби и заместникът му Адам Персенски.
Привличането на министъра към наказателна отговорност точно в този момент обаче нямало нищо общо с приетата оставка на правителството, а било свързано с желанието на прокуратурата да не остава "политически отпечатък" върху работата й.
Основното обвинение срещу здравния министър в оставка е, че е приел дарените от Турция 200 000 ампули "Пентаксим" и "Еувакс" без да има задължителното разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Москов обясни преди време, че законът задължава само фирми и неправителствени организации да искат разрешение от ИАЛ, но не u държавата u в частност МЗ , под чиято шапка е лекарствената агенция.
Според прокуратурата с вноса е нанесена щета на бюджета в размер на 323 000 лева, на колкото възлизат заплатените от здравното министерство ДДС на турските ваксини, както и разходите по доставката им. Освен това с действията си Москов е нанесъл и неимуществени вреди - провокирал недоверие сред обществото към работата на МЗ и конкретно към ваксинирането на деца.
Второто престъпление, за което е привлечен към наказателна отговорност Москов, е свързано с изпращането на 5 млн дози БЦЖ на Турция, като част от бартера, по който България получава от южната ни съседка 200 000 ваксини. По този пункт на обвинението министърът в оставка ще бъде разследван за това, че 4 месеца преди бартера с Турция той възлага на държавното дружество "Булбио" да произведе въпросното количество БЦЖ, пратено през септември м.г. на Турция.
Москов е поел ангажимент през май м.г., че разходите по производството на тези ваксини ще бъдат поети от МЗ , но впоследствие
през ноември м.г. бившият шеф на "Булбио" Любомир Димитров е накаран да подпише предварително подготвения договор за дарение, с което на практика официално се е отказал да търси заплащане за произведените 5 млн дози БЦЖ. По това обвинение версията на Москов, лансирана преди време, е, че има право да нарежда на директора на държавното дружество какво да прави и не е имало принуда.
ПОСЛЕДНОТО ОБВИНЕНИЕ НА МОСКОВ Е ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ
и е свързано с незаконно произведените от "Булбио" ваксини за 110 302 лева, за които вече беше обвинен директорът на производствения отдел в дружеството Росен Алексиев. Именно стойността на въпросните ампули се приема от прокуратурата като щета от действията на Москов, който е обвинен, че не е упражнил достатъчно контрол.
До бартера на ваксини с Турция се стигна заради системни проблеми с доставките на "Пентаксим" у нас по производствени причини и за да не останат децата до 1 година без имунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Така преди година и половина България получи 100 хиляди дози петвалентна ваксина "Пентаксим" и 100 хиляди дози ваксина срещу хепатит „Еувакс" като дарение от Турция и в замяна дари на турската страна 5 млн. дози ваксини БЦЖ.
Зам.-министърът Адам Персенски е обвинен като помагач по случая с бартера с турското здравно министерство, като прокуратурата приема, че двамата с Москов са действали с цел да набавят облага за колегите им в южната ни съседка. Какви са били мотивите да го направят също е предмет на разследването.
Стойността на ваксините, които българската страна, в случая Министерството на здравеопазването е дарило на Турция е около 400 000 лева. Става въпрос за ваксини за туберкулоза, които ние сме дарили на Турция. Като никой не казва, че ваксините "Пентаксим", които ние сме получили от Турция в замяна, са за около 4 млн. лв. Смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн. лв., а дадеш нещо за 400 000 лева, е престъпление. Защото те ни обвиняват само в това, че сме дали нещо за 400 000 лева. Никой не ни обвинява, че сме получили нещо за 4 млн. лв", коментира Персенски пред журналисти.

НИКОЙ ОБАЧЕ НЕ СЕ СЕЩА ДА ПИТА КОЛКО ЩЕ ПОЛУЧИ ТУРСКАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА ОТ ПЛАСИРАНЕТО НА ВАКСИНИТЕ ЗА ТУБЕРКОЛОЗА И ДАЛИ В ТОВА ИМА ЕЛЕМЕНТ НА „ОБРАТЕН БАРТЕР" ЗА ДАРЕНИЕТО.


сп. Business Club