Translate

четвъртък, 26 януари 2017 г.

Москов: Който иска точно определен медикамент да си доплаща



Никакъв проблем в новите разпоредби за лекарствата за есенциална хипертония не вижда здравният министър в оставка д-р Петър Москов , стана ясно от думите му пред журналисти.
НЗОК направи медикаментите 100% безплатни за пациентите, но от Българския лекарски съюз посочиха, че всъщност промяната е с положителен знак за много малко хора, а за мнозина ще създаде нови проблеми. Съсловната организация предупреди, че заради т.нар „изключващи критерии” страдащите от някои сърдечни заболявания не могат да получават медикаментите си безплатно и ще се наложи да преминат през допълнителни бюрократични процедури само за да запазят стария начин на получаване на лекарствата (с доплащане). Освен това 100% платени от касата са само няколко от лекарствата – използващите всички останали ще трябва да дават пари или да сменят терапията.
Видимо подразнен, д-р Москов подчерта, че решението е в полза на всички хора „с високо кръвно”.
„Гарантираме на хората, които доплащат 5-10-30 лв., че ще имат безплатна алтернатива. Ако някой иска точно определен медикамент, същият състав, но в различна опаковка, той е свободен да си го доплаща. Свободен е да си го поръча и в златна опаковка”, заяви той по време на посещението си в УМБАЛ „Света Анна”. От януари част от хапчетата за кръвно стават безплатни. Поставя ли това под риск малките аптеки? Той не пропусна да отбележи, че мярката е социална и че ако за журналистите 30 лв. на месец не са проблем, то за други положението не е такова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар