Translate

вторник, 17 януари 2017 г.

У нас вече е факт първата линейка за недоносени бебета



Линейката е дарение от Аксон България – официален партньор на Милупа, компания производител на млека за кърмачета и малки деца, към Центъра на спешна медицинска помощ София (ЦСМП София), чрез който ще се осигурява необходимият транспорт на нуждаещите се деца не само в София, но и на територията на цялата страна. Дарената линейка разполага и с кувьоз, за да посрещне нуждите на недоносените бебета. Всяка болница би могла да използва свой собствен кувьоз или да се възползва от наличното в линейката специализирано оборудване.
В областта на неонатологията започваме годината с нещо добро. Линейката не е просто мечта, а необходимост. Трябва да се продължи реализирането на проекта за развитие на спешната помощ и едно от нещата, за които трябва да се работи е такива реаномобили да се осигурят поне в големите центрове, какъвто е София”, каза д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването в оставка. Той изказа своята благодарност към доц. д-р Ралица Георгиева, Началник на Клиника по неонатология в СБАЛ по детски болести, както и на д-р Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология, като определи двете дами като двигател на дарението, реализирано от Аксон България.
„Един от най-големите и сериозни проблеми за недоносените бебета е транспортът на новородените от една болница в друга – всеки го извършва, както може. Изключително съм щастлива, че и този проблем намери решение и първата линейка за недоносени бебета е факт”, сподели проф. д-р Боряна Слънчева, Национален консултант по
неонатология.
Всяко десето дете в България се ражда недоносено. Основната цел е чрез даряването на първата оборудвана линейка за недоносени бебета в България да се даде още една възможност на малките герои да се справят в тежката битка за оцеляване, да се окаже подкрепа на техните родители и да се улесни работата на лекарите, които ежедневно се борят, официалната статистика за преждевременни раждания да не бъде толкова плашеща, както и максимално да избегнат рисковете и последиците за недоносените бебета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар