Translate

вторник, 31 януари 2017 г.

Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев подхваща последната обществена поръчка за ваксините на д-р Петър Москов



Самата поръчка е за “доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и технически средства за приложението им за 2017 г.”. Документацията за стартирането на процедурата е подписана от заместника на Москов – д-р Адам Персенски на 25 януари т. г.
-Още в събота екипът беше свикан и установихме действително, че тази поръчка е обявена в последния ден преди служебният кабинет да встъпи в длъжност. Разпоредих се да се изучи много внимателно материята по тръжното досие, особено количествените показатели на поръчката с ваксини, защото имаме казуси от минали години, които не бих желал да допускаме занапред.
Очевидно ваксините, които предстои да бъдат доставени по този търг, ще бъдат доставени, но ще бъдат за текущата 2017 г.
Ще се стреми с екипа си да намери такъв механизъм, че поръчките за ваксините да се направят за две години напред, за да има тригодишна перспектива така, че да нямаме недостиг следващата година, защото един и същи казус се повтаря вече няколко години. За някои от ваксините сроковете за поръчка варират между 24 и 36 месеца и това е причината да търсим механизъм да ангажираме количества и за бъдещи периоди от време, а не само за текущата година, коментира д-р Семерджиев.
Той коментира още и въпроса, свързан с отмяната на търговския статут на болниците, повдигнат по време на отчета на д-р Петър Москов в края на миналата седмица, като определи подобно твърдение за необмислена спекулация.
„Търговският статут на болниците въобще не провокира тяхната медицинска дейност“, категоричен бе той и обясни, че ако се мине на идеята болниците да бъдат публични дружества, това означава те да се превърнат към МЗ или към общините като второстепенен разпоредител на бюджетни средства, а това според него би отменило здравното осигуряване в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар