Translate

понеделник, 30 януари 2017 г.

Пушенето на наргиле удря право в сърцето


 Пушенето на наргиле е вредно, колкото цигарите, предупреждават специалисти. Вредата от
него може да бъде не само върху белия дроб, но и върху сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза и изобщо върху целия човешки организъм, предаде БНТ.
Статистиката показва, че все повече деца и младежи се възползват активно от ароматния начин на пушене с мисълта, че не е толкова вредно, колкото цигарите. В някои от специализираните заведения за пушене на наргиле допускат деца под 16 години, въпреки забраните. А миналата година криминалисти съобщиха, че младежи масово смесват ароматния тютюн с марихуана.
На 14 януари тази година тийнейджъри, отишли да пушат наргиле в столицата, неволно запалиха заведението, след като изпуснаха лулата и въглена за наргилето.
Няма точни данни кога и къде се "ражда" екзотичното устройство. Според някои изследователи наргилето, известно още като водна лула, започва своя дълъг живот от Индия и от там бързо се разпространява в мюсюлманския свят. Съществуват обаче и южноамериканска, африканска, японска, азиатска и дори европейска версия за произхода на наргилето. В началото то се е използвало там, където е имало какво да се пуши - билки, треви, листа и корени, притежаващи лековити свойства или замайващ ефект.
------

Трейси Барнет от Университета във Флорида твърди, че еднократното пушене на наргиле
може да доведе до отравяне с въглероден окис или други заболявания – като туберкулоза, херпес, респираторни заболявания. Редовното пушене пък може да доведе до сърдечни болести и много видове рак. 
Много хора предпочитат да пушат наргиле, вярвайки, че то не вреди толкова на организма. Пушачите на цигари правят между осем и двадесет дърпания на цигара, докато пушачите на наргиле за час гълтат дим поне двеста пъти. Колкото и вкусно да е наргилето, то причинява освен рак на белия дроб и сърдечни заболявания, но и  проблеми с дишането. Освен това може да причини сериозни усложнения на бременни жени. Според експерти пушенето на наргиле увеличава риска за здравето много повече от цигарите.
Факт е, че едно наргиле отделя в пъти по-малко катрани и твърди частици от кутия цигари. Причината за това е голямата ефективност на водната филтрация и като цяло по-малкото количество тютюн, което се зарежда в наргилето.
Пушачите на наргиле поемат четири до пет пъти повече въглероден оксид, отколкото с цигарите. Високите нива на въглеродния окис в кръвта могат да причинят мозъчни увреждания и изпадане в безсъзнание.
Освен това не бива да се забравя и за мундщука. Това е пластмасов накрайник (като малка фунийка), който се използва, ако наргилето се пуши от повече хора. Мундщукът се поставя на маркуча, като ви дойде редът да пушите, и го махате, като предавате маркуча нататък. Това се прави от хигиенна гледна точка, но доста често хората не сменят накрайника и по този начин застрашават здравето си с туберкулоза, херпес, грип и др.
Според СЗО обикновено пушенето на едно наргиле може да продължи между 20 и 80 минути, а човек може да вдиша толкова много дим през това време, колкото пушач, който е изпушил 100 или повече цигари.
Авторите на проучване, водени от д-р Рубен Блахман от университета Анауак, Мексико, цитират изследване, при което е установено, че нивата на никотин в урината на човек, пушещ наргиле всеки ден, са еквивалентни на тези, които един пушач има, ако пуши по 10 цигари дневно.
В съществуващата научна литература наргилето се свързва със здравословни проблеми като хроничен бронхит, рак на белия дроб, рак на устната кухина, на простатата, сърдечни болести и усложнения при евентуална бременност – същите, които се срещат и при употребата на цигари, пише Ройтерс. Пушещите наргиле са изложени и на риск от хепатит C и херпес, тъй като в повечето случаи няколко човека използват една и съща приставка за пушене.
Хората явно не разбират колко опасно може да е пушенето на наргиле, казва Адриан Хайнц от университета в Станфорд.
"Обикновено пушенето на наргиле се смята за по-безобидно. Но щом споделим на хората някои факти за токсините по време на такъв тип пушене, обикновено хората се шокират“, споделя той.


Снимки: Teenproblem,Frognews


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар