Translate

понеделник, 30 януари 2017 г.

Откраднаха климатици, закупени с дарения за отопление на болни деца





6 чисто нови климатика, закупени с дарения за Дневния център за деца и лица с епилепсия в София, са били откраднати от неизвестни лица от сградата на центъра в столицата.
Дневният
център трябваше да отвори врати на 13 февруари, като за разкриването му помогнаха с дарения и доброволен труд стотици хора, фирми, организации и институции. Той ще се грижи целодневно за 40 деца и младежи с тежка форма на епилепсия. След кражбата на климатиците става невъзможно центърът да заработи без отопление през зимния сезон, обяснява Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която е инициатор за разкриването на дневния център.
Липсата на климатиците е установена сутринта на 26 януари, когато екип от техници отива на място, за да монтира телата. Полицията е уведомена и работи по случая, но без отоплителните тела отварянето на Дневния център, което десетки семейства очакват от години, отново ще трябва да се отложи за неопределено време.
„Не зная кой е извършил това, но се надявам съвестта му да проговори и да върне климатиците. 15 години се борим да отворим този център, а през последните месеци безвъзмездната помощ на стотици хора и организации ни накараха да повярваме в доброто. Тази случка непосредствено преди откриването на центъра отнема надеждата на много семейства с тежко болни деца и младежи. Надявам се полицията да успее да стигне до извършителя и климатиците да ни бъдат възстановени. Тези хора заслужават много строго наказание, но въпреки всичко бих се отказала от всякакви наказания, ако ни върнат климатиците“, коментира Веска Събева. В противен случай ще се наложи закупуването на нови, за които организацията не разполага със средства и отново ще разчита на дарения, а Дневният център за деца и лица с епилепсия няма да може да отвори врати в близко бъдеще.
От Асоциацията на родители на деца с епилепсия призовават всеки, който би могъл да помогне с информация по случая или да съдейства според възможностите си, да се свърже съответно с полицията или с Асоциацията на тел. 087 929 7105.

Няма коментари:

Публикуване на коментар