Translate

вторник, 31 януари 2017 г.

Бившият зам.здравен министър д-р Ваньо Шарков: Не всеки министър на здравеопазването е правил реформи



Имаше хора, които предпочитаха нищо да не правят. Имаше и ситуации, в които се правеха много тежки недоразумения, като това да се издаде наредба, с която младите български
лекари, които току-що са завършили да си плащат за да могат да специализират в България. Едно от първите неща, които променихме. Никога не сме коментирали някой от нашите предшественици или пък тези, които идват след нас. Всеки, който е влизал в това министерство се надявам е имал намерението да промени нещата към по-добро.
Той е категоричен, че през изминалите две години са заработили клинични пътеки, които са много полезни за пациентите. 
-Поне през тези две години заработи програмата за майчино детско здравеопазване, което преди нас не беше финансирано. Броя на лекарите, които напускат България намалява. В крайна сметка фактите показват, че пациентите, които преди пътуваха за Турция, така наречения тъжен керван, вече получават необходимата медицинска грижа, заради внесената апаратура в страната и заради това, че каста от миналата година финансира радиохирургията.За първи път имаме финансиране по клинични пътеки за продължително лечение, имаме финансиране по клинични пътеки за палиативни грижи. Има още неща, които могат да бъдат направени. Същото беше и при инсултите, но вече имаме клинична пътека за продължително лечение след инсулт. Пациентът може да влезе и по тази пътека, която включва и физиотерапевтични процедури.
През последните две години всички видове империи ни отвръщаха на удара. Подготвихме почвата обаче за централизираната обществена поръчка за лекарствата, защото разликата между цените беше голяма. Ако някой иска да отмени въвеждането й, ще трябва много добре да се мотивира.
Искахме да въведем допълнителен пакет, с който всички необходими медицински изделия да се заплащат от НЗОК.
Не успяхме да го направим заради фактора време. Имаше и съпротива, но ние показахме, че не се влияем от това


БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар