Translate

вторник, 31 януари 2017 г.

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев : Прекратяването на договорния процес в здравеопазването, е голяма грешка - ще работим да го възстановим



-Здравната система трябва да гарантира на хората свободен избор на лекар и лечебно заведение. Обръщаме посоката, пациентът ще бъде в центъра на здравната система. Пациентът има право на този избор, където отиде той, там ще плаща касата, съответно държавата. Това е основа, на която аз и моят екип държим, каза той пред БНР.
Според д-р Семерджиев договорният процес между НЗОК и БЛС е ключов.
-Във всяка демократична държава интересите се балансират чрез договори. Аз и моят екип смятаме, че прекратяването на договорния процес в здравеопазването, е голяма грешка и една от основните ни задачи ще бъде да го възстановим. В здравеопазването държавата има своето място и то е в общественото здравеопазване. В лечебното здравеопазване има специално учредена за това институция и това е НЗОК, която в диалог с лекарите намира най-добрите модели за поведение за лекарите и за техните пациенти, защото лекар и пациент са едно и трябва да бъдат и двете страни доволни в това, което правят, каза още той.
Д-р Семерджиев се обърна към лекарите - "Бъдете спокойни, вашият глас отново ще се чуе. Ще работим с колективния ум на колегията. Ще се работи повече със съсловните и с гражданските организации. Всичко добро ще бъде запазено и надградено. Със сигурност ще намерим и грешки и ако има такива то те ще бъдат отстранени.
Ние, с д-р Москов изповядваме различни философски възгледи за здравеопазването, и това предполага сериозни промени... така че това ще се случи, но при всички случаи във всеки момент не може да бъде пречка това, да си комуникираме, за да си продължим да работим в полза на здравеопазването и най-вече да могат пациентите да се чувстват сигурни."

Няма коментари:

Публикуване на коментар