Translate

понеделник, 30 януари 2017 г.

бТВ съобщи - българин създаде приложение, което намалява вредата от екраните на компютрите и мобилните телефони върху очите




Преди известно време младият програмист Даниел Георгиев започва да усеща болки в очите в следствие на времето, прекарано пред мобилни устройства. Тогава той започва да се информира за начините да я намали и търси научни изследвания за вредата от монитора върху очите.
По думите му, когато мониторите работят, те постоянно светват и изгасват. И това се случва много пъти в секунда. А окото започва да прави специфични движения, като зеницата постоянно се свива и разширява. Така му идва идеята за мобилното приложение „Ирис”, което по иновативен начин успява да намали яркостта, без да променя трептенето на екрана.
Първоначално приложението стартира като таймер, заключващ компютъра, напомняйки лекарската препоръка на 20 минути очите да почиват от екрана.
Година по-късно програмата е вече много по-развита и се използва от 1 млн. потребители в 180 държави по света. За момента приложението е най-популярно в САЩ и Индия, а Даниел продължава да го развива.

Снимка: bTV News

Няма коментари:

Публикуване на коментар