Translate

сряда, 1 февруари 2017 г.

Първата “бионик” котка в България



Ветеринари от Централната ветеринарна клиника извършиха успешно първата по рода си операция в България по поставяне на протези на котка 


Пух, десетмесечен котарак, загубил задните си крайници в инцидент с автомобил, получи нов шанс за живот след революционна операция, извършена успешно за първи път у нас от български ветеринарен лекар. Функцията на крайниците на Пух бе възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, продължил 3 месеца. Иновативната високотехнологична операция, извършена от Д-р Владислав Златинов (Централна ветеринарна клиника - София), включва костно вграждане на титаниеви импланти, към които се прикрепват специално изработени външни протези. Този метод за протезиране (Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis-ITAP) е все още в процес на разработване и е прилаган рутинно само в два ветеринарни центъра по света. Интересното в случая е, че първоначалният опит на най-изявения иноватор – проф. Ноел Фицпатрик (Великобритания), въвел този метод във ветеринарната медицина, бива използван дори за подобрение и на методите, прилагани в хуманната медицина. Това е рядък случай, в който постижение във ветеринарната медицина помага в развитието на съответната област на хуманните специалисти.
„Трогателната история на Пух, завършила с щастлив край, ще даде надежда на други пациенти“, сподели д-р Златинов и разказва, че е стартирал дългосрочен проект за развитие и подобрение на техниката за протезиране при животните. „Вече оперирахме други две котки и едно куче (чрез ITAP метода), които са в процес на възстановяване. Индикациите за протезиране са тежки травми или злокачествени образувания по крайниците – доскоро третирани единствено с ампутация. Иновативната терапия би спасила функцията на крайника, а в ситуацията на Пух и живота на пациентите“, допълва той. Проектът е благородно подкрепен от Let’s Adopt Bulgaria, организация за защита на животните и Ортовет Медикъл, единствената българска фирма за производство на протези за животни.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар