Translate

сряда, 22 февруари 2017 г.

Влезе в сила изискването всяко куче да бъде задължително идентифицирано с микрочип


Всеки собственик на куче навършило 4-месечна възраст е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност.
По този начин ще бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така  ще се  предотвратят и кражбите на животни. Чипирането ще спести и много средства на общините, които плащат обезщетения на ухапани от кучета, чийто собственици не могат да бъдат издирени, съобщиха от международната организация за защита на животните „Четири лапи“. 
Микрочипът - инжектируем транспондер представлява голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да бъдат въведени освен данни за собственика и четириногото, също и информация относно здравословно състояние на животното, негово описание и снимки. Кодът на чипа се разчита от устройство, каквото би трябвало да има във всеки ветеринарен кабинет. Манипулацията по поставянето на микрочипа е безболезнена и не носи никакъв риск за здравето на домашния любимец.
От „Четири лапи“ напомнят, че всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, за да внася ежегодна такса за притежание на домашен любимец, чийто размер варира в зависимост от населеното място. От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от БЧК и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект. Отпада облекчението за ловните кучета, тъй като е установено, че те са един от основните източници на изгубени или изоставени домашни животни.
През миналата година са чипирани 18 972 кучета, а от началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги, с което общият брой на вписаните животни в регистъра на БАБХ е 80 724.

Снимка: pixabay

Няма коментари:

Публикуване на коментар