Translate

сряда, 1 февруари 2017 г.

В Киев се роди третото бебе в света с ДНК от трима различни родители, заченато ин витро



Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път, съобщи д-р Валери Зукин, директор на специализирана клиника в Киев. Детето е заченато с ДНК на майката и бащата, които не могат да имат деца и на жена – донор на яйцеклетка посредством технология, наречена „пронуклеарен трансфер"(PNT), предаде БГНЕС.
Майката е здрава жена на 34 години, която в продължение на 15 години е правила неуспешни опити за забременяване, включително и ин витро. За да се избегнат в максимална степен тежки митохондриални болести при ин витро оплождането, предавани изключително от жените, учените от години разработват различни техники за ин витро оплождане от трима родители – баща, ядро на яйцеклетката и яйцеклетка без ядро от жената - донор, пише 24 часа.
PNT се състои в това да се вземе ядро от яйцеклетката на бъдещата майка, което може да има засегнати митохондрии и да се оплоди със сперма от бащата, а след това да се пренесе в здрава донорска яйцеклетка, на която предварително е извадено ядрото. Така се получава оплоден овоцит, съдържащ генетичните характеристики на двамата родители, но също така и митохондриално ДНК от жена-донор. Сред това оплодената яйцеклетка се имплантира в матката на майката, както се прави при оплождане ин витро.
Момченцето, родено в Киев, се смята за третото бебе с „трима родители“, след раждането на първото такова бебе в Мексико през 2016г., при което бе използвана различна технология. Експертите обаче са предпазливи по отношение на използването на тази техника при случаи на безплодие и подчертават, че тя трябва да бъде използвана само при засилен риск от предаване на генетична аномалия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар